StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStalno granatiranje

Ukrajinsko selo Pavlivka postalo je ‘peć‘ koja spaljuje brigade ruskih marinaca: ‘Krv teče u potocima, a ukrajinski topovi nas imaju na dlanu. Plan je sulud‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
22. studenog 2022. - 14:12

Bitka za Pavlivku, mjesto sa samo 2500 duša, koje se nalazi 40-tak kilometara jugozapadno od Donjecka, tragičan je mikrokozmos još jedne posrnule ruske vojne akcije. Već tri tjedna naime, 155. i 40. brigada mornaričkog pješaštva ruskog korpusa mornarice i druge snage na sve načine pokušavaju ali nikako ne uspijevaju odvratiti od Pavlivke 72. ukrajinsku mehaniziranu brigadu. Ruski marinci su u samo prva četiri dana napada imali preko 300 ubijenih, ranjenih ili nestalih vojnika, piše Slobodna Dalmacija.

Kad su prije tri tjedna pokrenuli napad, ruski cilj je bio preoteti kontrolu nad cijelom Donjeckom oblasti od Ukrajinaca. Ruska i separatistička vojska te plaćenici iz Wagnerove grupe napali su ukrajinske garnizone u Bakhmutu, Siversku, Pavlivki i drugim naseljima u zapadnom Donjecku. Samo nekoliko dana nakon tog napada ruski blogeri objavili su kako je više pripadnika mornaričkog pješaštva poginulo tijekom četiri dana napadajući Pavlivku nego što ih je ukupno poginulo tijekom Prvog čečenskog rata. Složili su se kako je ofenziva na Pavlivku pokrenuta u lošem trenutku uz velike žrtve, a nisu osvojili puno teritorija.

Najviše su pokošeni pripadnici 155. zasebne mornaričke brigade ruske Pacifičke flote koji su poslali pismo guverneru Primorskog kraja, Olegu Kožemjaku i požalili mu se da su njihovi zapovjednici - general pukovnik Rustam Muradov i njegov zemljak Akhmedov - planirali ofenzivu uz ogromne žrtve samo kako bi prvi "zaradio povlastice kod načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova“, a drugi "dobio titulu heroja Rusije".

"Nije ih briga ni za što, osim da se pokažu. Ljude nazivaju mesom", naveli su u pismu. Vojnici su se žalili da besmisleno ginu te da ih ‘neprijatelj ima na dlanu‘.  

"Krv teče u potocima", dramatično su naveli.

Nakon što je pismo dospjelo u javnost rusko Ministarstvo obrane poduzelo je za njih iznimno neobičan korak i demantiralo izvješća ruskih vojnih blogera. Naveli su kako nije točno da je 155. jedinica pretrpjela "velike, besmislene gubitke u ljudstvu i opremi". Naprotiv, uvjeravali su da je tijekom deset dana postrojba napredovala pet kilometara u ukrajinske obrambene položaje jugozapadno od Donjecka.

No, Aleksandar Hodakovski ruski separatistički zapovjednik u Donjeckoj oblasti, opisuje Pavlivku kao "peć" za ruske mornaričke brigade. Problem je, objasnio je na kanalu Telegram, nesposobnost zapovjednika marinaca da koncentriraju svoje preživjele snage kako bi porazili ukrajinske trupe na kritičnim točkama u obrambenoj liniji i ostvarili proboj.

"Greške u planiranju dovele su do neopravdanih gubitaka s oskudnim rezultatom", napisao je Hodakovski. Pod oskudnim rezultatom vjerojatno misli na dio južnog ruba Pavlivke, za koji je palo ekstremno puno ruskih života.

image
Bulent Kilic/Afp

Vojni analitičari ocjenjuju kako su izgledi Moskve za osvajanje Pavlivke više nego sumorni te da na tom dijelu bojišnice ukrajinski protunapad dobiva na zamahu, a ruski posustaje. Ukrajinski vojni stručnjak Roman Svitan objašnjava kako je za Ruse Pavlivka ‘mostobran ispred Vuhledara‘, koji ne žele nipošto prepustiti jer se boje prodora Ukrajinaca prema Volnovahi i dalje prema Mariupolju. Smatra kako je ruski plan da zadrže Pavlivku potpuno sulud, jer se ona nalazi ispod Vuhledara, gdje stoji ukrajinska artiljerija i ima ih na dlanu. Tvrdi kako ukrajinsko topništvo uništava ruski garnizon.

"Ruske trupe ne mogu dobiti to uporište jer ih ukrajinsko topništvo granatira non-stop, bez prestanka. Rusi sad tretiraju Pavlivku kao točku naprezanja snaga. Ako se tamo stacioniraju, to će nama biti vrlo dobar mostobran za uništenje ruskih trupa", zaključio je Svitan.

Na videosnimci objavljenoj na Twitteru vidi se napad ruskog tenka koji potom biva uništen. „Ono što ovu snimku čini zanimljivom, međutim nije tenk nego mjesto gdje je snimljena. Nalazi se na otvorenom polju južno od Pavlivke, što znači da Rusi ne mogu zauzeti ni južni dio grada, zaključuje autor na Twitteru.

 

27. travanj 2024 23:11