StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRASTIČNA PROMJENA VREMENA

STIŽE NAM HLADNA FRONTA Meteorolozi cijelu Hrvatsku stavili pod uzbunu, očekuje nas orkanska bura

4. veljače 2020. - 20:55
Južini i iznadprosječnoj toplini bliži se kraj. Barem nakratko, najavljuje u svojoj najnovijoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.
- Već do kraja utorka nad Hrvatsku i okolicu doći će osjetno hladniji i vlažniji zrak pa će se vrijeme stubokom promijeniti. Naglo, ponegdje i žestoko i bučno, ali uglavnom kratkotrajno!, piše Vakula.
- Oborina će biti raznolikih - većinom kiše, mjestimice i u obliku pljuskova praćenih munjama i gromovima, a većinom u gorju padat će i snijeg. Valja spomenuti kako je mjestimice moguća i tuča - relativno rijetka pojava u ovo doba godine, ali ne i neobična ako se zna da je temperatura zraka prošlih dana u mnogim krajevima bila rekordno visoka, primjerenija travnju nego kraju siječnja i početku veljače. No, češće i mnogima veće nevolje stvarat će vjetar - umjeren i jak, gdjegod i na kopnu s olujnim udarima - u početku još jugozapadni i jugo, zatim sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu i često jaka i olujna bura, donosi Jutarnji list.

Mirnije i ponovno stabilnije vrijeme imat ćemo od četvrtka! A ponovno i jutarnje temperaturne "minuse".
Na moguće nevolje najprije s oborinama i vjetrom, zatim i hladnoćom upozorio je i Marko Vučetić, dipl. ing., u agrometeorološkoj prognozi u "Plodovima zemlje" te savjetovao: "ne zaboravite zagrijati staklenike i plastenike"!
Za razliku od te "normalne" temperature koju ćemo imati u nastavku tjedna, posebice od srijede, ova prošlih dana bila je često iznimna. Nakon osječkih meteozanimljivosti s najvišom temperaturom zraka, valja primijetiti kako su i noći i jutra u većini

Hrvatske tople kao rijetko kada u ovom dijelu godine. Ponegdje čak iznimne, kao primjerice na postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, gdje je srednja najniža temperatura zraka prva 3 dana veljače čak 9,3 °C - a do sada najviša je bila 6,7 °C iz 2016. godine. I pritom su ove godine na sva 3 dana postignuti rekordi za te dane. Štoviše, u nedjelju je ujutro najniža temperatura zraka bila čak 11,5 °C - visoka kao nikada do sada ne samo tako rano u godini, nego sve do 10. ožujka, kada je 1967. godine izmjereno 12,4 °C. A i ta je vrijednost rijetkost, budući da je temperatura viša od 12 °C česta tek u travnju, što dodatno opravdava nedavnu rečenicu: "Samo što je završio siječanj, a vrijeme je već ponegdje kao da je travanj!" E pa, u nastavku ovoga tjedna više neće!, najavljuje Vakula, koji navodi da će utorak biti 'meteorološki izazovan, pa i opak'.

Inače, Državni hidrometeorološki zavod je putem Meteoalarma za utorak za cijelu Hrvatsku izdao niz upozorenja, što zbog jakog vjetra, što zbog opasnosti od grmljavinskih nevremena. Veći dio države je pod žutom, dok su Slavonija i otoci pod narančastom uzbunom, s obzirom da bi naleti vjetra mogli dosezati i 110 kilometara na sat.
Žuto upozorenje upućuje na potencijalno opasne, a narančasto na opasne vremenske uvjete.
 
U nastavku slijedi detaljnija prognoza koju je za HRT pripremio DHMZ-ov Krunoslav Mikec.
- U istočnoj Hrvatskoj u utorak sredinom dana i poslijepodne treba računati na kišu, a mjestimice može biti i grmljavine pa i tuče. Jutarnja će temperatura biti između 7 i 10 °C, a najviša dnevna od 14 do 18 °C. U drugome dijelu dana, kada će jugozapadni vjetar okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni, slijedi zahladnjenje.

Okretanje vjetra predviđa se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također u razdoblju između 10 i 14 sati biti kiše te mjestimičnih pljuskova, lokalno moguće uz tuču. Temperatura će od jutarnjih 6 do 10 °C, prijepodne porasti do vrijednosti između 11 i 16 °C, a poslijepodne će biti hladnije.

U gorju će nakon jugozapadnjaka popodne zapuhati sjeveroistočni i sjeverni vjetar s kojima će stići hladniji zrak pa će kiša prijeći u susnježicu i snijeg u predjelima iznad 600 metara. Sredinom dana mogući su i pljuskovi s grmljavinom, ne samo u gorju, nego i na sjevernom Jadranu, gdje će nakon juga i jugozapadnjaka vjetar okrenuti na sjeverozapadni, navečer pak na buru, koja će jačati.

Malo će kiše ili poneki pljusak pasti i u Dalmaciji, rijetko uz grmljavinu. U prvom dijelu dana puhat će jugo, potom jugozapadni i zapadni vjetar, pa sjeverozapadni, a prema kraju dana bura. More najprije malo valovito, zatim umjereno valovito pa i valovito. Temperatura će danju porasti do vrijednosti između 13 i 18 °C.

Podjednaka će temperatura biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz dosta oblaka mjestimice biti kiše, pa i u obliku pljuska, posebno poslijepodne i navečer, kada će puhati sjeverozapadnjak i bura. Prije toda će biti juga, mjestimice i jakog.
Od srijede na kopnu sunčanije i hladnije, samo u srijedu uz mogućnost za mjestimice kratkotrajnu kišu, uglavnom u gorju i snijeg. Pritom u srijedu još i vjetrovito uz jak i olujan sjeverac. Prema kraju tjedna povećava se vjerojatnost za ponovni porast temperature.

Hladnije, uz dosta sunca, od srijede će biti i na Jadranu. U srijedu još uz više oblaka može mjestimice pasti malo kiše, a dan će obilježiti bura i sjeverni vjetar, koji će imati olujnih, mjestimice i orkanskih udara. Bura će u četvrtak oslabjeti, a potkraj tjedna može opet biti juga, s kojim će porasti vjerojatnost za kišu, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a, donosi Jutarnji list.
26. travanj 2024 12:42