StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetgost iz tropa

Snimljen je na našoj obali, a stručnjaci upozoravaju: Nemojte ga slučajno pojesti!

Piše Božidar Lončar/SD
21. rujna 2023. - 18:05

Prizor kao iz animiranog filma zabilježen je u srijedu popodne na splitskoj Zenti, piše nam govori jedan Splićanin, koji nam je poslao i videu snimku "zelenog crva s crno-bijelim očima". Kontaktirali smo Tina Milata, višeg kustosa Prirodoslovnog muzeja u Splitu koji nam je rekao kako je riječ o „gusjenici oleandrovog ljiljka Daphnis nerii koja će se ubrzo začahuriti i postati leptirom”:

- To je kukac tropskog i suptropskog područja. Sasvim uobičajena pojava za naše područje, na kontinentu su rjeđi. Uglavnom ih se može naći uz živice gdje su oleandri, donosi Slobodna Dalmacija

Iako nisu opasni, viši kustos ne preporučuje da ih se jedu jer mogu izazvati srčane probleme zbog oleandra kojim se hrane:

- Lišće oleandra je otrovno pa je pitanje koliko u sebi natalože alkaloida i hoće li ga pojesti dijete ili odrasla osoba. Mislim da djeluje na srce. Bilo je trovanja s ovom biljkom u prošlosti. Pitanje je da li ga zbog toga ptice i grabežljivci izbjegavaju jer se hrani oleandrom. Može se dirati, ali ne prenositi očima i ustima. 

27. travanj 2024 18:47