StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBRITANSKA KRALJEVSKA OBITELJ

William i Kate prekršili kraljevski protokol: javno su se obratili ukrajinskom predsjedniku, evo što su mu poručili

Piše DV/Mozaik SD
27. veljače 2022. - 09:03

Princ William, drugi u redu za britansko prijestolje, i njegova supruga Kate u subotu su izrazili potporu ukrajinskom narodu nakon invazije na Rusiju, izlazeći iz uobičajene rezerve britanske kraljevske obitelji.

"U listopadu 2020. imali smo čast upoznati predsjednika i prvu damu Ukrajine koji su podijelili s nama svoje nade i optimizam glede budućnosti svoje zemlje. Danas stojimo uz ukrajinskog predsjednika i njegov narod dok se hrabro bore za tu budućnost", napisali su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea na svom službenom Twitter računu. Poruka koju su završili s potpisom svojih inicijala: W i C.

William i Kate primili su, u listopadu 2020., Volodimyra Zelenskog i njegovu suprugu Olenu u Buckinghamskoj palači na audijenciji u ime kraljice Elizabete II., tijekom dvodnevnog posjeta predsjedničkog para Ujedinjenom Kraljevstvu.

I Boris Johnson također je osudio "strašnu i barbarsku" invaziju na Ukrajinu od strane uvijek kontroverznog Vladimira Putina. Suočen s izvješćima o raketnim napadima i smrtnim slučajevima na tlu Ukrajine, britanski premijer je rekao da "ne možemo i nećemo gledati na drugu stranu". U njegovom slučaju, kao premijeru, obveza je i dužnost izjasniti se o strašnim događajima. Ali u slučaju vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, to znači prelazak crvene linije koja se rijetko gazi u kraljevskoj obitelji. Njezini članovi nikada ne bi trebali imati mišljenje o političkim pitanjima. Međutim, težina invazije na Ukrajinu i činjenica da bi sigurnost njezinih građana i, samim time, sigurnost ostatka svijeta mogla biti ugrožena, prisilila je unuka Elizabete II. i njegovu suprugu da jasno i snažno progovore protiv Putina i u korist Ukrajine.

image
Princ William i supruga Catherine
AFP

 

26. travanj 2024 06:35