StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKupovna nemoć

Šokantni podaci o cijenama i plaćama: radnik u BiH za litru suncokretova ulja mora raditi 2 sata, a njemački za sat rada može kupiti pet litara

Piše dv
13. svibnja 2022. - 14:42

Brojni hrvatski građani šokirano prate rast cijena, najviše goriva, ulja i brašna. Poskupljenje cijena prate potrošači i u drugim europskim državama, a kako je kod država kao i kod građana, poskupljenje teže pada siromašnijima, donosi Slobodna Dalmacija.

Zato se u Bosni i Hercegovini poskupljenja doživljavaju i dramatičnije nego u Hrvatskoj, a da sve bude paradoksalnije, cijene navedenih artikala su skuplje nego u zapadnim zemljama, uz znatno nižu kupovnu moć građana.

image

U Njemačkoj ima više eura nego ulja, što se vidi i na fotografiji

AFP

Cijenu suncokretova ulja, koja je u posljednjih godinu dana porasla za više od tri konvertibilne marke (dvanaest kuna), trgovci znaju povećavati i i tri puta u istom danu. Najjeftinije ulje košta 5,65 KM (22, 60 kuna), dok je najskuplje 5,90 KM (23,80 kuna). U Velikoj Britaniji litra ulja košta 1,3 eura (2,54 KM), 1,7 eura u Italiji, a u Njemačkoj je 2 eura. Minimalna plaća u BiH je 543 KM pa BiH radnik za litru ulja mora raditi 2 sata, dok u Njemačkoj za sat može zaraditi gotovo 5 litara ulja, piše ABCportal.info.

image

Građane je nasmijala, ali nije utješila izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića: 'Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Kupit ćete manje litara. Umjesto 100, kupit ćete 63'

Boris Kovačev/Cropix

U BiH se 51 posto troškova života, koji su u ožujku ove godine veći za 342,46 KM u odnosu na isti mjesec lani, odnosi na hranu. Građane je nasmijala, ali nije utješila rujanska izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića: "Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Kupit ćete manje litara. Umjesto 100, kupit ćete 63". Što možemo očekivati kad građani budu u situaciju da kupuju 100 posto manje?

image

Dobra je vijest da je u BiH najavljeno pojeftinjenje pilećeg mesa (ilustracija)

Ivo Ravlić/Cropix

Ipak, u moru loših vijesti i jedna dobra. Najavljeno je pojeftinjenje pilećeg mesa (kilogram pilećeg filea kreće se od 12 do 16 KM) za desetak posto. Razlog za smanjenje cijena je odluka Srbije da se ukine embargo na izvoz žitarica u BiH, piše ABCportal.info.

Hrvatski potrošači mogu se zamisliti nad ovim cijenama. Ulje kod nas uglavnom jest jeftinije, ali pileći file već je dostigao cijenu od sto kuna. Jest da su plaće veće nego u BiH, ali su višestruko niže nego na zapadu Europe, gdje su navedeni proizvodi i jeftiniji. A i mi smno se naslušali "pametnih" savjetra s visoke razine da točimo i trošimo manje.

.

30. travanj 2024 16:27