StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRUSKO CARSTVO NA PELJEŠCU

Supruga Irina i sestra Gulbakhor oligarha Alishera Usmanova imaju vrijedne nekretnine u Orebiću.Putin je 2015. godine svoju prijateljicu Irinu proglasio herojem rada!

Piše dv
22. ožujka 2022. - 12:35

Nije tajna da je Jadran omiljeno ljetovalište mnogih ruskih oligarha. Njihove brodice su redovito na ljetnim naslovnicama lokalnih novina, a svake godine nikne i po neka nova luksuzna vila za opuštanje nakon duge, hladne zime. Tako je i Irina VU, 35-metarska modra jahta, stalni gost hrvatskih teritorijalnih voda. Zadnji put je viđena krajem prošle godine kad je iz Splita išla prema Murteru. No, nakon što su europske i američke vlasti uvele sankcije ruskim oligarsima, izgubila se s radara javnosti.

Na temelju dokumenata koje je objavio Oštro, centar za istraživačko novinarstvo u jadranskoj regiji koji je, u suradnji s nekim drugim portalima, objavio Pandorine dokumente o imovini koja se skriva u poreznim oazama, utvrđeno je kako je jahta bila u vlasništvu tvrtki povezanih s obitelji ruskog oligarha uzbečkog podrijetla Alishera Usmanova, a koji je danas na popisima sankcioniranih osoba Europske unije, SAD-a i Velike Britanije zbog ruske agresije nad Ukrajinom. Ova istraga je provođena u sklopu projekta Russian Asset Tracker, koji predvodi međunarodna novinarska mreža OCCRP.

Osim jahte Irina VU, pronađena je i druga imovinu članica Usmanove obitelji; stari ljetnikovac i šumu na Pelješcu, koji pripadaju Alisherovoj sestri, te nekretnine njegove supruge Irine u Orebiću. U Hrvatskoj nekretnine ima i Mayya Tokareva, koja je danas među sankcioniranima u SAD-u, Kanadi i Australiji, a tvrtka banke u krajnjem vlasništvu sankcioniranih Germana Khana, Mikhaila Fridmana i Petra Avena formalna je vlasnica lošinjske Jadranke. Hrvatska je za potrebe reagiranja na sankcije protiv ruskih pojedinaca i poduzeća osnovala posebno tijelo za praćenje mjera ograničavanja koje predvodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Preostaje vidjeti hoće li sada djelovati po ovim saznanjima.

Jahta Irina VU je 2012. godine registrirana u Splitu. Danas se jahte takvog tipa i godišta prodaju za oko 5 milijuna eura. U vrijeme prve registracije u Hrvatskoj jahta je bila u vlasništvu hrvatske tvrtke Leraux jahte, čiji vlasnik je bila ciparska tvrtka Leraux Investment. Godine 2016. jahta je prešla u vlasništvo povezane ciparske tvrtke Leraux Yachts Leasing, da bi je sljedeće godine preuzela druga povezana tvrtka, Leraux Yachts s Kajmanskih otoka, donosi Slobodna Dalmacija

No ciparski Leraux Yachts Leasing je prema podacima tamošnjeg registra od 2015. do 2016. godine bio u vlasništvu Leraux Holdingsa. Prema ciparskom registru tvrtki, potonji je prvo bio u vlasništvu Leraux Investmentsa, a danas se kao vlasnik navodi Bridgewater s otoka Man, koji je povjerenik trusta Leraux. Usmanova su već u ranijim istragama temeljenim na Paradise i Panama Papers povezali s Bridgewaterom. Prema dokumentima iz te dvije baze podataka, oboje supružnika Usmanov bili su identificirani kao klijenti ove tvrtke koja pruža korporativne usluge. Prema sadašnjim podacima hrvatskog registra stvarnih vlasnika, krajnja vlasnica Leraux Holdingsa je Usmanovljeva supruga Irina Viner-Usmanova.

