StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOB Dubrovnik ne nedostaje lijekova, ali ni covid otpada

Unatoč urednoj opskrbi iz veledrogerija, dubrovački ‘palčići‘ dijele sudbinu splitske djece koja trebaju lijek Synagis

Piše Silvia Rudinović
3. veljače 2022. - 20:10

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na ionako nepovoljnu kadrovsku sliku Opće bolnice Dubrovnik. Otvoreni su natječaji za zapošljavanje 15 medicinskih sestara, tri neurologa, dva infektologa, kardiologa, za logopede, pomoćno i ostalo osoblje, sveukupno 57 radnih mjesta. RU siječnju je raspisano i sedam specijalizacija.

image
Doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik
Božo Radić/cropix

- Poznato je kako smo i prije pandemije bili 'kratki' s kadrom, pritom ne mislim samo na liječnike, nego i medicinske sestre i pomoćne djelatnike. Međutim, imamo nekoliko upita zainteresiranih za specijalizacije. Najveći je interes za specijalizacije iz ginekologije, kardiologije i kirurških grana koje su, uz anesteziologiju i pedijatriju prioritetne za našu bolnicu, upravo one skrbe o pacijentima unutar 'zlatnog sata'. Na knap smo s liječnicima u odjelima ginekologije, infektologije, pedijatrije, neurologije te ortopedije i traumatologije, ali ni tamo nema zastoja u radu – kaže ravnatelj OB Dubrovnik doc. dr. sc. Marijo Bekić.

image
Doc.dr.sc. Ljiljana Betica Radić, u srijedu je primila Nagradu Grada Dubrovnika
Božo Radić/cropix

U dubrovačkoj bolnici leži 51 pacijent s dijagnozom koronavirusa. Pandemiju su dočekali s četiri specijalista infektologije, a danas ih je na odjelu samo dvoje, dr. Stjepan Đuričić i prim. dr. sc. Ljiljana Betica Radić.

- Dr. Betica Radić zasluženo je dobila Nagradu Grada Dubrovnika. Produžila je svoj staž već drugu godini unatoč uvjetima za mirovinu i redovno dežura – komentirao je ravnatelj Bekić.

Javni natječaj još nije okončan, a zasad nema najave da će se netko javiti na dva otvorena mjesta za infektologe.

Mjesečno preko 5 tona opasnog otpada

Deseci tisuća tona jednokratne zaštitne odjeće, šprica, kompleta za testiranje na COVID-19 i ostalog po zdravlje i okoliš opasnog otpada odbačeno je u svijetu od početka pandemije, a 30 posto zdravstvenih ustanova uopće nije opremljeno za njegovo pravilno zbrinjavanje, upozorila je ovog tjedna Svjetska zdravstvena organizacija. Iz Opće bolnice Dubrovnik lani je izneseno 67.995 kilograma infektivnog otpada, u prosjeku 5.666 kilograma mjesečno.  

image
Lani je zbrinuto 67 tona opasnog otpada iz dubrovačke bolnice

-Imamo separirane sustave zbrinjavanja otpada. Infektivni otpad se deponira u posebne spremnike koji se nakon punjenja automatski zatvaraju. Naši djelatnici COVID odjela i higijenskog servisa spremaju otpad u skladište a potom ga preuzima ugovorena tvrtka s kojom surađujemo godinama – pojašnjava ravnatelj.

Radi se o osječkoj tvrtki Excido koja na svojim stranicama navodi kako posjeduje sve potrebne dozvole i rješenja, opremu i djelatnike za usluge skupljanja, posredovanja, prijevoza, privremenog skladištenja i zbrinjavanje opasnog i neopasnog otpada u šest županija.

Dug veledrogerijama 34,5 milijuna

Javnost je protekla dva dana saznala za nestašicu lijeka Synagis, neophodnog prerano rođenoj djeci, koji se daje u kliničkim bolničkim centrima. Bekić ističe sjaju suradnju s KBC-om Split u koji se najčešće upućuju dubrovački 'palčići'. Iz splitskog KBC-a su objavili kako će iz svojih sredstava, ako to bude potrebno, kupiti 150 doza lijeka Synagis.

image
Dr. Stjepan Đuričić, specijalist infektologije
Tonći Plazibat/cropix

Nakon prošlogodišnje krize s opskrbom lijekova, dubrovačka bolnica se uredno opskrbljuje. Trenutačni dospjeli dug prema veledrogerijama je 34,5 milijuna kuna.

 -Imali smo teškoće prošlog ljeta, ali otada nemamo problema s nestašicom lijekova. Što se tiče dugovanja prema veledrogerijama, oni su unutar rokova plaćanja od 150 dana. Zasad nema prijetnje obustave opskrbe – kaže Bekić.

Minus Opće bolnice Dubrovnik za 2021. godinu je 10,8 milijuna kuna.

26. travanj 2024 09:28