StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLJUBAV U DOBA RATA

Zaručila se za ukrajinskog vojnika iako on voli drugoga, a zaručnik ima dugogodišnjega partnera. Otkrila je razloge svoje odluke

Piše dv
4. studenog 2022. - 16:14
Stupanjem u brak preuzima se odgovornost za identifikaciju tijela, pokop, obavještavanje rodbine i prijatelja (ilustracija)AFP

Rat u Ukrajini ušao je u deveti mjesec i on, osim brojnih pogibija, ranjavanja, razaranja i trauma, sa sobom nosi i probleme koje često ne mogu zamisliti osobe što imaju sreću živjeti u mirnodopskim uvjetima. I to nisu samo problemi kako preživjeti i naći sklonište, nabaviti hranu, piće i ogrjev, nego se tiču i ljubavnih pitanja, prenosi Slobodna Dalmacija.

O tome je na svome Facebook profilu pisala 33-godišnja Ukrajinka Leda Kosmačevskaja s poluotoka Krima, koja sada živi u Kijevu.

Ona je, uz mladoženjino dopuštenje i uz komentar "Kakva vremena, takva mladenka", javno objavila je da se udaje za ukrajinskog vojnika, staroga prijatelja prije nego što on ode na frontu.

"Ako mu se nešto dogodi, preuzimam odgovornost za identifikaciju (njegovog tijela), pokop, obavještavanje rodbine i prijatelja. Ako treba, reći ću liječniku da je moj suprug želio postati donor. Neću tražiti svećenika za sprovod, jer moj muž to ne želi. Ovim mu želim ispuniti posljednju želju, ali ću ga prva dočekati kada se vrati nakon pobjede (nad Rusijom)", napisala je Leda, prenosi BBC.

image

Identifikaciju poginulih često mogu obaviti samo partneri koji se dobro poznaju. Ali to se neće smatrati dovoljnim dokazom u slučaju istopolnih parova

Dimitar Dilkoff/AFP

Dodala je kako nije željela brak, to više što njezin budući suprug ima partnera s kojim živi već 15 godina. A i Leda voli drugoga. I on je u vojsci. Ali u Ukrajini se vjenčati mogu samo muškarac i žena, a ako nisu u braku, onda se ne priznaju kao službeni supružnici. To znači da partner neće smjeti posjetiti voljenu osobu na intenzivnoj njezi, niti moći identificirati tijelo u slučaju smrti, niti će biti obaviješten ako je u zarobljeništvu ili ranjen.

tko smije prepoznati partnera u mrtvačnici?

Zbog toga je Ledin zaručnik, vojnik, zabrinut jer osim partnera s kojim je u vezi 15 godina, nema nikoga drugog. Leda Kosmačevskaja kaže da nikada nije išla na skupove boraca za prava LGBT osoba, ali je pristala postati supruga gay muškarca jutro nakon što ju je zaprosio telefonom.

Za BBC je izjavila da ju je užasnula pomisao na to koliko bliski ljudi uopće mogu raspravljati o tome što učiniti ako netko od njih iznenada pogine u ratu, a još je više užasava pomisao na istospolne parove koji često moraju skrivati ​​svoju vezu.

"Rekao mi je da mu je najveći strah da jednostavno nestane ili da zauvijek ostane na fronti, a da nitko ne sazna što mu se dogodilo", prepričava Leda razgovor sa zaručnikom. Sugerira da je taj muškarac izabrao nju jer je znao priču njezine dugogodišnje prijateljice koju je Leda podržala u borbi protiv raka.

image

Istospolni partner u ratu u Ukrajini neće smjeti posjetiti voljenu osobu na intenzivnoj njezi (ilustracija)

Fabio Bucciarelli/AFP

Leda kaže da zamišlja košmarne, ali sasvim moguće situacije u ratnim uvjetima, kada se, primjerice, mrtvi vojnici dovoze u mrtvačnice, a od njih ne ostane gotovo ništa, pa se tijela moraju identificirati po nekim dijelovima ili oznakama. Često to mogu uraditi samo partneri koji se dobro poznaju. Ali to se neće smatrati dovoljnim dokazom u slučaju istopolnih parova i zato ću ja biti ta osoba koja može prepoznati partnera u mrtvačnici", objašnjava Leda za BBC.

