StoryEditorOCM

Totalno zaoštravanje: Albanija prekida sve odnose sa Srbijom do oslobađanja kosovskih policajaca; ‘Oteli su ih!‘

Piše dv
23. lipnja 2023. - 20:03

Premijer Albanije Edi Rama priopćio je da je njegova zemlja prekinula sve odnose sa Srbijom, do puštanja na slobodu trojice pripadnika kosovske policije koje su, kako kaže, otele vlasti u Srbiji, jer bez njihovog oslobađanja ne može biti napretka u kosovsko-srpskom dijalogu, donosi Slobodna Dalmacija.

- Srbija ne deesklira situaciju na sjeveru Kosova, koja se svakim danom degradira - kazao je Rama.

Prema njegovim riječima, bez oslobađanja trojice kosovskih policajaca, neće biti drugih odnosa sa Srbijom, niti se sa Srbijom može razgovarati o drugim pitanjima.

Albanski premijer je istaknuo da je držanje trojice kosovskih policajaca u zatvoru od strane države Srbije neprihvatljivo i neopravdano.

- Sve dok se trojica kosovskih policajaca drže u zatvoru u Srbiji, ne postoji mogućnost napretka u dijalogu ili konkretne deeskalacije bez njihovog povratka kući. U odnosima Albanije i Srbije ne može biti ni normalnosti sve dok Srbija ne pusti na slobodu tri policajca koji nisu počinili nikakav zločin… Držati ih danima u zatvoru je neopravdano i neprihvatljivo - kazao je Rama.

Ocijenio je kako su pokušaj da se prikrije ova državna devijacija zbog držanja tri strana policajca u zatvoru druge države bez ikakvih prava kao i dizanje glasa zbog uhićenja na sjeveru pojedinih lica srpske manjine od strane policijskih snaga Kosova "vrlo uznemirujući“.

Rama je također rekao kako je uputio novo pismo predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholtzu da se "osobno i konkretno angažiraju" na nadilaženju situacije na sjeveru Kosova i nastavku provođenja sporazuma iz Bruxellesa i aneksa iz Ohrida.

30. travanj 2024 14:54