StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVEČANOST NA KOMARNI

Milanović: Mostovi su na prvom mjestu djela konkretnih ljudi. Talent i znanje projektanata i graditelja najzaslužniji su za ovaj most i na tome im hvala, most je također rezultat želje da se spoje ljudski životi...

Piše Ante Šunjić, DV
26. srpnja 2022. - 18:56

Traje svečanost otvorenja Pelješkog mosta, Upalila su se i svjetla na mostu. Voditelji programa su Duško Ćurlić i Nila Miličić Vukosavić.

21:44 Govori predsjednik Republike Zoran Milanović.

- Mostovi su na prvom mjestu djela konkretnih ljudi. Talent i znanje projektanata i graditelja najzaslužniji su za ovaj most i na tome im hvala.

Most je također rezultat želje da se spoje ljudski životi. Čestitam svima koji su doprinijeli svima da se ostvari ova naša plemenita težnja. Ovaj most će ostati spomenik želji naše generacije da dođemo na drugu obalu slobode. Ovaj most ne bi bio moguć da mali broj ljudi prije 30 godina nije obranio Dubrovnik i građane Hrvatske. Bili bismo nedostojni ako bismo ikada zatajili taj naš dug časti i srca.

Most nije podignut nikome na štetu ili inat, naročito ne na štetu BiH. Tako bismo razmišljali i da BiH nije domovina hrvatskog naroda. Ovaj je most na dobrobit svih ljudi, neovisno o socijalnom status, porijeklu i uvjerenjima.

Vjerujem da su pred nama godine da ćemo ojačati kao nacija, da ćemo razbiti samosvijest, da je ta zemlja potrebna nama i nikom drugome. Vjerujem da ćemo se bez kompleksa moliti za sve što nam je važno. Pelješki most je najvećim dijelom financiran novcem EU, ali to je naš novac. Nitko nam ništa nije poklonio, niti nam neće pokloniti.

Nijednog čovjeka ne smije se ostviti na vjetrometini, rekao je Milanović i završio govor stihovima pjesme "Tvoja zemlja" čiji je autor Drago Britvić, a pjevao ju je Vice Vukov.

21:25 Obraća se premijer Plenković:

- Ovo je povijesni dan za Hrvatsku, obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Ostvarili smo državni, strateški i svehrvatski projekt. Ovo je projekt ponosa, zato što smo dio generacije koja je spojila hrvatski teritorij. To je potez u ravni onih ključnih trenutaka koje su nam priuštili hrvatski branitelji kada se stvara hrvatska sloboda. Ovaj projekt realizirali smo skladno. U pogledu volje, u pogledu projekta, u pogledu korištenja članstva EU na najbolji mogući način, rekao je premijer.

- Projekt smo realizirali na temelju ključnog načela EU - solidarnosti. Dio smo kluba najrazvijenijih zemalja i to trebamo i znamo cijeniti. Ovaj projekt nas je na fascinantan način povezao s Kinom.

21:15 Videoporukom se obratio i kineski premijer Li Keqianga, govorio je prilično dugo. Govorio je o jačanju veza Europe i Kine, te je naglašavao važnost izgradnje mosta u vrijeme krize. 

Kineski premijer Li Keqiang, koji je gradilište Pelješkog mosta posjetio u travnju 2019 godine.

Čestitao je Premijeru Plenkoviću i svim sudionicima na projektu završetak radova na mostu. Prisjetio se kada su po kiši i lošem vremenu obišli gradilište mosta u Brijesti u travnju 2019 godine.

Izgradnja Pelješkog mosta je učvrstila prijateljstvo NR Kine i Hrvatske kazao je Li Keqiang te dodao da je EU strateški partner Kine.

21:11 Ispod mosta su se skupile brojne brodice na kojima su se okupili lokalci za koje je ovaj trenutak posebno važan.

Neretvanski kanal sjaji od barki i brodica koje su se okupile ispod stupova mosta. Sve ostavlja bajkovit dojam u noći svečanog otvorenja Pelješkog mosta koji obasjan dekorativnom svjetlosti izranja iz mora Među brodicama je i trajekt Jadrolinije koji je doveo 600 Pelješčana i Neretvana na svečanost otvorenja koju prate sa palube trajekta.

21.04 Obraća se Dubravka Šuica, povjerenica je za demokraciju i demografiju Europske komisije. 

- Ovaj most svima na jugu omogućit će bolji i kvalitetniji život, a mora se istaknuti da je ovo najveći projekt koji je EU financirala u Hrvatskoj. Kao potpredsjednica EK čestitam svih hrvatskih građanima, hrvatskoj vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. Na ovo sam posebno ponosno jer sam pelješka nevjesta... 

