StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZ ŠUPLJEG U PRAZNO

Spomen ploču u Morinju i dalje čuvaju vojnici, a vlasti se igraju "gluhog telefona". Evo gdje je stao cijeli slučaj

Piše vijesti.me
18. studenog 2022. - 17:19

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) dostavit će Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) sve spise predmeta u vezi s postavljanjem spomen ploče na nekadašnjem vojnom magazinu u Morinju.

”UIP je zatražio službenim putem očitovanja od Ministarstava vanjskih poslova (MVP) i Ministarstva obrane (MO) i isti će s cjelokupnim spisima predmeta biti dostavljen Specijalnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje, s obzirom na to da su u periodu postavljanja ploče ovi ministri bili javni dužnosnici”, odgovorili su “Vijestima” iz UIP-a na čijem je čelu Ana Vujošević, na pitanje da li je ta institucija do sada podnijela kaznene prijave protiv Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, predsjednika i počasnog predsjednika SDP-a koji su pozivajući se na “kulturu sjećanja”, početkom kolovoza, prema ocjenama nadležnih, suprotno Zakonu o spomen-obilježjima, postavili na napuštenom nekadašnjem vojnom objektu u Morinju, spomen-ploču.

Spomen obilježje postavljeno je u znak sjećanja na činjenicu da je ovdje 1991-92. nekoliko mjeseci funkcionirao tzv. Sabirni centar za ratne zarobljenike s dubrovačkog ratišta, a u kojem su bili zatočeni brojni zarobljeni pripadnici hrvatskih snaga koje su branile Konavle i Dubrovnik od pljačkaškog naleta crnogorskih rezervista u uniformama JNA, kao i mnogi hrvatski civili s tog područja. Crnogorsko pravosuđe je prije nekoliko godina donijelo više osuđujućih presuda protiv bivših stražara u tom Sabirnom centru, zaključivši da su oni počinili kaznena djela ratnih zločina jer su tukli i zlostavljali zatvorenike.

MVP, odnosno MO Crne Gore koje su tada vodili u međuvremenu razriješeni ministri iz redova SDP-a Krivokapić i Konjević, 10. listopada su ovdje postavili spomen-ploču, u društvu hrvatskih kolega – ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda. To je urađeno mimo zakonske procedure predviđene Zakonom o spomen-obilježjima i bez odluke Vlade Crne Gore, odnosno zakonom neophodne suglasnosti Općine Kotor. Zbog toga je UIP nekoliko dana kasnije, donio rješenje o uklanjanju nelegalne spomen-table i obavezao Općinu Kotor da ga provede u djelo, ali je intervenciju Komunalne inspekcije i Komunalne policije Kotora 24. listopada spriječila Vojska Crne Gore čiji pripadnici od postavljanja spomen-ploče, čuvaju do tada potpuno napušteni bivši vojni objekt u Morinju i nikome ne dozvoljavaju da uđe u njegov krug.

Vojnici koji 24 sata dnevno čuvaju zaključan ulazu u kompleks, to čine po usmenoj naredbi koju su dobili od svojih nadređenih na čijem je vrhu aktualni načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Zoran Lazović. Naredba po kojoj naoružani vojnici 24 sata moraju osiguravati napušteni nekadašnji vojni objekt u kome nema struje, vode, ni elementarnih uvjeta za život pa stražari naizmjenično spavaju u vojnom vozilu parkiranom u krugu objekta, a fizičke potrebe odrađuju u obližnjoj šumi, izdata je dok je na čelu Ministarstva obrane bio Raško Konjević. Naredba, međutim, nije poništena nakon Konjevićeve smjene s čela MO, čijim radom od tada, službeno, koordinira ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić (URA).

”Vijesti” ni nakon desetak dana čekanja, nisu dobile odgovore iz Adžićevog kabineta, na pitanja što je on do sada konkretno napravio da MO omogući provođenje u djelo rješenja UIP-a o uklanjanju nelegalno postavljenog spomen-obilježja, odnosno na utvrđivanju okolnosti pod kojima je ovaj resor omogućio da se tako nešto uopće uradi u Morinju. Adžić nije odgovorio ni na pitanje što je s pozicije v. d. rukovodioca MO, on do sada poduzeo u pravcu utvrđivanja tko je od bivših ili aktualnih rukovoditelja MO, odnosno Generalštabom VCG, izdao naredbu o 24-satnom angažiranju pripadnika VCG na čuvanju i osiguravanju napuštenog vojnog objekta Morinj, da li u tome ima zloupotrebe Vojske i tko će zbog toga snositi odgovornost.

Iz MO i MVP su inače, do dan prije smjene Konjevića i Krivokapića s ministarskih dužnosti, javno tvrdili da zakonska procedura kod postavljanja spomen-ploče nije povrijeđena jer je riječ o vojnom objektu i da se s tim u vezi, postupalo po Zakonu o VCG. Međutim, vojno skladište Morinj je kao nepotrebno i neperspektivno, službeno od strane VCG napušteno još 2006. od kada taj objekt nije u nadležnosti MO, već Ministarstva financija koje upravlja državnom imovinom.

