StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT ISCRPLJIVANJEM

Stručnjaci predviđaju nastavak tijeka rata u Ukrajini, uglavnom se slažu: ‘Ovo je kritično razdoblje za obje strane‘; Evo što očekuju da će se događati narednih tjedana

Piše S.Pg./sd
21. lipnja 2022. - 14:58

Kada je Rusija ovog proljeća svoje vojne snage usmjerila na istočnu Ukrajinu, visoki dužnosnici Bidenove administracije rekli su da će sljedećih četiri do šest tjedana borbi odrediti konačni put rata. To je vrijeme prošlo, a dužnosnici kažu da je slika sve jasnija: Rusija će vjerojatno ostati s više teritorija, rekli su, ali nijedna strana neće steći potpunu kontrolu nad regijom jer se iscrpljena ruska vojska suočava s protivnikom naoružanim sve sofisticiranijim oružjem – javlja New York Times, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Rusija jest zauzela teritorij u najistočnijoj regiji Lugansk, ali njen napredak je spor. U međuvremenu, dolazak američkih dalekometnih topničkih sustava, kao i Ukrajinaca obučenih kako ih koristiti, trebali bi pomoći Ukrajini u bitkama koje dolaze, rekao je general Mark A. Milley, predsjednik Združenog stožera."

Samo trebaju znati kako

”Ako ovo oružje iskoriste na pravi način imat će vrlo, vrlo dobre učinke na bojnom polju”, rekao je general Milley američkim novinarima.

Dužnosnici Pentagona objasnili su kako to znači da Rusija možda neće moći postići slične dobitke u susjednom Donjecku, koji zajedno s Luganskom čini regiju Donbas, vrlo bogatu mineralima.

Ukrajinske snage bore se protiv separatista koje podržava Rusija u Donbasu još od 2014. godine, kada je Moskva anektirala Krim. Sada, nakon tjedana krvavih bitaka na istoku — s čak 200 ukrajinskih vojnika poginulih dnevno, prema vlastitoj procjeni, i sličnog ili većeg broja ruskih vojnika, prema zapadnim procjenama — Rusija drži otprilike isti teritorij u Donjecku koji su separatisti ionako kontrolirali u veljači prije invazije.

No, američki dužnosnici kažu kako očekuju da će Rusija uskoro preuzeti cijelu regiju Lugansk. Jedan dužnosnik obrane rekao je kako je očekivao da će gradovi blizanci Sjeverodonjeck i Lisičansk pasti za nekoliko dana, dok su ruske snage gađale to područje teškim topništvom i "glupim bombama" – nenavođenim streljivom koje nanosi velike žrtve.

image

Razaranje Lisičanska očito je na fotografiji snimljenoj 18. lipnja

Aris Messinis/Afp

Prema izvješćima od prošlog vikenda, ruske snage probile su ukrajinsku liniju bojišnice u Toškivki, gradu nedaleko Sjeverodonjecka i Lisičanska. Zauzimanje Toškivke približilo bi Ruse tome da ugroze ukrajinske opskrbne linije za ta dva grada, posljednja velika naseljena središta u Lugansku koja nisu pala pod rusku kontrolu.

Od ponedjeljka je postalo nejasno koja strana drži Toškivku. Ruske kopnene trupe napredovale su polako, a u nekim slučajevima trebaju im tjedni da se pomaknu dva do četiri kilometra, rekli su američki dužnosnici. To bi moglo ukazivati ​​na nedostatak pješačkih snaga ili dodatni oprez Moskve nakon što je u svojim katastrofalnim prvim tjednima rata doživjela probleme s opskrbom.

Nekoliko vojnih analitičara kaže da je Rusija na vrhuncu borbene učinkovitosti na istoku, jer topnički sustavi dugog dometa obećani Ukrajini iz zemalja NATO-a tek pristižu. Ukrajina je uvelike nadjačana u oružju, kažu, što je činjenica koju je predsjednik Volodimir Zelenski priznao prošlog tjedna. “Cijena ove bitke za nas je vrlo visoka”, rekao je . “To je jednostavno zastrašujuće. I svakodnevno skrećemo pozornost našim partnerima na činjenicu da će samo dovoljan broj modernog topništva za Ukrajinu osigurati našu prednost i konačno kraj ruske torture u ukrajinskom Donbasu.”

Sveukupno, podsjeća New York Times, Sjedinjene Države dale su dosad oko 5,6 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju 24. veljače. Predsjedenik Zelenski i njegovi suradnici apelirali su na Zapad da isporuči više sofisticiranog naoružanja koje je već poslao. Doveli su u pitanje predanost svojih saveznika ukrajinskom cilju i inzistirali da ništa drugo ne može zaustaviti napredovanje Rusije, koje je čak i prema konzervativnim procjenama odnijelo živote desetaka tisuća civila i vojnika.

'Udvostručimo vojnu pomoć Ukrajini!'

Ministar obrane Lloyd J. Austin III. pozvao je prošlog tjedna zapadne saveznike da udvostruče svoju vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da se zemlja "suočava s ključnim trenutkom na bojnom polju" u svojoj gotovo četveromjesečnoj borbi s Rusijom. Austin i general Milley sastali su se s američkim saveznicima u Bruxellesu kako bi razgovarali o tome kako dodatno pomoći Ukrajini. Dužnosnici Pentagona očekuju da će dolazak više dalekometnih topničkih sustava promijeniti bojište u Donjecku, ako ne i u Lugansku.

image

Ukrajinski vojnik kraj uništenog ruskog tenka u blizini sela Bilohorivka nedaleko od Lisičanska

Anatolii Stepanov/Afp

Frederick B. Hodges, bivši najviši zapovjednik američke vojske u Europi, koji je sada u Centru za analizu europske politike, rekao je da će rat vjerojatno trajati još mnogo mjeseci. No, predvidio je da će ukrajinske snage – potpomognute teškim topništvom sa Zapada – usporiti napredovanje Rusije i početi vraćati svoje teritorije do kasnog ljeta.

