StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCOVID BUMERANG

U Sloveniji na snagu stupa novi zakon, evo što će značiti za sve one koji su tijekom pandemije platili kazne za kršenje mjera

Piše dv
28. studenog 2023. - 10:22

Jedan burek ogladnjelog dostavljača stajao je 400 eura i to samo zato što je sjeo na stepenice crkve kako bi ga pojeo tijekom prve covid karantene u Ljubljani, piše BBC dodajući kako je fotografija policije koja je okružila dostavljača bez maske postala viralna i postala simbol preoštrih mjera koje su slovenske vlasti provodile u borbi protiv epidemije COVID-a.

No uskro će taj dostavljač dobiti svoj novac natrag, njegov policijski dosje bit će izbrisan, a isto vrijedi i za više od 60.000 drugih Slovenaca koji su prekršili COVID mjere.

Naime, policija zbog kršenja COVID mjera tijekom više od dvije pandemijske godine naplatila je kazne u vrijednosti od gotovo 6 milijuna eura, no ovog tjedna u Sloveniji na snagu stupa zakon o povratu tog novca. Time se ispunjava obećanje koje je dao premijer Robert Golob prije nego što je njegov Pokret za slobodu, lijevog centra, izabran prošle godine.

Prethodna desničarska administracija, koju je vodio bivši premijer Janez Janša, nametnula je stroga ograničenja slobode kretanja i okupljanja, pa tako Slovencima nije bilo dopušteno putovati izvan svojih lokalnih područja, a na snazi je bio i policijski sat noću.

Iako je Ustavni sud je ukinuo sve te mjere, vlastima je sve do sada trebalo da ponište kazne naplaćene onima za koje se smatralo da su kršili mjere. Jedan od njih je i ekolog Rok Rozman koji je više puta kažnjen zbog sudjelovanja u prosvjedima.

- Dekreti kojima su izricali kazne nisu bili utemeljeni na zakonu. Vlada je to znala, a sada moraju vratiti novac. Tako to ide. Ako živite u zemlji s vladavinom prava, to bi se trebalo odnositi na sve - poručuje Rozman.

Njegovo stajalište dijeli i sadašnja državna administracij, pa je tako ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan izjavila da bi vraćanje novca od kazni pomoglo ponovnoj izgradnji povjerenja Slovenaca u vladavinu prava, koje je, kako kaže, značajno narušeno uporabom pretjerane i protuustavne represije tijekom pandemije. No ne misle svi tako, pa jedan zastupnik iz Janšine stranke SDS je poručio kako se povratom novca od naplaćenih kazni ‘pljuje u lice svim onim zdravstvenim radnicima koji su se neumorno borili za živote naših sugrađana‘.

27. travanj 2024 23:47