StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOMAŽE I VOJSKA |

ZAGREBAČKA ARENA SPREMNA ZA PRIHVAT COVID PACIJENATA: Brojke su sada ozbiljnije, moguće je da će biti ispunjena bolesnicima. Krećemo sa 100 kreveta

Piše SLOBODNA DALMACIJA
3. studenog 2020. - 18:55
Zagrebačka Arena spremna je za prihvat prvih pacijenata. Ona neće biti zdravstveni objekt u užem smislu već tercijalni centar, odnosno pomoćna zdravstvena ustanova koja će rasteretiti zdravstveni sustav – rekao je u utorak ministar zdravstva Vili Beroš na službenom predstavljanju javnosti toga objekta za prihvat oboljelih od Covida-19, piše Slobodna Dalmacija.

- Nastojimo promišljati unaprijed i biti korak ispred ugroze. Volio bih da kao proljetos Arena ne bude u funkciji. Brojke tada i danas se razlikuju, sada su ozbiljnije i moguće je da će Arena biti ispunjena bolesnicima. Svatko od nas odgovornim ponašanjem može pridonijeti da kapaciteti Arene ostanu popunjeni što je moguće manje – poručio je ministar Beroš.
Objekt su pripremili djelatnici zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice, a ministar je zahvalioi na pomoći i Hrvatskoj vojsci, Crvenom križu i Upravi Arene Zagreb.

Koordinator organizacijskog stožera za podizanje Arene Zagreb prof. dr. Davor Vagić, uz zahvale svima uključenima, našalio se kako je njegov tim iz KBC Sestara milosrdnica u početku pripremu Arene smatrao nemogućom misijom, ali su posao obavili u nejvjerojatno kratkom vremenu.

Hrvatska vojska sudjeluje, pak, na dva načina: logističkom te dijelom svoga saniteta, odnosno medicinskim osobljem koje će biti ovdje i pomagati u liječenju pacijenata.

- Ovo nije bolnička ustanova ali pomaže bolničkom sustavu iz cijele Hrvatske, osobito grada Zagreba. Lakši bolesnici te oni srednje teški koji više neće trebati biti u bolnicama bit će smješteni ovdje. Krećemo s otprilike 100 kreveta i to odmah kada ministar kaže, uz mogućnost proširenja na 270 koji su gore pripremljeni – najavio je je dr. Vagić.

Rekao je također kako je definitivno dogovoren i tim koji će voditi Centar Arena, a dolaze iz KBC-a Sestre milosrdnice.
- Želim zahvaliti svima, kao i građanima koji su savjesni, a velika većina to jest. Oni koji nisu krajnji je trenutak da postanu savjesni i da svima nama olakšaju te da prođemo možda najveću ugrozu koju ovaj narod i država doživljavaju od Domovinskog rata – poručio je dr. Vagić.

Sestrinski dio u stacionaru Arene vodit će Snježana Krpeta iz KBC-a Sestre milosrdnice, koja je naglasila kako je u ovom trenutku za stotinu bolesnika Arena kompletno opremljena kako medicinsko-tehnički, tako i ljudstvom, svim potrebnim materijalom, priručnim laboratorijem, priručnom ljekarnom i 24-satnom komunikacijom s matičnim KBC-om.
- Spremni smo odgovoriti na potrebe bolesnika i krenuti kad god kaže naš krizni stožer i ministar Beroš – istaknula je sestra Krpeta.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako će Hrvatska vojska sudjelovati ovdje sa zdravstveno-vojnim osobljem i to s dva liječnika u početku, a ako bude potrebe, i s dodatnim timom od još tri liječnika, šest medicinskih sestara ili tehničara te šest pripadnika kopnene vojske koji će se staviti na raspolaganje liječničkom timu.

Nakon obilaska izaslanstva i novinara u utorak Arena će još proći sanitarno čišćenje te biti potpuno spremna za prihvat prvih bolesnika. Dr. Vagić ranije je kazao kako će pacijenti u Areni imati osiguranu prehranu, čišćenje, postojat će utičnice za punjače mobitela, Wi-Fi sustav, a bit će osigurana i terapija kisikom te iznimno i dvorana za reanimaciju, piše Slobodna Dalmacija.
27. travanj 2024 16:43