StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSkandal u susjedstvu

Uhvaćeni ‘dileri‘ lažnih diploma u BiH: ‘biznis‘ dogovarali i u teretanama, raskrinkao ih prikriveni istražitelj

Piše dv
7. srpnja 2023. - 15:39

U Bihaću je danas potvrđena optužnica protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića, organizatora kriminalne grupe, kao i osnivača Visoke međunarodne škole Cazin zbog kaznenog djela "organizirani kriminal", u vezi izdavanja lažnih diploma.

Optužnica je potvrđena zbog više kaznenih djela, među kojima su ogranizirani kriminal, pranje novca, zloupotreba položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi i tako dalje.

Optužnica je potvrđena i protiv dekana Visoke međunarodne škole Cazin Senada Haurdića i Refika Ćatića, kao i Snežane Kočić kao referenta studentske službe. Potvrđenom optužnicom obuhvaćena je i Visoka međunarodna škola Cazin zbog kaznenog djela "Krivotvorenje službene isprave" i krivičnog djela “Pranje novca”, piše klix.ba.

Optuženoj grupi stavlja se na teret (sve u stupnju osnovane sumnje u daljem tekstu) da su u vremenskom razdoblju od 2016. godine do kraja 2019. kroz organizirano kriminalno djelovanje u kojem su sudjelovali i dekani Visoke međunarodne škole Cazin Senad Haurdić i Refik Ćatić, kao i referent studentske službe Snežana Kočić, a sve kroz rad i djelovanje Visoke međunarodne škole Cazin, omogućili velikom broju osoba širom Bosne i Hercegovine, da bez prisustvovanja nastavi, bez polaganja ispita i kroz retroaktivno i fiktivno prikazivanje studija steknu diplome različitih akademskih zvanja.

Grupa je djelovala tako da su se Admir Hadžipašić ili Goran Lalović prethodno sastajali s većim brojem osoba iz Bosne i Hercegovine i to u kafićima, na benzinskim crpkama, pa čak i u teretanama i od istih su uzimali novac na ruke ili su im davali "instrukcije" da novac uplate na bankovni račun Visoke međunarodne škole Cazin, poslije čega su naređivali ostalim članovima grupe da izrađuju lažnu dokumentaciju (prijave za upis, prijave za ispite, zapisnike i slično) temeljem čega su se u konačnici izrađivale lažne fakultetske diplome.

Na ovakav način izdano je  ukupno 148 lažnih fakultetskih diploma.

Tokom provođenja istrage prikriveni istražitelj je, djelujući po naredbi suda, za oko 2 mjeseca uspio “kupiti” diplomu ekonomskog fakulteta kom prilikom je označeni novac predao na ruke Admiru Hadžipašiću i od njega preuzeo diplomu.

U idućem razdoblju se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Kantonalnim sudom u Bihaću, najavljuje klix.ba.

27. travanj 2024 16:26