StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZnaju dugo i stravično boljeti

Specijalist ORL savjetuje što raditi ako sumnjate na upalu sinusa: "Prva stvar je jednostavna, to ste naučili još kao dijete..."

Piše L.V.
22. prosinca 2022. - 13:09

S prvim padom temperatura krenu harati viroze, upravo hara oblik gripe koji, osim kostobolje, ostavlja za sobom i začepljene i upaljene sinuse. Prvi simptomi su ili začepljeni nos ili grlo koje boli i grebe. A ako nedovoljno ispuhujete nos, ili je jednostavno taj dišni put začepljen, posegnut ćete za šalicom vrućeg čaja, medom i limunom, i uglavnom tako ublažiti simptome. No što ako se putevi ne otvaraju, a prehlada se, umjesto da polako odlazi, premiješta u sinuse? Tada kreću glavobolje, pritisak u glavi, najčešće na čelu, obrazima i začepljene uši, a ako potraje, bol se spušta i na zube te stražnji dio vrata. Kako se riješiti bolnih i začepljenih sinusa?

„Jednom kad ‘uhvatite‘ začepljenost i bolne upale sinusa, znat će vam se svaka iduća jača prehlada odraziti upravo na sinusima, koji su obloženi osjetljivom sluznicom” - kaže prof.dr. Robert Trotić, otorinolaringolog koji se nebrojeno puta susreo s dijagnostikom tog osjetljivog dijela glave.

Često se hvatamo ‘bakine ljekarne‘: inhalacije, eteričnih ulja i prelijevanja fiziološke otopine ili slane vode posebnom posudom koja se stavi u jednu nosnicu i ulijeva nagnute glave dok se sadržaj ne iscijedi na drugu nosnicu, no ne pomaže uvijek. Ako je upalni proces uznapredovao, treba što prije potražiti liječnika.

Zašto su sinusi tako specifični?

-Sinusi su, pojednostavljeno rečeno, nepotrebne šupljine u ljudskoj lubanji, posljedice razvoja kad čovjek više nije hodao na četiri noge nego se uspravio na dvije, sila teža uzrokovala je te šupljine. I koliko god su nam dobri na neki način jer su barijera prema očima i mozgu, s druge strane su to nezgodni hodnici koji su tempirana bomba u slučaju neke opstrukcije. Uvijek idite prvo liječniku, koji će napraviti pregled i dijagnostiku, potom eventualno multislice ct ili magnet, pa ćete dobiti ili konzervativno rješenje ili u duljim i težim slučajevima začepljenja sinusa, operacija, a i to može biti jednostavno ili komplicirano poput drenaže ili pak otvaranja sinusa i tretiranja sluznice.

Prof.dr. Trotić savjetuje da se sa sinusima ne treba igrati, ali ni paničariti.

„Prvo što morate raditi jest održavanje prohodnosti nosa, ispuhivanje nosa ako je ikako moguće. I u donjim i srednjim i gornjim hodnicima su ušća sinusa, važno je da ostanu prohodna. Kad se bilo što dogodi, najprije treba ispuhati nos, a onda nakapati kapima koje stežu sluznicu, to su obično efedrin kapi, postoje 1-postotne za odrasle i 0.5-postotne za djecu. To je potrebno raditi temeljito 5-6 puta dnevno i duboko aplicirati kapi barem 5-7 dana. Ako se ni nakon sedam dana ne otvori i ne postanu prohodniji, onda to mora pogledati profesionalac jer se onda radi anemizacija sluznice da se ona stegne, pa možemo s tankim optikama ući u ušće sinusa i vidjeti što je. Pacijent to danas može vidjeti na monitoru.” - dodaje prof.dr. Trotić.

Zanimljiv je podatak i da je u Hrvatskoj nakon tri pandemijske godine zabilježeno gotovo 5 posto ljudi koji nakon preboljenog covida i dalje imaju problema s upaljenim i bolnim, neprohodnim sinusima. U slučaju da standardno liječenje ispuhivanjem, kapima ili pročišćavanjem fiziološkom otopinom ne ‘pale‘, dr. Trotić upozorava da je tad potrebna opsežna i detaljna dijagnostika liječnika specijalista.

13. travanj 2024 21:36