StoryEditorOCM

Slučaj iz Vukovara bio je okidač: Sessa uvodi kontrolu sudaca

Piše Ivanka Toma
5. prosinca 2020. - 08:29
Slučaj koji je bio neposredni okidač predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi da se obrati glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek i inicira uvođenje "hot linea" između tužitelja i predsjednika sudova (državne odvjetnike se poziva da suce koji šest mjeseci i više ništa ne rade na predmetu prijave njihovom predsjedniku) uskoro dobiva novi epilog u kojemu bi zbog nerada mogao biti "pometen" cijeli jedan sud.

Kako piše Jutarnji list, riječ je o Općinskom sudu u Vinkovcima o kojem je Jutarnji list više puta pisao i koji je zasigurno bio jedan od motiva Đuri Sessi da uključi tužitelje u razotkrivanja sudaca koji ne rade i predmetu protiv liječnika Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar koji je zbog nesavjesnog liječenja Damira Kušnjira (41) iz Vukovara učinio doživotnim invalidom.

Neuredno i nesavjesno
Jutarnji list je pisao o ovome slučaju u siječnju 2012. godine (Kušnjir je tada operiran), kasnije o kaznenom postupku protiv nesavjesnog liječnika, te predmetu koji je završio u rukama nesavjesnih sudaca koji ga nisu bili u stanju dovršiti punih osam godina. Tako je slučaj pao u zastaru, liječnik se izvukao od odgovornosti, a Kušnjir koji je ostao trajni invalid prisiljen je živjeti od 880 kuna invalidske mirovine.

Liječniku se najprije sudilo na Općinskom sudu u Vukovaru. Predmet je bio kod sutkinje Branke Soldo, suđenje je trajalo punih pet i pol godina, a presuda potom pala na višem sudu. Nakon toga predmet je došao na Općinski sud u Vinkovcima u referadu sutkinje Mirne Kraljević gdje je dočekao zastaru.

Pisali smo o dopisima koje je Kušnjir upućivao predsjedniku Vrhovnog suda i Ministarstvu pravosuđa te odgovorima s Vrhovnog suda kako su sutkinje nesavjesno postupale. Sada smo dobili informaciju da je Ministarstvo pravosuđa prije nekoliko tjedana u Općinski sud u Vinkovcima uputilo izvanredni nadzor koji je potvrdio da sutkinja Mirna Kraljević kojoj je predmet protiv liječnika otišao u zastaru neuredno i nesavjesno obnašala svoju dužnost.

Gotovo je sigurno, kako doznaje Jutarnji list, da će sutkinja Kraljević biti poslana na stegovni postupak (Branka Soldo iz Vinkovaca neće jer je njezin nerad pao u zastaru), kao i da neće biti jedina.

Izvanredni nadzor na sudu je utvrdio čitav niz propusta, nepostupanje u više referada i potpuni nered na sudu. Stanje je takvo, kaže osoba upućena u sadržaj zapisnika o rezultatima izvanrednog nadzora, da se mora postaviti i pitanje stegovne odgovornosti i predsjednika Općinskog suda u Vinkovcima, Ivana Katičića, a i predsjednika neposredno višeg suda - Županijskog suda u Vukovaru - trebalo bi pitati kako je to nadzirao rad nižih sudova.

Predsjednik suda Katičić dobio je 15 dana da se očituje o nalazu izvanrednog nadzora na sudu, a taj mu rok istječe koncem ovoga ili početkom idućeg tjedna.

Smanjio norme
Svojevrsni začin informaciji o neradu na Općinskom sudu u Vinkovcima daje informacija kako je predsjednik suda Katičić sam sebi smanjio normu za 50 posto, sutkinji Kraljević za 12 posto, a norme je smanjio za još desetak sudaca i to u rasponu od 5 do 20 posto.

Potez predsjednika Vrhovnog suda Sesse koji je zatražio da državni odvjetnici prijavljuju suce koji šest mjeseci i dulje nisu poduzeli nikakve radnje u predmetu zatekao je mnoge pravosudne dužnosnike. Mnogi ga smatraju nepotrebnim jer je posao predsjednika sudova upravo to da prate rad sudaca i pobrinu se da on bude ažuran. Drugi kažu da nema puno slučajeva gdje se po pola godine ili dulje ništa ne radi na predmetu, te da Sessa i glavna tužiteljica Hrvoj Šipek barataju s neažuriranim podacima.

Slučaj Kušnjir, međutim, pokazuje kako su u stanju zakazati doslovno svi na području nadležnosti jednog županijskog suda. Konkretno, za ovu zastaru su zaslužne sutkinje dvaju općinskih sudova, predsjednik jednog općinskog i jednog županijskog suda.
01. lipanj 2024 22:16