StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIzazovna vremena

Trgovački div u problemima? Poznati proizvođač sportske opreme najavljuje masovna otpuštanja, a ovo je glavni razlog

Piše Hina
16. veljače 2024. - 17:17

Američki proizvođač sportske odjeće Nike izvijestio je da će otpustiti oko dva posto radne snage kako bi smanjio troškove u razdoblju slabije potražnje.

Zbog visokih troškova života građani manje kupuju sportsku opremu i trgovci su smanjili narudžbe pa je Nike odlučio srezati troškove za dvije milijarde dolara prilagodbom proizvodnje i upravljačke strukture.

Iznos uključuje i 400 do 450 milijuna dolara troškova otpremnina koje kompanija planira knjižiti u trećem tromjesečju, prema planu objavljenom u prosincu.

U četvrtak su izvijestili da će ugasiti nešto više od 1.600 radnih mjesta, od ukupno 83.700 širom svijeta, naglasivši da neće otpuštati prodavače i radnike u distribucijskim centrima.

Kompanija će gasiti radna mjesta u dvije etape, prva počinje u petak, a druga bi trebala biti dovršena do kraja svibnja, kada završava četvrto poslovno tromjesečje.

"Mjere koje poduzimamo omogućit će nam da svedemo našu organizaciju na pravu mjeru kako bismo iskoristili najbolje prilike za rast, budući da zanimanje za sport, zdravlje i dobrobit nikada nije bilo veće", priopćio je Nike.

U drugom poslovnom tromjesečju koje je završilo u studenom Nikeov prihod porastao je za jedan posto, na 13,4 milijarde dolara. Neto dobit poskočila je za 19 posto, na 1,58 milijardi dolara.

26. travanj 2024 19:06