StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUtvrđeni detalji

Varanje potrošača se neće isplatiti: svi oni koji zbog uvođenja eura podignu cijene završit će na crnoj listi, a evo tko sve neće morati uvesti dvojne cijene

Piše Sanja Stapić/sd
5. svibnja 2022. - 20:31

Bude li tijekom konverzije kune u euro popisa poduzetnika koji su pogrešno izračunali cijene ili ih neopravdano podigli, taj će popis objavljivati potrošačke udruge, piše Slobodna Dalmacija.

Također, svatko tko na zamjenu kuna u eure bude u banke, na poštu i Financijsku agenciju donosio 15 tisuća i više kuna, morat će računati na provjeru identiteta i da će mu službenici uzeti podatke.

Pravilo je to koje će vrijediti za vrijeme konverzije kuna u euro, što se očekuje od prvog dana iduće godine, a tijekom cijele iduće godine, kada će banke besplatno mijenjati kune u eure, moći će naplatiti naknadu u iznimnim slučajevima onima koji na zamjenu budu u jednoj transakciji donosili više od 100 komada novčanica i 100 komada kovanica.

Ista pravila besplatne zamjene i mogućnosti naplate naknade vrijede i za Financijsku agenciju i Hrvatsku poštu, koje su ovlaštene, na temelju sklopljenog ugovora s bankom, zamjenjivati kune za eure po istim uvjetima i u istom razdoblju kao i banke.

Rasteretiti proces

Dio je to konačnog prijedloga zakona o uvođenju eura koji je vlada prošlog tjedna poslala u saborsku proceduru. Iz Vlade kažu da je propisan novčani prag od 15.000 kuna za identifikaciju pri zamjeni kuna za eure jednak pragu što je propisan za ovlaštene mjenjače i da je cilj te odredbe rasteretiti proces zamjene gotovog novca od prikupljanja podataka kod transakcija manjeg iznosa na način istovjetan onome koji je propisan za ovlaštene mjenjače.

Iz Vlade poručuju da zbog eura ne bi trebale skakati cijene i ministar financija kaže da je kod sedam zemalja koje su uvodile euro efekt na inflaciju iznosio od 0,2 do 0,4 postotna boda u prvoj godini.

Bez obzira na efekt, trebat će zamijeniti veliku količinu novca. Prema podacima Hrvatske narodne banke, u Hrvatskoj je izvan trezora središnje banke i gotovinskih centara 287 milijuna kunskih novčanica vrijednih 41,3 milijarde kuna i 2,7 milijardi kovanica vrijednih 1,7 milijardi kuna.

Najjeftiniji način zamjene kuna u eure jest da ih do kraja ove godine položite na račune u banci, no oni koji sada i dogodine budu u banke donosili na račun ili na zamjenu 200.000 i više kuna, mogu računati na to da za toliki novac ide prijava Uredu za sprječavanje pranja novca, dok za sve transakcije od 105 tisuća kuna klijent prolazi dubinsku analizu. Ne znači to da će ih netko proglasiti krivim, nego je to procedura koju će proći i u drugim zemljama Unije.

Konačnim prijedlogom zakona je zabranjeno prilikom uvođenja eura povećati cijenu robe ili usluge bez opravdanog razloga. Iz Vlade kažu da će u etičkom kodeksu koji se tek treba napraviti, kao i pripadajuća web aplikacija, jedno od načela biti da se ne zloupotrebljava konverzija za neopravdani rast cijena.

Etički kodeks

Vele, kodeks je dokument deklaratorne prirode koji bi poticao poslovne subjekte na transparentno i pouzdano poslovanje te se prilikom izrade web aplikacije planira potkategorija gdje će svaki potrošač moći napisati pozitivne i negativne komentare o pojedinom poslovnom subjektu.