Napomenimo da je Vladimir Putin 2015. godine svoju prijateljicu Irinu Viner-Usmanovu proglasio je herojem rada.

Leraux Holdings je vlasnik još jedne hrvatske tvrtke – Kisik. Ona u Orebiću ima nekretninu koja se sastoji od četiri kuće. Tamo su ljeti boravile djevojke koje treniraju ritmičku gimnastiku kod Viner-Usmanove, glavne trenerice ruske reprezentacije i predsjednice Ruskog saveza ritmičke gimnastike. Njezina hrvatska tvrtka Kisik stekla je nekretnine uz more u Orebiću 2001. godine kad joj je pripojena tvrtka B-S Triton. Ta je tvrtka orebićko imanje kupila 1998. godine za 525.000 kuna, kako stoji u ugovoru o prodaji koji je dobio Oštro.

Sa sjeverne strane pelješkog poluotoka, u uvali Sutvid, Oštro otkriva kako je tvrtka Castellum Aquae kupila 2006. godine za 31,5 milijuna kuna stari ljetnikovac te okolnu šumu ukupne površine veće od 36 tisuća četvornih metara. Neizravna vlasnica Castellum Aquae je Usmanovljeva sestra Gulbakhor Ismailova, i to putem ciparske tvrtke Klaret Development. Ljetnikovac je od početka 2013. godine pod preventivnom zaštitom zbog utvrđivanja svojstava kulturnog dobra. Unatoč tome, snimke Google Eartha pokazuju kako je u razdoblju od 2019. do 2021. godine na dijelu posjeda iskrčena šuma. Iz Ministarstva poljoprivrede su potvrdili da im nije podnesen zahtjev za dozvolu sječe. 

Nešto sjevernije, u Malom Lošinju, Mayya Tokareva, kći ruskog oligarha Nikolaja Tokareva, ima dvije nekretnine od kojih je jedna do sada bila nepoznata hrvatskoj javnosti. Hrvatski mediji već su ranije pisali kako je tvrtka Katina 2003. godine od lošinjske Jadranke za milijun eura kupila vilu Karolinu, a Mayya Tokareva je postala njezina vlasnica 2017. godine. Oštro je sada otkrio još jednu nekretninu Tokareve u Malom Lošinju, koju posjeduje preko tvrtke TGA. Ova hrvatska tvrtka je 2011. godine kupila kuću u centru Malog Lošinja za 2,5 milijuna kuna. Tada joj je vlasnica bila Tokarovljeva supruga Galina, a njezina kći Mayya postala je vlasnica te tvrtke sljedeće godine.

Nikolaj Tokarev je podvrgnut sankcijama u EU, a od početka ožujka zajedno s kćeri nalazi se na listi sankcija Odjela za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva financija. OFAC navodi da "carstvo nekretnina Mayye Tokareve" uključuje najmanje tri tvrtke, od toga dvije – TGA i Katina – registrirane u Hrvatskoj. Potonja, piše OFAC, "posjeduje prvoklasnu nekretninu uz more na hrvatskom otoku, koji uključuje vilu što ju je sagradio devetnaestostoljetni austrijski car Franjo Josip I."

Na Lošinju dvije tvrtke, Beta ulaganje i Alpha ulaganje, formalne su vlasnice brojnih nekretnina. Beta je vlasnica lošinjskog turističkog diva Jadranka, a Alpha dviju tvrtki koje posjeduju nekretnine u lošinjskoj uvali Čikat. Kako je Oštro izvijestio još u prosincu, prema hrvatskom registru stvarnih vlasnika u 2020. godini neizravni krajnji vlasnici Jadranke bili su Petr Aven, Mikhail Fridman, German Khan i Alexey Kuzmichev, vlasnici ruske privatne banke Alfa-Bank. Danas su svi na europskoj i švicarskoj listi sankcioniranih ruskih građana te na listi Ujedinjenoga Kraljevstva. Uz to, Australija je sankcionirala Avena i Fridmana.

05. lipanj 2024 14:27