StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat u Ukrajini

Ukrajinske snage kažu da su povratile posljedna dva grada u sjevernoj Donjeckoj oblasti, počelo oslobađanje regije Lugansk; Kremlj: Putin se neće danas obratiti naciji

Piše Hina
5. listopada 2022. - 14:34
Ukrainian soldiers sit on a armoured personnel carrier (APC) on their way to the frontline against Russian troops in the Donetsk region on September 21, 2022. (Photo by Anatolii Stepanov/AFP)Anatolii Stepanov/Afp

Ukrajinske snage kažu da su povratile posljednje od dva grada u sjevernoj Donjeckoj oblasti od Rusije.

Snimka podijeljena na Twitteru prikazuje vojnika koji se snimio na vrhu radijskog tornja gdje je bila podignuta ukrajinska zastava.

- S Ternijem i Jampolivkom, ukrajinska vojska oslobodila je posljednja dva okupirana grada u sjevernoj Donjeckoj oblasti od ruskih snaga. Sljedeće je okupirano naselje Donjecke oblasti u Vasilivki, 44 km južnije - napisao je novinar BILD-a Julian Röpcke.



Počelo je oslobađanje regije Lugansk

Ukrajinska vojska napredovala je u Lugansku, regiji na istoku koja je do sada bila gotovo potpuno u okupaciji ruskih snaga, objavio je u srijedu ukrajinski guverner Serhij Gajdaj.

"Sada je to i službeno. Počelo je oslobađanje regije Lugansk. Nekoliko mjesta već je slobodno od ruske vojske", napisao je Gajdaj na Telegramu. 

U utorak je Ukrajina već ustvrdila da je izvela proboj u južnoj regiji Herson, a gotovo cijela regija Harkiva na sjeveroistoku čini se, sada je pod kontrolom Ukrajinaca.

To otvara put za Lugansk, uporište proruskih separatista od 2014. godine. 

Nakon mjesec dana vojnog napredovanja ukrajinske vojske i posljedično tomu odluke Moskve da mobilizira 300.000 ruskih pričuvnika, ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je i službeno dovršio aneksiju više od 15 posto Ukrajine iako se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu na tim područjima.  

U najvećem proširenju ruskog teritorija u najmanje pola stoljeća Putin je potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike (DPR), Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusiju.

Rusija napala ciljeve pored Kijeva dronovima kamikazama

Rusija je prvi put dronovima kamikazama napala ciljeve pored ukrajinskoga glavnoga grada Kijeva, rekle su u srijedu kijevske vlasti.

"Bilo je šest udara i eksplozija", rekao je kijevski guverner Oleksij Kuleba na Telegramu. Pogođena je infrastruktura, a jedna osoba je ozlijeđena u gradiću Biloj Cerkvi.

Zračne snage izvijestile su da je s juga doletjelo 12 iranskih dronova.

Pogođeno je i srušeno šest dronova, rekao je glasnogovornik Juri Ihnat na ukrajinskoj televiziji. Informacije se ne mogu neovisno provjeriti.

Prema medijskim izvješćima meta je bila vojarna u Biloj Cerkvi. Najbliži ruski vojnici nalaze se oko 380 kilometara južnije.

Bjelorusija, saveznica Rusije, udaljena je od grada oko 180 kilometara.

Kremlj: Putin se neće obratiti naciji, to je lažna vijest

Nakon što se tijekom dana pojavila informacija kako bi se ruski predsjednik mogao tijekom dana obratiti naciji te  promijeniti status "specijalne vojne operacije‘‘ tiskovni tajnik šefa države Dmitrij Peskov izjavio je pred novinarima kako se Vladimir Putin ovog trenutka ne planira obraćati naciji na tu temu.

Ranije su neki mediji i Telegram kanali objavili da bi se takav apel navodno mogao održati danas."Ne, neće", odgovorio je glasnogovornik Kremlja na upit za komentar ovih objava.

Kasnije je Peskov, odgovarajući na pitanje je li takvo Putinovo obraćanje danas moguće, ponovio: "Ne, neće, to su lažne vijesti".

26. travanj 2024 12:19