Neovisno o aplikaciji, potrošači će moći pritužbe prijaviti nadzornim tijelima, a predviđeno je uključivanje udruga za zaštitu potrošača u praćenje kretanja maloprodajnih cijena odabranih roba i usluga te praćenje poštivanja načela Etičkog kodeksa, za što je natječaj raspisalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Udruge će na svojim internetskim stranicama moći objavljivati popis poslovnih subjekata koji neopravdano povećaju cijene, koji cijene ne iskazuju dvojno te koji neispravno preračunavaju i/ili cijene zaokružuju na više, mimo pravila za preračunavanje i zaokruživanje. Sve je to predviđeno konačnim tekstom zakona o uvođenju eura, a još se ne zna jesmo li dobili zeleno svjetlo od EU-a i točan datum uvođenja eura, ali pripreme teku kao da je to početak iduće godine.

U slučaju da Vijeće EU-a u srpnju donese odluku o ulasku Hrvatske u europodručje i utvrdi fiksni tečaj konverzije, od 5. rujna nastupit će obveza dvojnog iskazivanja cijena, a dobrovoljno se može i prije toga iskazati cijene u objema valutama.

U prva dva tjedna od dana uvođenja eura građani će moći plaćati u trgovinama u kunama i eurima, dok će trgovine biti obvezne uzvraćati eure. Nakon dva tjedna kunama se neće moći plaćati. Očekuje se da će se glavnina novca zamijeniti u prva dva tjedna od dana uvođenja eura i da će najveći posao obaviti banke. Zamjenu kuna u eure nakon 2023. godine obavljat će Hrvatska narodna banka, i to trajno za novčanice, a kovanice će mijenjati tri godine od dana uvođenja eura.

Krediti i štednja

Prvog dana uvođenja eura sva kunska štednja će po fiksnom tečaju konverzije, jednako kao i sve kune na svim računima, biti pretvoreni u eure. Isto vrijedi i za kredite, s tim da neće biti promjene kod kredita s fiksnom kamatom tijekom cijelog razdoblja otplate, a kod kredita s promjenjivom kamatom parametri će se morati modificirati ako su krediti vezani uz nacionalnu referentnu stopu i prosječnu kamatnu stopu na depozite građana.

Pritom se financijski položaj dužnika neće smjeti pogoršati, a ako se neki ugovori o kreditu ipak budu trebali mijenjati, troškove neće snositi građani nego banke na teret svoje marže. Dva tjedna prije uvođenja eura banke će morati svoje dužnike i štediše obavijestiti o svim promjenama koje su se dogodile s parametrima iz njihovih ugovora.

Novčanice kuna će se uništiti

Sve novčanice kuna povučene iz opticaja pohranit će se u trezorima HNB-a, gdje će se i uništavati, a kovanice kune će se pohraniti u posebnom prostoru koje će čuvati na određeno vrijeme Ministarstvo obrane te će se, ovisno o situaciji na otvorenom tržištu metala, ili sukcesivno demonetizirati ili čuvati do isteka krajnjeg roka za zamjenu pa monetizirati kao sirovina.

Na tržnicama bez dvojnih cijena

Prijedlog zakona propisuje da tijekom razdoblja dvojnog optjecaja automati za igre na sreću, automati za zabavne igre, te samoposlužni uređaji za prodaju roba i usluga mogu koristiti kune ili eure, dok bankomati i drugi samoposlužni uređaji u bankovnom poslovanju od dana uvođenja eura isključivo isplaćuju gotov novac eura.

Postoje iznimke kod dvojnog iskazivanja cijena, poput prodaja na štandovima na tržnicama, prodaje u kioscima, a ne treba dvojno iskazivati cijene ni prema suvlasnicima stambenih zgrada ili predstavnicima suvlasnika, u okviru političke aktivnosti, političke promidžbe...

Obvezu isticanja dvojnih cijena nemaju ni gospodarske djelatnosti izvan registrirane trgovačke, poslovne, obrtničke ili profesionalne djelatnosti: primjerice, iznajmljivači za pružanje usluga smještaja i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji imaju samo obvezu upisa samo u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

30. travanj 2024 16:45