StoryEditorOCM

Splitski ugostitelji na mukama, kažu nam: Cijeli grad se zarazio, pa kako ne bi i konobari!

Piše Mirela Goreta/SD
7. siječnja 2022. - 19:08

Cijeli grad je zaražen, pa kako onda ne bi bili i konobari – komentirao nam je vlasnik jednoga splitskog kafića situaciju s koronom u ugostiteljskom sektoru grada pod Marjanom, koji ovih dana, nakon blagdanskih fešta, bilježi rekordne brojeve novozaraženih.

image

Foto: Duje Klaric/CROPIX
Duje Klaric/Cropix

Splitom kruže priče o žarištima zaraze u centru, gdje se na poznatim ugostiteljskim adresama tijekom blagdana natiskivalo mnoštvo građana. Pa je tako korona uzela danak i među osobljem...

– Svi su šmrcavi, to su fibre oko 37, ali ništa više od toga – dodaje naš sugovornik na dan kada je, prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 2805 obrađenih testova, među 1810 novooboljelih osoba s područja županije čak 799 Splićana bilo pozitivno na COVID infekciju. Nitko ne dvoji kako je u pitanju posljedica proteklih blagdana.

image
Jelena Tabak
Foto: Vojko Basic/CROPIX
Vojko Basic/Cropix

No, broj novozaraženih u ugostiteljskom sektoru neće se, govori nam splitski ugostitelj, značajno odraziti na poslovanje kafića i restorana jer je ionako riječ o razdoblju godine kada većina djelatnika odlazi na kolektivni godišnji odmor. Siječanj je, dobro je poznato, po pitanju prometa tradicionalno "mršav" mjesec. Da su pojedini splitski ugostitelji nakon božićnih i novogodišnjih slavlja pozatvarali svoje objekte, potvrđuje i Jelena Tabak, vlasnica konobe "Dujkin dvor" na Matejušci, donosi Slobodna Dalmacija. 

– Naravno da ima i zaraženog osoblja. Zaraženo je pola grada, zaraženo je i pola bolnice, pa nema razloga da tako ne bude ni u ugostiteljskom sektoru. Ne znam koja su žarišta bila u gradu tijekom proteklih blagdana... Kolege se, zbog zaraženih djelatnika, sada "čupaju" kako znaju i umiju. Negdje se "krpaju" smjene sa smanjenim brojem osoblja, neki i zatvaraju objekte, jer je ionako riječ o razdoblju kolektivnih godišnjih odmora, pa se to nekako poklopilo.

Nove mjere?! Ne vidim smisao u skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 sata niti mislim da će se to nešto odraziti na širenje zaraze, ali na to ne možemo utjecati. Zato ćemo ići s traženjem potpora po istom modelu kao i prije, i to od stupanja novih mjera na snagu – najavljuje Jelena Tabak, uime Nacionalne udruge ugostitelja.

S početkom sljedećeg tjedna sve bi što se toga tiče trebalo biti jasnije, a mjere o kojima se šuška proglašene na nacionalnoj razini. Zato se, koliko Tabak ima saznanja, ovih dana i nije išlo s novim mjerama posebno županiju po županiju.

– Mi ćemo, u ime ugostitelja, poslati prijedlog samo za ovaj ekonomski dio, da vrijede ista pravila kao i prije, a oni neka donose epidemiološke mjere kakve misle da trebaju. Naravno, možda bude i nekih iznimaka u našem sektoru, sve će se to iskoordinirati ova dva-tri dana – kaže Jelena Tabak.

Jasno je da s porastom broja novozaraženih raste i broj bolovanja, a njihov je broj zbog epidemije koronavirusa znatno povećan već dulje vrijeme. Čak štoviše, izgleda da se u posljednjih godinu dana gotovo udvostručio.

image
 Vikica Krolo
Foto: Jakov Prkic/Cropix
Jakov Prkic/Cropix

– Riječ je o kraćim bolovanjima od desetak dana, jer pacijenti ionako toliko vremena moraju biti u izolaciji. S obzirom da su u pitanju mahom mlađi ljudi, nemamo previše duljih bolovanja, iako, kad malo bolje razmislim, ima i onih po mjesec dana zbog komplikacija izazvanih COVID-om – govori Vikica Krolo, obiteljska liječnica i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK).

Ne zna je li posljednjih dana tome razlog omikron-soj koronavirusa, ali nakon Božića se, kaže, primjećuje eksplozija novozaraženih, uglavnom mlađih osoba, kao i onih koji su cijepljeni prije šest mjeseci.

– Mlađi, a u ovom petom valu većinom su to mladi od 20 do 35 godina, i cijepljeni prije šest mjeseci prolaze s blažim simptomima, ali s obzirom na povećan broj zaraženih vjerojatno je opet došlo do povećanog broja hospitaliziranih. Ali ne u onolikom postotku kao što je to bilo prije godinu dana. Ima i upala pluća, neke čak možemo liječiti i kući, nisu svi odmah za bolnicu. Najvažnije je ono – je li potreban kisik ili nije. Ako nije potreban, možemo upale pluća liječiti i kod kuće.

image

Foto: Sasa Buric/CROPIX
Sasa Buric/Cropix

Uistinu ne znam kad sam zadnji put poslala pacijenta u bolnicu jer mu je potreban kisik, ali imala sam nekoliko ljudi s upalama pluća, koje sam liječila kod kuće s istom terapijom koja se daje u bolnici, a to su kortikosteriodi i onda, po potrebi, dodam antibiotik. Dodavanje antibiotika čim netko kihne ne dolazi u obzir, jer bi se 90 posto pacijenata nepotrebno trovalo – mišljenja je splitska liječnica, piše  Slobodna Dalmacija. 

Vlasnici lokala negdje 'krpaju' smjene sa smanjenim brojem osoblja, neki i zatvaraju objekte jer je ionako riječ o razdoblju kolektivnih godišnjih odmora, pa se to nekako poklopilo

Raste i broj bolovanja, a mahom je riječ o kraćim bolovanjima od desetak dana, jer pacijenti ionako toliko vremena moraju biti u izolaciji - kaže liječnica Vikica Krolo

26. travanj 2024 21:47