StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOZNAJEMO DETALJE

Za razliku od fijaska s Cijepise, covid potvrde rade odlično: Evo koliko Hrvata ju je zatražilo

Piše Jutarnji.hr
1. lipnja 2021. - 12:21

U Hrvatskoj od danas možete izvaditi EU digitalnu covid potvrdu, a iz Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD), koja je uspostavila nacionalni sustav za izdavanje digitalne EU potvrde, kažu nam kako je interes građana ogroman. Dosad je potvrdu zatražilo više od 10200 građana, a ta brojka povećava se svake minute, piše Jutarnji list.

Procedura kod traženja covid potvrde vrlo je jednostavna; sustavu možete pristupiti preko internetske stranicewww.eudigitalnacovidpotvrda.hr putem poveznice 'zatraži potvrdu' koja se nalazi na vrhu web stranice. Također, možete mu pristupiti direktno putem stranica e-Građani i pratiti korake prijave. 

Iz AKD-a nam kažu kako građani ne prijavljuju tehničke poteškoće te da sve funkcionira odlično. To, sigurno se sjećate, nije bio slučaj s platformom Cijepise na kojoj su se građani mogli prijaviti za cijepljenje protiv koronavirusa, ali je doživjela potpuni fijasko.

Doduše, iz AKD-a nam kažu neki su zbunjeni oko toga imaju li uopće pravo na covid potvrdu. 

"Građane najviše zbunjuje ako su preboljeli koronavirus ili primili jednu dozu cjepiva, a ne mogu dobiti potvrdu", kažu nam i napominju kako je važno da građani pogledaju pravila za izdavanje covid potvrde, koje je propisao HZJZ, ali u najvećoj mjeri ih je definirala Europska komisija. Svi detalji objavljeni su i na njihovoj stranici. 

Kako objašnjavaju, EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), a potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Što se tiče osoba koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen), oni potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva te će im ona biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.  

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva te će potvrda biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.

Što se tiče građana koji su cijepljeni AstraZenecom, koja se također prima u dvije doze, oni mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze te će im ona biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Mi smo, recimo, zatražili covid potvrdu nakon prve primljene doze cjepiva, ali budući da od cijepljenja nisu prošla 22 dana, zahtjev nam je odbijen uz objašnjenje kako "nema osnove za izdavanje EU digitalne COVID potvrde". Kolege koji su primili obje doze cjepiva covid potvrdu dobili su za nekoliko minuta. 

Osim cijepljenih, potvrdu mogu dobiti i građani koji imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa. Negativan nalaz ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa, a potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka.

Također, osoba koja je preboljela bolest COVID-19 može dobiti potvrdu 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa te je ona valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

Iz AKD-a nam kažu kako su ovo trenutno važeća pravila koja je propisao HZJZ te kako postoji mogućnost da će se ona u budućnosti mijenjati. 

26. travanj 2024 08:36