‘rat nije vrijeme za istospolne brakove‘

S budućim mužem detaljno je razgovarala o tome kako da se ponaša u slučaju njegove smrti ili zatočeništva, što da radi s oporukom. U bliskoj budućnosti, Leda će upoznati i partnera njenog budućeg muža.

O tome što istovremeno oseća njen voljeni, koji je također u ratu, Leda ne želi govoriti. "Zažalila sam što sam pisala o mom voljenom", kaže. Pitali su je o njemu u komentarima na Facebooku već desetke puta.

"Pisala sam o njemu da bih iz osobnog iskustva pokazala da znam kako se osjeća osoba koja voli vojnika. Sve što mogu kazati je da on zna za moju odluku", kaže Leda. Ne razumije zašto Ukrajina još nije zakonom olakšala život istospolnim parovima.

"Ako ovo sliči na moj prosvjed, onda je ovo prosvjed protiv srednjeg vijeka u glavama mnogih građana, protiv spona koje nameće strana koja nas pokušava uništiti,. To je i zahtjev vlastima da zaštite sve građane Ukrajine kako bi otvoreno istupili i kako ne bi stradali", objašnjava Leda.

Peticiju ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom za legalizaciju istospolnih brakova potpisalo je 25.000 ljudi, što je dovoljno za razmatranje. Zelenski je odgovorio da takva odluka neće biti odobrena tijekom rata, ali vlada ima ideje o alternativi u obliku građanskog partnerstva. No, prošlo je pet mjeseci, a pomaci u tom smjeru nisu vidljivi.

Vjera u Elenu Zelensku

U ukrajinskom društvu ideja o legalizaciji istospolnih partnerstava još uvijek je vrlo nepopularna. O tome, među ostalim, svjedoči veliki broj negativnih komentara ispod Ledine objave. Lavinu negativnih komentara ispod svoje objave Leda naziva "portalom i u raj i u pakao".

Iako je uslijedio veliki val uvreda i grubosti, nitko od njezinih bližnjih nije se oglasio protiv toga. Osim toga, među onima koji su komentirali ima i mnogo stranaca koji djevojčin čin nazivaju hrabrim, podržavaju je i pritom se čude što su stvari otišle u takvu krajnost.

Odnos Ukrajinaca prema LGBT osobama i njihovim brakovima postupno se mijenja. U 2016. više od 60 posto Ukrajinaca imalo je negativan stav prema njima. Sada je taj broj oko 38 posto, a udio onih koji podržavaju ideju da se istospolnim parovima omogući registracija zajednice porastao je za više od 20 posto. Riječ je o brakovima kojima bi se priznavala ista prava, ali ne i o posvajanju djece.

image

Volodimir Zelenski rekao je da legalizacija istospolnih brakova neće biti odobrena tijekom rata

Genya Savilov/AFP

Leda je u najavi spomenula i suprugu ukrajinskog predsjednika Elenu Zelensku.

"Mislim da može razumjeti partnera čiji muž ili žena riskiraju svoj život. Pročitala sam njezin intervju o tome što se dogodilo u njihovoj kući 24. veljače (kada je počela ruska invazija na Ukrajinu) i razmišljala o odgovornosti u bračnom životu. Možda ova priča dopre do nje i možda ona može utjecati na rješenje problema. Možda je to naivno razmišljanje, ali nadam se ženskoj solidarnosti", kaže Leda Kosmačevskaja za BBC.

Ova emotivna ukrajinska priča najbolji je dokaz da rat, pa tako i onaj u Ukrajini, piše romane, ali i romanse. Vjenčati se ne da bis e dobial mirovina nego pravo da se identificira ili posjeti prijatelj čiji istosoplni partner na to nema pravo ujedno je uzvišeno i tragično.;mogi od onih koji se bore za slobodu Ukrajine bore se i za slobodu mišljenja, govorenja i voljenja. Trebali bi pobijediti.

image

Ukrajina tijekom rata bilježi vjenčanja, ali ne istospolnih parova

AFP
26. travanj 2024 08:38