StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZA DJECU I PARTIJU

U Kini je od početka godine na snazi Zakon o obiteljskom obrazovanju – pročitajte kako službeni Peking propisuje roditeljima da odgajaju vlastite potomke

Piše PSD
5. siječnja 2022. - 15:09

Kina je izdala smjernice koje nalažu roditeljima kako odgajati svoju djecu tako što će osigurati da vole Komunističku partiju, zdravo se hrane i dovoljno spavaju, donosi Slobodna Dalmacija.

Zakon o promicanju obrazovanja u obitelji posljednji je napor Pekinga da prisili parove da preuzmu veću ulogu u odgoju svoje djece, umjesto da ih prepuste baki i djedu dok se oni bacaju u sve nesmiljeniju borbu na tržištu rada.

Nakana je da se, uz državnu potporu, roditelje obveže da “provode obiteljsko obrazovanje”. Njegov cilj je "usmjeriti cijelo društvo da stavi naglasak na obitelj, kako bi se povećala obiteljska sreća i društveni sklad, a pritom odgajali dobri graditelji i dostojni nasljednici socijalizma“.

Zakon, koji je stupio na snagu 1. siječnja, stigao je nakon što je predsjednik Xi naglasio važnost obiteljskog odgoja, s tim da vlast djeci želi olakšati  teret školskih obveza. "Obiteljski odgoj postaje državno pitanje umjesto tradicionalnog kućnog", izjavio je za državne novine "Legal Daily" Guo Linmao, koji vodi ured za pravne poslove kineskog parlamenta. “Želimo promijeniti činjenicu da je obitelj danas tek "produžetak" škole, a obrazovanje u obitelji podređeno školskom”, rekao je.

Oni koji se ne budu pridržavali ovog zakona ipak neće biti proganjani ili zatvarani. Međutim, lokalne vlasti, poslodavci i škole dužni su zabilježiti svaki neuspjeh roditelja u provedbi obiteljskog odgoja i, ako je potrebno, potaknuti ih da pohađaju tečaj obiteljskog obrazovanja.

image
AFP

Čemu sve ovo? Gotovo sedam milijuna seoske djece u Kini je na brizi svojih baka i djedova. Često su im ostavljeni dok roditelji traže bolje plaćene poslove u velikim gradovima, ali ne mogu dovesti djecu sa sobom zbog ograničenja javnog obrazovanja. Izvješća humanitarnih organizacija pokazuju da su ta djeca često otuđena od svojih roditelja i veća je vjerojatnost da će biti zlostavljana, i fizički i psihički.

Zakon koji od roditelja traži da provode više vremena sa svojom djecom mnogi su pozdravili kao nužno sredstvo u rješavanje problema nemarnih ili neodgovornih roditelja koji obrazovanje svoje djece prepuštaju isključivo učiteljima.

Drugi pak tvrde kako roditelji nisu svojom krivnjom dovedeni u situaciju da rade prekovremeno daleko od kuće da bi financijski uzdržavali svoju djecu. Kritičari su k tome zabrinuti da bi novi zakon mogao potisnuti želju mladih ljudi da uopće imaju djecu. To se smatra još jednim mješanjem službenog Pekinga u privatne živote, nakon što je desetljećima određivao broj djece koju bračni parovi smiju imati. Kineska politika jednog djeteta ukinuta je 2015., 35 godina nakon njenog uvođenja.

image
Zakon nalaže da roditelji odrede djeci razuman dnevni raspored za učenje, odmor, igru ​​i tjelovježbu i spriječe da djeca postanu ovisna o internetu
AFP

Novi zakon također nameće lojalnost Komunističkoj partiji kao glavni prioritet u obiteljskom obrazovanju. “Roditelji i drugi skrbnici moraju učiti maloljetnike da vole partiju, vole zemlju, vole kolektiv, vole socijalizam i rade na očuvanje nacionalnog jedinstva, njegujući ljubav prema obitelji i domovini”. Od roditelja se traži da potiču djeci činiti dobra djela, da poštuju starije, budu štedljiva i pomažu jedni drugima.

Zakon nalaže da roditelji odrede djeci razuman dnevni raspored za učenje, odmor, igru ​​i tjelovježbu, "kako ne bi potomke dodatno opterećivali školskim zadaćama i spriječili da djeca postanu ovisna o internetu".

30. travanj 2024 16:50