"Rat je test volje, a Ukrajinci imaju superiornu volju", rekao je general Hodges. “Vidim da ukrajinska logistička situacija postaje sve bolja svakog tjedna, dok će ruska logistička situacija polako degradirati. Nemaju saveznika ni prijatelja.”

Ruska vojska najjača je u kratkim kampanjama visokog intenziteta uz veliku uporabu topništva, kažu vojni analitičari. Nije pripremljena za trajnu okupaciju ili uporni rat iscrpljivanjem koji je u tijeku u istočnoj Ukrajini, a koji zahtijeva zamjenu iscrpljenih kopnenih snaga.

“Ovo je kritično razdoblje za obje strane”, rekao je Michael Kofman, direktor ruskih studija na C.N.A., istraživačkom institutu u Arlingtonu. “Vjerojatno će u sljedeća dva mjeseca obje strane biti iscrpljene. Ukrajina ima manjak opreme i streljiva. Rusija je već izgubila dosta svoje borbene moći, a njezine snage nisu prilagođene kontinuiranom kopnenom ratu ovih razmjera i trajanja.”

Rusija će nastojati nastaviti ostvarivati ​​teritorijalne dobitke kilometar po kilometar, a zatim će vjerojatno ojačati svoje linije bojišnice minama i drugim vrstama obrane od ukrajinskog protunapada, koji se očekuje nakon što topnički sustavi velikog dometa napokon stignu na bojište, kažu analitičari.

Posljednjih dana nijedna strana nije uspjela postići veći proboj kroz prve linije svojih protivnika. “Rat sada vjerojatno postaje test izdržljivosti”, rekao je Christopher M. Dougherty, bivši vojni rendžer i obrambeni analitičar u Centru za novu američku sigurnost, u objavi na Twitteru ovog mjeseca.

Kao rezultat toga, reklo je nekoliko vojnih analitičara, Moskva i Kijev će požuriti s pojačanjima na prve crte bojišnice. Utrka za opskrbu bit će kritična za obje strane. "Kako bi nadomjestio svoje gubitke, Kremlj će možda morati pribjeći slanju tisuća novih vojnih obveznika", rekli su američki časnici, dodajući da će Ukrajina morati održavati svoje logističke linije i krenuti naprijed uz topništvo dugog dometa i bespilotnu letjelicu kao dio tog sustava.

Zastarjelo, ali ubojito

Analitičari i bivši američki vojni zapovjednici daju različite prognoze o tome kako bi rat mogao promijeniti tijek. Slabosti u položaju ukrajinske vojske počinju se pokazivati ​ i siju zabrinutost. Dok su neki neovisni analitičari predviđali da će rusko napredovanje biti zaustavljeno u Sjeverodonjecku, stručnjaci američke vlade nisu tako sigurni.

Neki kažu da vjeruju kako bi se rusko napredovanje moglo nastaviti i da bi Rusi uskoro mogli više napredovati u područjima gdje su ukrajinski protunapadi već uspjeli.

Taktika koju Rusija koristi, prema sadašnjim i bivšim dužnosnicima, ima razoran učinak u istočnoj Ukrajini, izazivajući toliko razaranja da je  Zelenski rekao kako se trupe bore oko "mrtvih gradova" iz kojih je većina civila pobjegla.

image

Ukrajinski vojnik pregledava napušteni ruski položaj u blizini sela Bilohorivka nedaleko od Lisičanska

Anatolii Stepanov/Afp

Drugi analitičari predviđaju natezanje koje bi se moglo protegnuti na mjesece ili čak godine. Bit će to dinamična situacija. Malo je vjerojatno da će doći do značajnijih kolapsa ili velikih predaja.

Vojni i obavještajni dužnosnici kažu da Rusija i dalje trpi teške gubitke i da se muči s regrutacijom vojnika kako bi popunila svoje redove. Moral je nizak u ruskoj vojsci, a problemi s loše održavanom opremom i dalje postoje, kažu američki dužnosnici i analitičari.

Borba u Donbasu postala je smrtonosni topnički dvoboj koji nanosi velike žrtve s obje strane. Komercijalne satelitske snimke kratera u istočnoj Ukrajini upućuju na to da ruske topničke granate često eksplodiraju na tlu u blizini ukrajinskih rovova, a ne u zraku iznad njih.

Topništvo sa zračnim udarima učinkovitije ubija vojnike u rovovima. Stephen Biddle, vojni stručnjak i profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Columbia, rekao je da slike upućuju na to da Rusi koriste staro streljivo koje je bilo loše održavano. Ali neučinkovito topništvo i dalje može biti vrlo razorno kada se masovno koristi.

"Količina ima svoju kvalitetu", rekao je dr. Biddle. “Da sam ja jedan od pješaka koje su tukli u tim rovovima, nisam siguran koliko bih se bolje osjećao znajući kako bi rusko topništvo moglo biti još smrtonosnije da se bolje održava i koristi.”

26. travanj 2024 03:29