StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVraćaju okupirano

Ukrajinci su napravili ključni korak na obali rijeke, ruski kanali eksplodirali, a u Kijevu je na snazi zavjet šutnje

Piše Robert Bajruši/JL
24. travnja 2023. - 23:43

Ukrajinske snage uspostavile su prisutnost na istočnoj obali rijeke Dnjipro, što bi moglo predstavljati važan korak u naporima Ukrajine da vrati okupirani teritorij, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW) iz Washingtona. Washingtonski think tank citirao je geolocirane snimke ruskih vojnih blogera koji su posljednjih dana otvoreno raspravljali o tome je li njihova strana izgubila kontrolu nad istočnom obalom Dnjipra. Ruske trupe povukle su se na istočnu stranu rijeke u studenome 2022., nakon što su Ukrajinci osvojili regionalno središte Herson, na zapadnoj obali rijeke. Ukrajinci su uspostavili položaje u blizini naselja Oleški koje se nalazi preko puta Hersona, što, prema analizi ISW-a, pokazuje da ruske snage možda više ne kontroliraju niz otoka na Dnjipru, piše Jutarnji list. 

Ustvari, Ukrajinci se uglavnom ne oglašavaju, nego o tome pišu ruski proratni Telegram kanali povezani s Kremljem, kao što je Rybar. Prema njihovim navodima, Ukrajina izvodi napade na istočnu obalu koristeći male čamce, ali ukrajinske snage obično ne idu daleko u unutrašnjost zbog zabrinutosti oko održavanja opskrbnih linija. Oni su okrivili rusku birokraciju i nedostatak topničke vatre jer su Ukrajini omogućili prelazak rijeke.

"Opasan trend je već vidljiv. Ako su prije Oružane snage Ukrajine izvodile nalete noću ili u uvjetima loše vidljivosti, sada njihovi odredi sigurno prelaze Dnjipro iz Hersona danju." Rybar je dodao da bi ukrajinska prisutnost preko rijeke mogla biti osmišljena kako bi se odvratilo od nadolazećeg napada negdje drugdje. Recimo, prošle jeseni Ukrajina je objavila planove za ofenzivu u regiji Herson prije uspješnog iznenadnog napada u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

Sive zone i nemoguća misija

Geolocirane snimke koje je objavio ruski milblogger 22. travnja pokazuju da su ukrajinske snage uspostavile položaje na obali rijeke, sedam kilometara jugozapadno od Hersona, i napredovale do sjevernih rubova naselja na autocesti E97 te zapadno od Dačija koji se nalazi deset južno od Hersona. Ruska obrambena linija uz rijeku Dnjipro dugačka je gotovo 400 kilometara, a to znači da će Moskva morati rasporediti golem broj vojnika kako bi obranila ovu liniju.

Ukrajinsko Ministarstvo obrane nije odmah komentiralo ta izvješća, ali naposljetku su ukrajinski dužnosnici potvrdili da su njihove oružane snage na području Oleškija prisutne posljednja dva tjedna. Međutim, riječ je o "sivim zonama" - područjima gdje ni Rusija, ni Ukrajina nisu uspostavile položaje i stoga ne ukazuju nužno na gubitak ruskog nadzora, nego eventualno na poboljšanje taktičko-psihološke pozicije ukrajinskih snaga. Ali, prema ukrajinskim izvorima, vrlo je malo vjerojatno da će doći do napada velikih razmjera duž tog dijela crte razdvajanja zbog močvarnog terena i zato što su Rusi pri povlačenju uništili Hersonski most.

Forsiranje Dnjipra velikim snagama i prelazak rijeke korištenjem pontonskih mostova trenutačno je "nemoguća misija" zbog intenzivnog ruskog granatiranja s lijeve obale pa sada Ukrajinci pokušavaju preuzeti kontrolu nad otocima preko rijeke. To ne bi samo znatno smanjilo rusku topničku vatru po Hersonu, nego i omogućilo skoriji prelazak rijeke te, potencijalno, nastavak većih manevarskih operacija na njezinoj lijevoj obali i dalje prema istoku.

Počela evakuacija

Desant na istočnu obalu Dnjipra izvršili su elitni komandosi ukrajinskog 73. mornaričkog središta za posebne namjene koji je u sastavu Snaga za specijalne operacije (SSO). Postrojba nosi ime Antina Holovatija, kozačkog poglavice i zapovjednika Crnomorske kozačke flotile, a to je ekipa koja je oslobodila Zmijski otok 7. srpnja 2022. godine.

Prema navodima ISW-a, "ruske snage možda daju prioritet održavanju obrane u urbanim područjima kao što su Oleški i Nova Kahovka, ostavljajući otoke u delti rijeke Dnjipro bez posade, no opseg i namjera Ukrajinaca ostaju nejasni, kao i sposobnost i volja Ukrajine da zadrži održive pozicije na tom području". Iako je Ukrajina provodila operacije na istočnoj obali Dnjipra u regiji Herson i tijekom prošle godine, njezine snage tamo nisu zadržale stalnu prisutnost.

Ukrajinci tvrde da ruske trupe prisilno premještaju stanovnike s tog područja dok se tamošnje borbe intenziviraju. Ukrajinski čelnik regionalnog vijeća Hersona, Oleksandr Samojlenko, rekao je da su počele evakuacije. "Imam informaciju da evakuacija počinje danas pod izgovorom zaštite civila od posljedica teških borbi na tom području", izjavio je Samojlenko i optužio ruske trupe da pokušavaju ukrasti što više mogu dok se povlače.

26. travanj 2024 05:13