StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPaljba po tenkovima

Sofisticirana njemačka letjelica stigla u Ukrajinu: nebeska topnička vatra branit će luku na Dnjepru. Stručnjaci se ipak pitaju hoće li Ukrajinci imati dovoljno dronova za ključnu bitku u Donbasu?

Piše Anita Belak-Krile/sd
19. travnja 2022. - 18:43

Njemački izviđački dron Vector, vrijedan 200 tisuća eura isporučen je ukrajinskim jedinicama koje brane lučki grad Dnjipro na istoimenoj rijeci, piše Slobodna Dalmacija.

Dron je proizvela tvrtka Quantum Systems, a ima sofisticirani laserski daljinomjer koji se može koristiti za usmjeravanje topničke vatre. Njegova kamera visoke razlučivosti šalje šifrirane videozapise na lokacije udaljene deset milja. Britanski The Times piše kako je unatoč rasponu krila od gotovo tri metra, dizajniran za okomito polijetanje iz stojećeg položaja i ima maksimalno vrijeme leta od dva sata. Fleksibilan i izdržljiv, Vector pruža karakteristike leta i nadzora koje nadmašuju performanse trenutnih UAV platformi u službi diljem svijeta.

Sofisticiranu letjelicu kupio je Hennadiy Korban, lokalni poduzetnik i političar, a donirao ga je pripadnicima Teritorijalne obrane Dnjepra.

Dron je osposobljen letjeti na najtežem terenu i proizvodi iznimno nisku emisiju buke. 

Precizna 'Aerorozvidka'

Ruski tenkovi i oklopna vozila pokazali su se jako ranjivima u napadima elitne ukrajinske jedinice „Aerorozvidke“, koja se vrhunski obučila za ratovanje dronovima. Jedinicu su izvorno osnovali tehnološki entuzijasti nakon aneksije Krima 2014. godine. "Aerorozvidka" je dronovima uništila na stotine meta, a ruske trupe napadaju noću dok spavaju. U prvoj fazi rata primarno su napadali nepokretne konvoje, koristeći robusne dronove s osam rotora koji su naoružani protutenkovskim granatama i opremljeni termalnim kamerama. 

image

Aerorozvidka u akciji: dronovima uništena ruska kolona 

screenshot twitter

Ukrajina u vlastitom arsenalu ima dvije glavne vrste izviđačkih bespilotnih letjelica: domaće proizvodenje "Leleka-100", poznate i kao "Stork", i poljske "Fly Eye".

Potonji se koristi u kombinaciji s Bayraktar TB2, dronom turske proizvodnje opremljenim s četiri laserski navođene rakete, koji je postao simbol ukrajinskog otpora zahvaljujući svojoj smrtonosnosti na bojnom polju uz popularnu pjesmu napisanu njemu u čast.

Bayraktar je relativno spor i ranjiv na napade, pa se izviđački dronovi šalju unaprijed kako bi postavili ciljeve i skratili vrijeme leta većeg drona za napad.

Uoči velike tenkovske bitke za koju se očekuje da će izbiti u Donbasu, Ukrajina moli zapadne saveznike da je opskrbe s još dronova. Pentagon je i u najnovijem paketu vojne pomoći donirao 300 dronova Switchblade. Ove bespilotne letjelice ne lansiraju projektile, već su sami po sebi rakete. Za razliku od tipičnih projektila, ovaj dron može kružiti iznad mete, čekati savršen trenutak i pogoditi s izrazitom preciznošću. Presavijeni su u lagani minobacač, a nakon što se ispali otvaraju im se krila. Najsnažnija verzija ima domet do 50 milja, a lakša od šest milja. Neki ga zovu i leteća sačmarica, težak je samo 2,7 kilograma.

Potrošnja vojne opreme je ogromna

Michael Clarke, sveučilišni profesor i bivši glavni ravnatelj Royal United Services Institute, britanskog obrambenog British defence think tanka, ne dvoji da će dronovi Switchblade, koji mogu biti izviđački i napadački, povećati sposobnost Ukrajinaca u uništavanju ruskih oklopnjaka, ali smatra kako bi se relativno brzo mogli iscrpiti.

"Dronovi su prava promjena u oklopnom ratovanju. Tenkovi su najranjiviji na vrhu, gdje ih dron može precizno pogoditi. Switchblade će povećati učinkovitost Ukrajinaca protiv ruskih oklopnjaka ali mislim da će u ofenzivi koja počinje u Donbasu, vrlo brzo potrošiti zalihe koje su do sada dobili - izjavio je Clarke.

Umirovljeni američki general pukovnik Ben Hodges komentirao je za CBS News kako Ukrajini i dalje očajnički trebaju 'rakete dugog dometa, topovi i dronovi jer će to sve biti ključno u idućoj fazi rata'. 

image

Turski Bayraktar

 

Baykar/handout/AFP

Omjer snaga na istoku 

Prema obavještajnim podacima SAD-a, Rusija je na istoku imala oko 76 borbenih grupa, a zadnjih dana im se pridružilo još 11. Borbene grupe imaju između 700 i 900 vojnika plus vojnu opremu. To bi prema nekim procjenama bilo ukupno oko 70.000 ruskih vojnika u Donbasu. Smatra se kako postoje još 22 borbene skupine oko razorenog južnog lučkog grada Mariupolja. 

Dok se zapadne agencije i vlade bave uglavnom ruskim snagama i ruskim gubicima, o ukrajinskim snagama i njihovoj brojnosti se zna manje. Ukrajina ne dijeli informacije takve vrste jer bi one mogle pomoći neprijatelju, a i Zapad slijedi taj prešutni dogovor. Ruska stručnjakinja za sigurnosnu politiku Aglaja Snetkov za BBC je kazala kako je na početku rata Ukrajina na istoku imala deset brigada, koje su slovile kao najbolje opremljene i najbolje trenirane jedinice ove države.

„Na istoku Ukrajinci imaju ljudi, ali imaju manjak borbene opreme. S druge strane, Rusi, imaju dosta borbene opreme, ali nedostatak ljudstva, ocjenjuje Aglaja Snetkov. 

03. svibanj 2024 18:40