StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpasni insketicid

U crnom čaju iz Kine pronađen chloropyrifos, ako se proguta oštećuje mozak

Piše Stanislav Soldo
29. prosinca 2022. - 11:06

U crnom čaju proizvedenom u Kinu a uvezenom iz Srbije pronađeni su ostaci opasnih insketicida cyhalotrina i chloropyrifosa koji su zabranjeni na području Europske unije i za koje je utvrđeno da uzrokuju oštećenje mozga kod djece te druge zdravstvene probleme. Riječ je o organofosfatnim pesticidima koji se koristi na usjevima, životinjama te drugim prirodnim okruženjima, za ubijanje brojnih štetočina, uključujući insekte i crve.

Rizik za zdravlje ljudi je ozbiljan a pošiljka crni čaj u kojima je otkriven chlorpyrifos prilikom granične kontrole je zapečaćena i nije stigla do trgovina u RH.

Chloropyrifos je insekticid namijenjen suzbijanju štetnika u tlu na nekim ratarskim i povrtnim kulturama. Stručnjaci su zaključili da postoje zabrinutosti vezane za zdravlje ljudi, posebno u vezi s mogućom genotoksičnošću i neurotoksičnošću za razvoj.

Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2020/18 i provedbenom uredbom Komisije (EU) 2020/17 o neproduljenju odobrenja aktivnih tvari klorpirifos i klorpirifos-metil, koje su stupile na snagu 16. siječnja 2020. godine, propisano je da države članice moraju oduzeti registracije sredstvima za zaštitu bilja koja sadržavaju aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil.

04. svibanj 2024 16:59