StoryEditorOCM

Što se ovo događa u Sjevernoj Koreji? Diktator se ne odvaja od omiljene desetogodišnje kćeri, istisnula je sve druge

Piše Diana Barbarić/sd
19. veljače 2023. - 22:16

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un (41) sve se češće pojavljuje u javnosti sa svojom desetogodišnjom kćerkom Ju Ae, pa su špekulacije da je baš nju odredio za svoju nasljednicu sve češće. Ona mu je navodno miljenica, piše Slobodna Dalmacija.

Najbizarnije od svega jest što se sa sigurnošću ne zna ni koliko Ju Ae ima godina (službeno joj se ne zna ni ime, jer državni mediji samo govore o njoj kao o "voljenoj kćeri"), no južnokorejski novinari nagađaju da je rođena 2013. godine. Smatra se, ali ni to nije službeno, da Ju Ae ima tri godine starijeg brata i četiri godine mlađu sestru.

Njihovoj majci Ri Sol-Ju su 33 godine, ali i o njoj se vrlo malo zna.

image

Kim Jong Un s kćerkom Ju Ae i ženom Ri Sol Ju na vojnoj paradi održanoj početkom mjeseca u čast 75. godišnjice osnutka Narodne Armije u Pjongjangu

Str/Afp

Kako bilo, čini se da ćemo za Ju Ae još čuti. Usprkos tome što je dijete jednog od najpoznatijih svjetskih diktatora iz najzatvorenije zemlje svijeta, ovoga tjedna imala je svoj šesti javni nastup (i već drugi u ovom mjesecu!) u posljednje vrijeme na važnim događajima, koje naveliko pokrivaju režimski mediji u Sjevernoj Koreji. Kao da postoje kakvi drugi tamo...

image

Supruga, kći i Kim Jong Un 

Str/Afp

Službena Korejska središnja novinska agencija (KCNA) objavila je sad i fotografije koje prikazuju sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una i njegovu kćer kako uživaju u nogometnoj utakmici. Naravno, sjede na VIP pozicijama, plješću i doimaju se jako sretni.

image
Str/Afp

Utakmica u čast djeda

Utakmica se igrala u čast Kim Jong-ila, pokojnog oca Kim Jong Una koji je vladao Sjevernom Korejom od 1994. do 2011. godine i koji je navodno i dogovorio brak svoga nasljednika i Ri Sol-ju nakon što je 2008. imao moždani udar.

Prije ove nogometne utakmice Ju Ae se s ocem pojavila početkom veljače na paradi u povodu proslave 75. godišnjice vojske Sjeverne Koreje, gdje je njezin otac predstavio novu interkontinentalnu balističku raketu koju bi mogao testirati sljedećih mjeseci. Već je dobila i svoju poštansku markicu, ne jednu nego više njih.

image
Str/Afp

Od osam nedavno promoviranih poštanskih maraka, Ju Ee je bila na njih pet, a na jednoj je prikazana kako hoda uz oca rukom pod ruku ispred projektila na mobilnom bacaču i fotografira se s vojnicima.

image

Supruga, kći i Kim Jong Un 

Str/Afp

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un prvi put je svijetu pokazao svoju kćer miljenicu krajem studenog prošle godine i to -  na prestavljanju interkontinentalne balističke raketu prije lansiranja. Gdje ćeš drugo odvesti desetogodišnjakinju... Došla je na događaj u bijelom kaputiću, držeći se s ocem za ruke. Bio je to presedan nakon kojeg su krenula nagađanja da će nakon dugog razdoblja vladavine muškaraca Sjevernom Korejom možda uskoro doći red i na žene.

image
Jung Yeon-je/Afp

Međutim, kako piše Skynews,  južnokorejski pisac Chun Sun-jin upozorova da su šanse za žensku vladaricu Sjeverne Koreje gotovo nikakve.

- Kim samo prikazuje da je otac pun ljubavi, a ne samo brutalni diktator koji ispaljuje projektile - kazao je.

"Voljena kćer" Kim Jong Una nije jedina žena do koje sjevernokorejski lider drži. I vladareva sestra Kim Yo Jong obnaša javnu političku funkciju. Službeno je potpredsjednica odjela Centralnog komiteta vladajuće Radničke stranke, ali južnokorejska špijunska agencija tvrdi da je baš ona druga najmoćnija osoba u Sjevernoj Koreji, odmah nakon svog brata.

Kad se 2020. počelo nagađati o njegovom narušenom zdravlju gospodina Kima, njegova se sestra smatrala mogućom nasljednicom koja će preuzeti vodeće mjesto u dinastiji dok jedno od djece gospodina Kima ne bude dovoljno staro. Od toga zasad nema ništa. 

image

Kim Yo Jong, sestra Kim Jong Una

Jorge Silva/Afp
26. travanj 2024 10:45