StoryEditorOCM

Vlasniku propale banke depresija nestala čim je nastupila zastara, ali sad ima problema sa srcem i ne može na suđenje

Piše Marko Didić
22. veljače 2023. - 09:27
Pero Perišić i Luka Jerić u pratnji odvjetnika snimljeni 2001. godine na izlasku iz splitskog pritvoraAnte Čizmić/Cropix

Ovo je priča o Luki Jeriću (64) iz Splita, većinski vlasnik propale Alpe Jadran banke, ali još više to je priča o hrvatskom pravosuđu, piše Slobodna Dalmacija. Pročitajte i sami.

On se od 10. siječnja prošle godine nalazi na izdržavanju kazne zatvora od dvije i pol godine, a odvjetničko društvo "Primorac i partneri" iz Splita je promptno uložilo zahtjev za obnovu tog postupka s obzirom na novonastale okolnosti koje se odnose na Jerićevo pogoršano zdravstveno stanje radi klijentovih problema sa srcem koje zahtjeva hospitalizaciju, a moguće i operaciju.

U zahtjevu se u biti traži smanjivanje zatvorske kazne za Jerića zbog lošeg zdravlja, i to se navodi kao novonastala okolnost. Županijski sud u Splitu je taj zahtjev odbio te se predmet sada nalazi na Visokom kaznenom sudu u Zagrebu, tako da je moguće da Jerić na slobodu iziđe i prije 2. lipnja 2024. kada mu istječe zatvorska kazna.

Jerić je pravomoćno osuđen za tri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a banci (čije su dugove s 40 milijuna kuna sanirali Ministarstvo financija i Državna agencija za sanaciju banaka) mora vratiti pet milijuna i šezdeset tisuća kuna.

Dionice banke kupili novcem banke

Dok je već bio na izdržavanju kazne u Kaznionici Lipovica, Jerića je obradovala vijest da je u prosincu prošle godine na Županijskom sudu u Splitu pao u zastaru njegov predmet u kojem je zajedno s Perom Perišićem optužen da su od 1997. do 2000. godine preko tvrtke "Pilocom Vaduz", registrirane u Liechtensteinu, podizali kredite kod stranih banaka, kako bi tim novcem stjecali dionice Alpe Jadran banke. Kako kredite nisu vraćali, morala ih je vratiti banka koju su na taj način oštetili za sedam i pol milijuna tadašnjih njemačkih maraka!

Treba li reći da ih je Županijski sud u Splitu 2017. oslobodio za to djelo, ali je Vrhovni sud nakon četiri godine čekanja prihvatio žalbu splitskoga Županijskog državnog odvjetništva i predmet vratio na ponovno suđenje na kojemu se nije održala niti jedna rasprava! Pogađate, opet radi Jerićeva zdravstvenog stanja.

Postavlja se elementarno i logičko pitanje kako je Jerić sposoban služiti zatvorsku kaznu u Lipovici, a nije sposoban pratiti suđenje za ovo djelo u Splitu?

Sudac Zoran Ivanišević koji je dobio ovaj predmet naložio je kombinirano psihijatrijsko - kardiološko vještačenje u studenome 2021. koji su u ožujku 2022. (dakle punih pet mjeseci se čekalo na vještvo) obavili stručnjaci iz Rijeke. Dr. Klementina Ružić, specijalistica psihijatrije zaključuje u vještvu da je Jerić sposoban pristupiti na raspravu, ali dr.sc Rajko Miškulin, riječki kardiolog donosi vještvo u kojem tvrdi da Jerić nije u mogućnosti pristupiti na raspravu zbog ozbiljnih kroničnih bolesti koje ovdje ne navodimo radi zaštite zdravlja optuženika.

Sudac Ivanišević nakon toga šalje dopis vještaku Miškulinu u kojem ga pita kao i mi u prethodnim rečenicama: kako je moguće da se okrivljenik svojevoljno javio na izdržavanje kazne zatvora, dakle u penalnu ustanovu u kojoj su uvjeti zaštite njegova zdravlja znatno nepovoljniji nego na slobodi, dok s druge strane, sukladno Miškulinovim navodima isti nije u mogućnosti pristupiti na raspravu.

