StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT RAKETAMA

Tko je čiju srušio? Rusi se hvale da su uništili američki Patriot, Ukrajinci uzvraćaju da su oborili šest Kinžala

Piše dv
16. svibnja 2023. - 14:35

Rusija tvrdi da je uništila američki protuzračni obrambeni sustav Patriot pomoću hipersonične rakete Kindžal tijekom noćnih napada na glavni grad Ukrajine, prenosi Sky News.

Moskva je u ranim jutarnjim satima izvela nekoliko napada s kopna, mora i iz zraka na Kijev, pri čemu su tri osobe ozlijeđene.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je izvelo "visokoprecizne" napade na ukrajinske jedinice, streljivo i skladišta. "Ciljevi su postignuti", rečeno je.

Ukrajina je priopćila da je oborila 18 ruskih projektila, uključujući šest Kindžala.

S druge strane Ukrajinci tvrde da su srušili šest ‘nezaustavljivih‘ Kinžala. Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Žaluzni pohvalio se jutros kako je njihovo ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana presrelo svih 18 raketa koje su ruske snage lansirale tijekom noći na Ukrajinu, donosi Jutarnji list

"Oko 3 sata i 30 minuta, 16. svibnja 2023., ruski okupatori napali su Ukrajinu sa sjevera, juga i istoka s 18 raketa različitih tipova, lansiranih iz zraka, s mora i s kopna", objavio je Žaluzni dodajući kako su njegove snage presrele i srušile šest aerobalističnih projektila Kinžal Kh-47M2 lansiranih iz šest aviona MiG-31K, devet krstarećih projektila tipa Kalibr, lansiranih s brodova u Crnom moru te tri projektila lansirana sa zemlje (S-400, Iskander-M).

 

Naveo je i kako je „neprijatelj napao dronovima Shahed-136/13 te pokušao vršiti zračno izviđanje uz pomoć tri taktička drona“.

„Svi su uništeni – zadovoljno je konstatirao Žaluzni.

I ministar obrane Oleksij Reznikov naveo je kako su srušili šest hipersoničnih raketa Kindžal (Bodež).

Ukrajina je u ovom ratu uspjela razbiti puno mitova o moći ruske vojne sile, a među novijima je upravo presretanje, kako se dosad smatralo, nezaustavljive moćne supersonične rakete Kindžal.

02. svibanj 2024 05:28