StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetloše vijesti

U Sisku popustio nasip oštećen u potresu, vojska na terenu; Vakula nema dobre vijesti za one koji se bore s poplavama

Piše DV
18. svibnja 2023. - 10:38

NOVO

Čelnik Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da je u Sisku popustilo šest boks-barijera i da je isprano temeljno tlo, za koje su, kako je dodao, znali da nije dobro te da se zbog ogromne količine oborina nije stiglo izvršiti stabilizaciju, koja je bila predviđena u projektu sanacije, prenosi HRT.

Dodao je da su stradale svlačionice Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS.

Potvrdio je da se radi o dijelu oštećenom u potresu, rekavši da je ondje bila rasjedna pukotina.

- Stotinu pripadnika Hrvatske vojske poslano je na lokaciju zajedno sa snagama Hrvatskih voda i vjerujem da će u relativno kratkom roku sanirati i to oštećenje u tom dijelu nasipa, rekao je Đuroković novinarima u Karlovcu.

Dodao je kako je to samo dokaz da se na ovako ekstremnim vodostajima incident može dogoditi u bilo kojem trenutku.

- Mi se moramo fokusirati na petrinjske nasipe, gdje su također bile rasjedne pukotine i gdje smo zapravo utrošili najviše vremena na njihovoj stabilizaciji kako bismo idućih dan-dva tamo spremno dočekali veliki vodni val rijeke Kupe, rekao je Đuroković.

RANIJE

Kupa je u Farkašiću, uzvodno od Petrinje, dosegnula 947 centimetara i na snazi su izvanredne mjere. Kako je iz Petrinje u HTV-ove Vijesti u 9 javio Boris Kanazir, vodostaj Kupe za sada je još dovoljno nisko da se preventivnim aktivnostima pokušava spriječiti bilo kakva šteta.

Javio je i kako je prema neslužbenim informacijama u Sisku popustio nasip uz Savu na jednom mjestu gdje je oštećen u potresu.

- Voda se izlijeva, ali nije veliki dio stanovnika ugrožen, već Udruga za terapijsko jahanje i možda poneka kuća, javio je Kanazir.

Na petrinjskom području još uvijek je mirno.

- Kupa je ušla u to izvanredno stanje. Za nas to znači da će biti kod nas možda nekih manjih problema. Vidjet ćemo koliko će još rasti Kupa. Ona iz Farkašića do nas putuje desetak sati. U naredna 24 sata najbolje ćemo znati što će se događati u Petrinji, rekao je zapovjednik JVP-a Petrinja Zvonimir Ljubičić.

Dodao je da je kod njih za sada sve mirno, što ga iznenađuje s obzirom na prijašnje godine, te da preventivno slažu vreće s obzirom na 2014. godinu i najavu velikih vodostaja.

- Ne znamo što nam dolazi iz Karlovca. Mi smo spremni, imamo pumpe velikih kapaciteta. Znamo koje su nam kritične točke. Nažalost, ne znamo što nam je potres učinio s tim koritom, rekao je Ljubičić, dodajući da ne znaju hoće li ih dočekati nove rupe gdje će voda izbijati.

Međutim, rekao je da svi nasipi koji su stradali u potresu za sada drže, pohvalivši Hrvatske vode na sanaciji, kao i Hrvatsku vojsku.

Ljubičić je rekao i da su preventivno djelovali u par ulica u Petrinji te da su imali par ispumpavanja podruma, ali da za sad nemaju pozive građana, kojima je poručio da nema potrebe za panikom te da za sad sve drže pod kontrolom.

Kako doznaje N1 iz Hrvatskih voda, u Savskoj ulici u Sisku poplavljen je objekt Udruge Kas. Popustio je privremeni nasip od box barijera te ondje sad ide vojska i licencirane tvrtke.

Kiša koja uz prekide pada zadnjih nekoliko dana i koja je prouzročila poplave u središnjoj Hrvatskoj uz Kupu, Savu, Unu te u Zadarskoj županiji neće stati ni idućih dana, najavljuju prognostičari, piše u četvrtak Večernji list. Bit će je manje, uz više sunčanog vremena i s višim dnevnim temperaturama zraka, kažu, ali nestabilno vrijeme i dalje je pred nama.

"Sam kraj u smislu stabilizacije, suho, stabilno i sunčano razdoblje kakvo mnogi priželjkuju, ne vidim. U mjesečnoj prognozi, za četiri tjedna unaprijed, ne vidim neko razdoblje od tjedan-dva, za koje bi se moglo jamčiti da će biti suho, da dolazi anticiklona i da nema oborina. Ono što je dobra vijest je da ovako rasprostranjene i obilne oborine neće više biti", kazao je meteorolog Zoran Vakula.

Nije optimističan ni kada je u pitanju stanje na poplavljenim područjima. Smatra da će situacija još neko vrijeme biti teška jer je obilna kiša padala i u Austriji, Sloveniji i u dijelu BiH.

"Bojim se da će još biti nevolja, pa čak i sada kad će kiše prestati u ovom opsegu. Situacija će se stabilizirati, ali će se jako sporo poboljšavati jer se silna voda nagomilala prošlih tjedana. Vodeni valovi stižu s više strana. S jedne strane dolazi iz Gorskog kotara i Like, tako da je karlovačko područje sada jako opterećeno, dodatno i sisačko područje koje se proteže prema Jasenovcu i istoku gdje dodatno dolazi voda iz BiH i sa sjeverozapada iz Slovenije i brane će itekako biti pod izazovom", dodao je Vakula za Večernji list.

28. travanj 2024 06:17