StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZDROBILI IH BULDOŽEROM

Video: Nigerijci uništili preko milijun doza AstraZenecinog cjepiva, riječ je o donaciji bogatih zemalja, a razlog uništenja je nevjerojatan

Piše PSD
24. prosinca 2021. - 09:22

Ogromna količina cjepiva AstraZeneca kojima je prošao rok trajanja je bačena na deponiju u gradu Abuja u srijedu, a buldožer je zdrobio lijekove, vidi se na snimci do koje je došao Reuters. Dužnosnici su kasnije javno objavili taj potez u očiglednom pokušaju da umire uzburkale strahove da se štićenicima daju cijepiva kojima je istekao rok.

“Uspješno smo povukli 1.066.214 doza AstraZeneca cjepiva s isteklim rokom trajanja. Održali smo obećanje da ćemo biti transparentni prema Nigerijcima. Današnje uništenje prilika je za Nigerijce da vjeruju u naš program cijepljenja”, rekao je Faisal Shuaib, izvršni direktor nigerijske Nacionalne agencije za razvoj primarne zdravstvene zaštite.

Shuaib je također rekao novinarima da je, unatoč tome što je znala da će doze isteći za samo dva tjedna, Nigerija zapravo bila prisiljena preuzeti donacije, budući da su cjepiva protiv Covid-19 i dalje oskudna u većem dijelu Afrike. Paketi su dostavljeni iz više europskih zemalja koje sudjeluju u COVAX programu dijeljenja cjepiva.

Nakon sastanka predsjedničkog odbora, ministar zdravstva Osagie Ehanire rekao je da njegova zemlja više neće prihvaćati vakcine s tako kratkim rokom trajanja.

Zabrinutost oko datuma isteka doniranih AstraZeneca injekcija izražena je ranije ovog mjeseca, nakon što su nigerijske vlasti primijetile da se rok za korištenje cjepiva brzo približava. Ranije izvješće Reutersa, međutim, sugeriralo je da je oko milijun doza već prošlo svoj krajnji datum do studenog.

Do 19. prosinca Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da je gotovo 13 milijuna doza cjepiva primijenjeno u Nigeriji, koja ima populaciju veću od 200 milijuna, što je čini najmnogoljudnijom državom na kontinentu. Zemlja je zabilježila više od 227.000 zaraženih koronavirusom i gotovo 3.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije krajem 2019.

30. travanj 2024 20:20