StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEMA DOGOVORA

Vlada odbila zahtjev 11 sindikata javnih službi, zapelo je oko uskrsnice od 100 odnosno 200 eura za članove i nečlanove: ‘Doslovce nas ponižavaju‘

Piše Mirela Lilek/JL
24. travnja 2023. - 13:15

Predstavnici Vlade odbili su zahtjev 11 sindikata javnih službi o isplati uskrsnice u ovoj godini te su ponudili isplatu novoga prava u idućoj godini, pri čemu bi pregovori o visini uskrsnice počeli na jesen. Time nije prošao sindikalni zahtjev o isplati uskrsnice u ovoj godini i to u iznosu od 100 eura za nečlanove sindikata, odnosno 200 eura za članove. Na drugom po redu sastanku pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju izmjena Temeljno kolektivnog ugovora Vlada nije izašla s iznosom uskrsnice za 2024. godinu, kažu u sindikatima, prenosi Jutarnji.

Umjesto uskrsnice, pregovarači Vlade ponudili su sindikatima u ovoj godini isplatu razlike regresa za članove i nečlanove sindikata. Ponuda Vlade jest da ta razlika iznosi 20 eura. Regres sada iznosi 232 eura, a prijedlog vladinih pregovarača jest da nečlanovima sindikata regres raste na 250 eura, a članovima sindikata na 270 eura. Sindikalna strana ponudu je nazvala ponižavajućom.

– Razlika od 20 eura između članova i nečlanova sindikata je doslovno poniženje nas kao socijalnih partnera, kao i naših članova. Naš protuprijedlog jest da razlika iznosi 50 eura po pitanju regresa i božićnice. To bi po nama bio minimalni iznos razlike, a ostajemo na prijedlogu da članovi sindikata primaju 200 eura uskrsnice, a nečlanovi sto eura, izjavila je koordinatorica sindikalne strane, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Po njezinim riječima, sindikalna je strana izašla pred Vladu s paketom zahtjeva. Prvi je da pregovori o osnovici plaće počnu već u svibnju, što je Vladina strana odbila uz obrazloženje kako se ekonomske okolnosti nisu drastično promijenile. Drugi zahtjev sindikata jest spomenuta razlika od 50 eura pri isplati božićnice i regresa za sindikalne članove i nečlanove, a treći je uskrsnica s navedenim iznosima za iduću godinu.

– Naš prvi zahtjev je odbijen, a Vladina će strana o ostalima razmisliti do idućeg pregovaračkog sastanka koji bi se trebao održati u prvom tjednu svibnja, kaže Šprem za Jutarnji.

27. travanj 2024 22:47