StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMega jahte mikro zarada

Vole li najbogatiji jahtaši naše južno more zato što ne plaćaju skoro ništa?

Piše Anđelka Kelava Foto: Neven Jerković i Mark Thomas
19. rujna 2019. - 14:28
Čak tri luksuzne jahte vrijedne više od milijardu dolara usidrile su se prije dva tjedna pred Cavtatom. Bila su to Eclipse, 'mezimica' ruskog oligarha Romana Abramoviča, jahta ruskog vlasnika Sergeja Galitskiya 'Quantum Blue', vlasnika najvećeg ruskog maloprodajnog lanca Magnit. Treća luksuzna jahta pred Cavtatom bila je Pelorus, u vlasništvu hongkonškog milijardera i imovinskog magnata, Sammyja Taka Leeja. Eclipse vrijedna pola milijarde dolara te Quantum Blue i Pelorus, od kojih svaka vrijedi 250 milijuna dolara, zajedno čine flotu vrijednu milijardu dolara. Tijekom ovogodišnje turističke sezone nikada nije bilo toliko luksuznih plovila u župskom i akvatoriju oko Cavtata. Uz divljenje doista impresivnim jahtama i brojkama postavlja se i pitanje koliko su naše lučke uprave uprihodile od sidrenja ovih ljepotica. Odgovor je doista nevjerojatan - nula kuna. Potvrdili su nam to i u Lučkoj upravi Dubrovačko-neretvanske županije.
Samo ispred stare gradske luke
- Lučke uprave su nadležne samo u dijelu pomorskog dobra koji je proglašen lučkim područjem. U području Cavtata i Župe dubrovačke lučka područja obuhvaćaju samo manji dio obale, koji se po namjeni koristi kao luka i dio akvatorija ispred samih luka. Dakle, unutar lučkih područja je samo mali dio spomenutog akvatorija i jahte koje su usidrene u uvali Tiha, i akvatoriju ispred Župe dubrovačke nisu u lučkom području pa im se stoga ne naplaćuje lučka pristojba – kaže pomoćnik ravnatelja Niko Butigan.
Lučka pristojba se naplaćuje ispred stare gradske luke gdje je određeno sidrište. Na pitanje koliko je koštalo sidrenje luksuzne jahte 'A' ruskog milijardera koja je proteklog vikenda bila usidrena nadomak povijesne jezgre, iz Županijske lučke uprave Dubrovnik u čijoj je nadležnosti ovo sidrište, odgovaraju:
- Sidrište za jahte ispred stare gradske luke Dubrovnik naplaćuje se putem pomorskih agenata koji njihov dolazak unaprijed najavljuje putem maila lučkim operaterima, a nakon toga se ispostavlja račun sukladno Odluci o visini lučkih pristojbi koja je objavljena na web stranici Županijske lučke uprave Dubrovnik. Vlasnik jahte dužine 142 metra će platiti račun putem svog pomorskog agenta u iznosu od 7.500 kuna. Tijekom ove sezone nadomak povijesne jezgre usidrilo se 240 jahti, od kojih je Lučka uprava uprihodovala 714.890 kuna.

Izmiču nam milijuni

Sasvim je očigledno da nam zbog nepostojanja legalnih vezova za megajahte, kao i nepostojanja zakonodavstva, izmiču višemilijunski iznosi. Upozoravali su na to još prije nekoliko godina ravnatelji lučkih uprava i tražili od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture donošenje zakona ili uredbi koje bi regulirale postojeću nemogućnost naplate vezova izvan registriranih lučkih područja Hrvatske. No, ništa se nije promijenilo. I dalje se velike mega jahte, ne svojom krivicom, sidre nadomak luka i ne plaćaju za to baš ništa. Samo se disciplinirano ponašaju u skladu s našim zakonima.
Megajahte se, osim u Mandalini kod Šibenika, nemaju gdje legalno privezati, a njih je iz godine u godinu sve više pa se sidre svugdje bez ijedne plaćene kune. Iako, ne treba dolazak luskuznih mega jahti gledati samo kroz dobit jer sigurno je da uplovljavanje jahti svjetski poznatih imena poput Ecclestonea, Meljničenka, Gatesa i Abramoviča donosi promidžbu našem gradu koja je nemjerljiva. No to ipak ne znači da ne treba zakonski regulirati njihovo sidrenje nadomak luka u Jadranu.

30. travanj 2024 19:33