StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘DUH VINICE‘

Ukrajina ima novog heroja: borbeni pilot izveo je fascinantan podvig, a društvenim mrežama masovno se dijeli njegov ‘selfie‘ nastao nakon dramatične akcije. Ovo je ‘Karaya‘

Piše D.K./sd
8. prosinca 2022. - 16:03

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je dodijelio titulu heroja Ukrajine i orden Zlatne zvijezde borbenom pilotu Vadimu Vorošilovu, pozivnog znaka ‘Karaya‘, piše Slobodna Dalmacija.

On je u listopadu u masovnom ruskom napadu dronovima i krstarećim raketama na oblast grada Vinice u središnjoj Ukrajini u samo jednom naletu uspješno presreo pet iranskih bespilotnih letjelica tipa Šehid, nakon što je prethodnog dana srušio i dvije ruske krstareće rakete.

Prilikom rušenja zadnjega drona-samoubojice eksplozijom je bio fatalno oštećen MIG-29 bojnika Vorošilova, no prije katapultiranja on je uspio avion u padu odvesti na sigurno, dovoljno daleko od grada koji naseljava gotovo 400 tisuća ljudi.

Pilot Vadim Vorošilov nedavno je na Instagramu objavio svoj autentični portret iz te borbene akcije: fotografiju na kojoj se vidi njegovo okrvavljeno lice, nakon što su šrapneli iranskoga drona prilikom detonacije oštetili cijeli njegov kokpit.

“U videima naših letova sve je obično jako lijepo, avioni lete i uredno ispaljuju rakete, ali se nažalost malo zna o onome što se događa iza te scene. Zato sam odlučio objaviti svoju fotografiju iz ratne akcije bez ikakvoga uređivanja”, napisao je pilot ‘Karaya‘.

Usprkos umornim očima i krvi na licu, i na fotografiji napravljenoj neposredno prije aktivacije katapulta bojnikov prst je podignut - ni tad nije gubio optimizam i vjeru u pobjedu.

"Reći ću jezgrovito. Nitko i ništa nas ne može slomiti! Obrambene snage Ukrajine ne brane samo našu državu, one stoje u obrani cijelog civiliziranog svijeta. To je štit koji štiti zapadni svijet od horde koja za sobom ostavlja samo kaos i razaranje! Ta je zaštita jako skupa za sinove Ukrajine, to svi moraju razumjeti i zapamtiti!"- poručio je još Vadim Vorošilov.

Na Dan Oružanih snaga Ukrajine 6. prosinca bojnik Vorošilov dobio je i nagradu za zasluge grada Vinice, s novčanim prilogom od 30.000 ukrajinskih hrivnji (oko 6000 kuna).

Zapovjednik Zračnih snaga vojske Ukrajine, general-pukovnik Mikola Oleščuk, inicirao je dodjelu titule ‘Heroj Ukrajine‘ pilotu Vorošilovu još u listopadu, netom nakon njegove borbene akcije nad Vinicom.

Ubrzo nakon toga on je među suborcima kuloarski prozvan i ‘Duhom Vinice‘, po uzoru na slavnog pilota poznatoga kao ‘Duh Kijeva‘ koji je oboren još u travnju, ali je prije toga postao noćna mora ruskih letača srušivši više od 40 Putinovih borbenih zrakoplova.

28. travanj 2024 05:54