Sporna spomen-ploča s tekstom koji na dubiozan način tretira povijesne okolnosti 1991. kada je država Crna Gora bila nesumnjivi i voljni sudionik agresije na Republiku Hrvatsku na području Konavala i Dubrovnika, postavljena je, kako je zaključila inspektorica za zaštitu kulturnih dobara koja je izdala nalog za njeno uklanjanje, bez “dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština općine Kotor, niti da postoji suglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka”.

Iz UIP-a su “Vijestima” jučer rekli da je taj državni organ “poduzeo sve radnje u skladu s nadležnostima inspekcije za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine”. “UIP je izvršio odmah po saznanju inspekcijski nadzor na predmetnoj lokaciji i kod nadzora - Općine Kotor, nakon prikupljenih informacija o neposjedovanju potrebne dokumentacije za postavljanje spomen-obilježja, donio rješenje o otklanjanju nepravilnosti, na način što je Općini Kotor naređeno da ukloni predmetnu ploču, jer je člankom 40 Zakona o spomen-obilježjima precizirano da uklanjanje spomen-obilježja radi organ lokalne samouprave”, naveli su u UIP-u, naglašavajući da je predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) “bez primjedbi potpisao zapisnik”.

”Rješenje je uručeno 20.10.2022.godine i u zakonskom roku od 8 dana isti nije uložio žalbu na rješenje postupajućeg inspektora, naprotiv, isti je najavljivao uklanjanje ploče posredstvom komunalne inspekcije Općine Kotor, ali do uklanjanja nije došlo. Kako subjekt nadzora - Općina Kotor, nije postupila po rješenju UIP-a, odgovornom licu, predsjedniku Općine, izdat je prekršajni nalog. Odgovorno lice u Općini Kotor, g. Vladimir Jokić, podnio je zahtjev za sudsko odlučivanje i postupak pred Sudom za prekršaje Kotor je u toku. S obzirom na to da je istekao rok za izvršenje rješenja, postupajući inspektor će pristupiti administrativnom izvršenju rješenja”, naveli su iz UIP-a ne precizirajući, međutim, kako će to njihov inspektor sada uspjeti da prođe pored naoružane vojne straže na kapiji Morinja, a što nije mogla da napravi kotorska Komunalna inspekcija i Komunalna policija.

Iz UIP-a su na pitanje zašto u ovom slučaju nisu postupali prema MO koje je postavilo spomen-ploču u krugu objekta za koji tvrdi da je u njihovoj nadležnosti, a ne prema Općini Kotor koja s postavljanjem spomen-obilježja nema ništa, odgovorili da MO za njih “nije subjekt nadzora, već Općina Kotor, prema kojoj su izrečene već opisane mjere i radnje”.

”Zaista je interesantna ovakva logika UIP-a. Po njoj sutra, ako bi mene kao sudionika u prometu kamere snimile kako brzo vozim automobil i kršim maksimalnu brzinu kretanja na nekoj ulici u Podgorici, UIP će zbog toga kazniti gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, jer se to dogodilo na teritoriju njegove općine”, prokomentirao je za “Vijesti” gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić koji je odbio platiti novčanu kaznu koju mu je UIP izrekao jer kotorska komunalna policija i inspekcija nisu mogle ukloniti spornu spomen-ploču u Morinju.

”Osnova za izdavanje prekršajnog naloga predsjedniku Općine Kotor, jest nepostupanje subjekta nadzora/odgovornog lica u pravnom licu, po naredbi inspektora, te neizvršavanje naložene mjere u određenom roku, a koje rješenje ni dan-danas nije izvršeno”, objašnjavaju to, međutim, iz UIP-a naglašavajući da je Jokić, “uveliko nakon isteka zakonskog roka od 8 dana uložio žalbu na rješenje UIP-a”, ali je žalba odbačena kao nepravovremena. Iz UIP su potvrdili i da taj organ u međuvremenu nije poduzimao nikakve mjere prema pripadnicima Vojske Crne Gore zbog njihovog sprečavanja Općine Kotor da izvrši rješenje, “jer to nije u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove.” “Uprava za inspekcijske poslove, ne želeći da propusti nijednu zakonsku radnju, čekala je epilog najavljivanog uklanjanja ploče od strane Općine Kotor, s jedne strane, i poštovanje odluke državnog tijela s druge strane, da spise predmeta s već formiranim aktima i sveobuhvatnom pravnom slikom dostavi nadležnom Specijalnom državnom tužilaštvu, za što su se u ovom trenutku stekli uvjeti, a što će ovaj organ i učiniti.

Smatramo da je UIP proveo sve zakonom predviđene radnje, nije propuštena nijedna zakonska aktivnost i ovo tijelo nije imalo dilemu ni u jednom trenutku u ispravnost dosadašnjeg postupanja”, rekli su “Vijestima” iz tog državnog tijela kojeg vodi Ana Vujošević, uz ogradu da će “da ne prejudiciramo ishod sudskih i krivičnih postupaka, sačekati odluke drugih nadležnih institucija”.

26. travanj 2024 12:42