U odgovoru koji je uslijedio pet mjeseci nakon sučeva dopisa i upita (!) Miškulin ga izvještava da i dalje ostaje pri svome vještvu u kojem se navodi kako Jerić nije u mogućnosti sudjelovati u kaznenom postupku.

Sudac se obraća i Kaznionici Lipovica kako bi provjerio zdravstveno stanje okrivljenika i utvrdio je li moguće osigurati njegov dolazak na raspravu, ali od tamo stiže odgovor da je Jerićevo stanje teško i da ga ne mogu dovesti u Split na suđenje.

I sad slijedi zanimljiv nastavak priče. Baš iz te Kaznionice dobivamo tri dopisa zaposlenika u kojem se žale da je Općinski sud u Zagrebu Jeriću dodijelio staratelja u liku njegove kćeri Mateje s kojom razgovara i po pet puta dnevno iza zatvorskih zidina i daje joj upute oko vođenja hotela, cijena, odnosa prema agencijama i slično.

Izvještavaju nas također da je Jerić prijavio svoju adresu u Zagrebu, ali da na izlaske iz zatvora ide u Split kako se ne bi javljao policiji u mjestu koji je prijavio kao prebivalište.

Izvještavaju nas i da je 17. prosinca bio u Splitu, ali se nije javio u policiju što se u kaznionici tretira kao teži stegovni prijestup. Postupak je bio otvoren, ali Jerić ipak nije kažnjen. Zaposlenici sumnjaju kako je u tom slučaju za njega intervenirao netko iz Centralne zatvorske ustanove.

"Drugi zatvorenici dobiju za ovakav prijestup zabranu izlaska više mjeseci, a Jerić je za nagradu dobio izlazak sa Božić 25. prosinca."

Vrijeme prolazi, optužnice otpadaju

Od Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa smo u službenom upitu tražili i da nam odgovore jesu li mu dozvolili da radi u svojoj projektanskoj firmi u Zagrebu, dok u kaznionici samo prespava, iako tamo ima karton u kojem se navodi kako je nesposoban za rad. Niti na jedno pitanje vezano za Jerićevo služenje kazne u Lipovici nismo dobili konkretan odgovor.

"S obzirom na to da u svom upitu tražite podatke iz očevidnika zatvorenika, Uprava za zatvorski sustav ističe da o navedenom nije moguće izvještavati javnost budući da bi navedeno značilo kršenje Zakona o izvršavanju kazne zatvora", stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa u kojem naširoko elaboriraju opća prava i stegovne mjere zatvorenika, što se može pronaći i u Zakonu o izvršenju kazne zatvora, bez da smo ih išta pitali o tome.

Kopajući po povijesti Jerićeve bolesti iz dostupnih novinskih napisa, ustanovili smo da je Jerić, dok mu je suđenje bilo na Županijskom sudu u Splitu, imao problema s depresijom pa je tužilaštvo predlagalo da ga se smjesti u psihijatrijsku bolnicu na Rabu, i to na mjesec dana kako bi se utvrdilo njegovo stanje, no to sudac Vladimir Živaljić nije prihvatio, već je odlučio da se dokumentacija pošalje na ekspertizu u KBC Rijeka.

Sada se situacija okrenula, Jerić više ne pati od depresije nego ima kardiološke probleme, a u međuvremenu mu je tijekom maratonskog postupka otpao niz kaznenih djela koja su bila u optužnici.

Njegova je kći Matea Jerić, koja je postala sada i očeva skrbnica, kako je sama rekla u našim novinama, direktorica hotela "President" u Splitu i njegova imenjaka u Solinu, a vodi i hotel "Split Inn" na Kamenu. Upravlja, dakle, s tri obiteljska hotelska objekta koja imaju ukupno 400 kreveta i više od 150 zaposlenih za koje Luka Jerić tvrdi da nisu njegova. Jerićeva kći sve je to uspješno vodila s postdiplomskog studija u Oxfordu, objavila je Slobodna Dalmacija.

28. travanj 2024 10:34