20:52 Obraća se ministar Oleg Butković.

- Ministar prometa, Oleg Butković je istaknuo da u životu svakog naroda postoje trenuci koji se pamte a ovo što danas svjedočimo je takav trenutak koji će ostati zapisan zlatnim slovima u povijesti hrvatskog naroda.

Most nije samo infarstruktruni projekt. On znači okretanje nove stranice u životu stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije. Most svakom stanovniku znači puno i teško je to riječima objasniti. Prije deset godina obale su povezivale barke i brodice a sada Komarnu i Brijestu spaja čelična konstrukcija-rekao je Butković.

Kao iznenađenje, izna Pelješkog mosta preletjeli su avioni Pilatusi HRZ-a.

20:15 Službeno je započela svečanost otvorenja Pelješkog mosta, upalila su se i svjetla na mostu. 

20:01 Svojom porukom je zadivio poznati BH književnik, kritičar i novinar Dragan Bursać. 

"Sretno ti bilo Hrvatska! Da spaja obale, ljude, zemlju, da spaja svijet! Da bude ruka sreće, koja dobru služi! Pelješki na sreću!"

U Komarni je sve spremno za početak svečanog otvaranja Pelješkog mosta. U tijeku su zadnje probe, pa su  tako Dubrovački simfonijski orkestar i zborovi još jednom probali odsvirati i otpjevati hrvatsku himnu.

20:00 Došao je i predsjednik Zoran Milanović, dočekao ga je ministar Oleg Butković. Predsjednik je umalo zakasnio na ceremoniju, svi su se cijelo vrijeme pitali gdje je i hoće li uopće doći. Ali došao je, kao i sve 'zvijezde' - zadnji. 

- Bolje da je došao zadnji, ovako neće morati pričati s premijerom, nego samo ceremonija i bok - komentirali su prisutni.

19:57 Dubrovački trombunjeri, povijesna postrojba i jedan od identiteta Bisera Jadrana dio su večerašnjeg programa na otvorenju Pelješkog mosta, gdje će pucati dva puta: prvi put nakon 'Himne slobodi' , a drugi nakon 'Ode radosti', netom prije veličanstvenog vatrometa koji nas očekuje večeras.

Predsjednik trombanjera Tomo Macan rekao je za Slobodnu: "Most je jednostavno savršen i konačno je dosanjani san mnogih. Sretni smo i privilegirani što možemo sudjelovati u otvorenju mosta koji će dovesti do značajnog razvoja juga Hrvatske i njegove integracije s ostatkom Hrvatske.

19:56 Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je u Komarnu kod Pelješkog mosta u društvu ministara. Za N1 je rekao da je ovo sjajan dan za sve Hrvate, i ovdje i u svijetu.

Na svečanost u Komarnu pristižu saborski zastupnici među kojima i SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić. 

- Dugo je trajalo, ali ne sada završen i most je doista impresivan-kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora. a  saborski zatupnik i predsjednik Reformista, Radimir Čačić kazao je kako je povećanje visine u središnjem dijelu na zahtijev BiH, iako je zahtijevalo dodatna financijska sredstva, estetski mostu dao dopdatnu lijepotu. Čačić je komentirao i čak  dva svečana otvaranja radova na mostu prije nego se uopće počeo graditi. - To su bila glumatanja, jer HDZ nikada nije projekt niti novac da ga krene graditi. Trebalo je sve to počisitit i napraviti ozbiljnu prpremu , realan projekt i dogovor sa BiH kako bi ga Europa prihvatila -kazao je Čačić.

image

 Radimir Cacic
 

Ante Cizmic/Cropix

Tu je i Božo Petrov, predsjednik Mosta.

Na ceremoniji otvaranja je i glazbenik Luka Šulić.

Luka Bebić, nekadašnji predsjednik Sabora također je na ceremoniji. Evo što kaže.

Stigao je i saborski zastupnik HDZ-a, Branko Bačić.

Predsjednik Sabora, Gordan Jadroković dao je prigodnu izjavu.

Pogledajte tko je sve do sada stigao u Komarnu. 

image

Marijana Puljak.
 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

 VIP uzvanici
 

Ante Cizmic/Cropix
image

 Andro Krstulovic Opara i sin
 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

 Dragan Ljutic i Andro Krstulovic Opara i sin
 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

VIP uzvanici
 

Ante Cizmic/Cropix
image

Kresimir Dolencic, Luka Solic.
 

Ante Cizmic/Cropix
image

 Drazen Budisa.
 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

 Drazen Budisa.
 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

 Ivica i Marijana Puljak.
 

Bozidar Vukicevic/Cropix
26. travanj 2024 13:14