StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpet se priklonio omiljenom hobiju

Video: Milorad Dodik iz sveg glasa zapjevao stihove četničke pjesme "Kad se braća Srbi slože" koja veliča ubijanje Hrvata

Piše Anita Belak Krile/SD
7. veljače 2022. - 11:48

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik voli se uhvatiti mikrofona na pučkim slavljima, pa je tako zapjevao i ovaj vikend prilikom posjete mjestu Bronzani Majdan pokraj Banje Luke.

Inače preferira turbofolk hitove, a ovaj put je zapjevao pjesmu "Kad se braća Srbi slože", kojom se veliča zloglasni četnički vojvoda i koljač iz Drugoga svjetskog rata Mane Rokvić. Na službenoj stranici SNSD-a objavljen je isječak pjevanja od 15 sekundi, a u njemu se čuje kako Dodik pjeva stih koji glasi: "molimo se mili Bože, da se braća Srbi slože".

Potpuni tekst pjesme "Kad se braća Srbi slože" glasi:

"Od Grahova Šormaz zove, Parojčiće sokolove,

i Čuliće i Ćoriće, biće boja kod Ljuboja

Rokvić Mane vita stasa, kršnu Liku zatalasa,

od Udbine do Korane, preko Plavna do Vagana

Bogunović Brane bije, sve dušmanske divizije,

otadžbinu Srba kuje, ustašama poručuje:

„Oj Ustaše neka, neka, duboka vas jama čeka,

široka je jedan metar, a duboka kilometar“

Molimo se mili Bože, da se braća Srbi slože,

od Velbužda do Krajine, Dušanove carevine"

Četnički vojvoda Mane Rokvić dobro je poznat i mještanima Dalmacije, a posebno onima iz poljičkog sela Gata gdje se dogodio pokolj 1. listopada 1942., kada su talijanski fašisti kamionima doveli pripadnike četničkih snaga iz Omiša gdje su četnici pripadnici Đujićeve frakcije pod vodstvom Mane Rokvića zaklali ili ubili 79 žitelja Gata i 16 mještana obližnjih zaseoka.

Najmlađa ubijena osoba bila je beba od devet mjeseci, a najstarija starica od 87 godina. Brojni seljani su zaklani ili strijeljani, a selo je zapaljeno. Živima su vađene oči, a krv im se nalijevalo u posude. Preživjeli su bačeni u njihove zapaljene domove, tako da su živi izgorjeli. Pokolj se ondje nije zaustavio: četnici su nastavili pohod u susjednim selima Čišli, Zvečanjama i Ostrvici.

10. svibanj 2024 13:52