StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAVODE CRNOGORACA POTVRDILA I HNB

Veliki skok hrvatskih ulaganja u Crnu Goru

Piše PSD.
5. svibnja 2018. - 14:28

Prema podacima crnogorskog poslovnog portala investitor.me, hrvatske kompanije su 2017. godine u Crnu Goru uložile čak 156,6 milijuna eura, što je tek nešto manje nego u Sloveniju koja je prednjačila s najviše ulaganja hrvatskih tvrtki. Podatke o visini hrvatskih ulaganja je potvrdila i Hrvatska narodna banka, a uporedbe radi valja reći kako su 2016. godine hrvatske firme u Crnu Goru uložile manje od 10 milijuna eura.

I podaci HNB-a pokazuju kako su time ukupna hrvatska ulaganja u Crnu Goru dosegla 238,9 milijuna eura te je Crna Gora postala peta po značaju hrvatska ulagačka destinacija. U razdoblju od 1993 do 2017. godine ispred Crne Gore još uvijek su po visini hrvatskih ulaganja samo Nizozemska, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Srbija.

Nije tajna da su ranijih godina hrvatske investicije u Crnoj Gori bile vrlo male, tek po nekoliko milijuna eura godišnje. Ovakav je skok hrvatskih ulaganja u Crnoj Gori ponajviše rezultat preuzimanja Crnogorskog Telekoma od strane HT-a: HT je početkom prošle godine od Magyar Telekoma kupio 76,53 odsto dionica Crnogorskog Telekoma, za koje je platio 123,5 milijuna eura.

Hrvatski ulagači u Crnoj Gori su prisutni  ne samo u telekom- industriji i maloprodaji, nego i u turističkom sektoru: Karisma je od prošle godine preuzela upravljanje nad resortom Ruža vjetrova u Baru. Uz to, hrvatski kadrovi su sve prisutniji u crnogorskom turizmu jer ih angažiraju inozemni ulagači koji, po pravilu, već posluju na hrvatskom tržištu.
Makroekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić navedena hrvatska ulaganja komentira:- Crna Gora je turistička zemlja koja kroz poreznu politiku i olakšice podstiče turizam. Crna Gora je već uvela euro, što joj daje monetarnu stabilnost i uklanja valutni rizik, a ulagači to svakako cijene.

23. svibanj 2024 17:29