StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOSIM RUSA STIŽU I KINEZI?

SINOPHARM - KINESKO CJEPIVO REGISTRIRANO U SRBIJI I MAĐARSKOJ: Hrvatska je rekla da želi rusko cjepivo, postoje li šanse za dolazak i kineskog?

Piše slobodna dalmacija
17. veljače 2021. - 17:26

Nakon što je Hrvatska uspostavila kontakt s Rusijom i namjerava uvesti Sputnjik V, dolaze i neslužbne informacije da se naše vlasti navodno namjeravaju obratiti i Kinezima, koji su također daleko odmakli s proizvodnjom cjepiva, donosi Slobodna Dalmacija.

Ova posljednja neslužbena informacija je još pod velikim upitnikom, ali je dovoljan razlog da vidimo što to točno Kinezi nude.

Dakle, što dosad znamo o kineskim cjepivima? Postoje tri proizvođača, to su Sinopharm, Sinovac Biotech i CanSino Biologics. Prva dva su izrađena na konvencionaln način i to su inaktivirana cjepiva kakva se proizvode od umrtvljenih virusa. Postupak proizvodnje sličan je kod cjepiva protiv difterije, hepatitisa A i B, bjesnoće, gripe, hripavca, HPV, dječje paralize, pneumokoka, meningokoka, Hemophilus influenzae tipa B.

Osim "mrtvog" cjepiva, podsjetimo, postoje još vektorska odnosno genetska, a takvo je i kineskog proizvođača CanSino.

Cjepivo Sinopharma razvijeno je u suradnji s Institutom za virologiju iz Wuhana i primilo ga je do sada više od milijun ljudi u okviru ubrzanog postupka izdavanja dozvola. U toj trećoj fazi primijenjeno je u deset zemalja - u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Peruu, Maroku, Argentini, Jordanu i Pakistanu. Prozvođač je 29. prosinca 2020. objavio da cjepivo ima učinkovitost od 79 posto, a već dan kasnije kineske vlasti su izdale dozvolu za njegovo korištenje.

Iz UAE javljaju da mu je učinkovitost i veća, odnosno od 86 posto, a tamošnje vlasti su za njegovu primjenu izdale dozvolu brže nego sami Kinezi, već početkom prosinca, a u siječnju je dozvolu izdala i Srbija.

Zanimljivo je, kako javljaju agencije, da su vlasti u Peruu zaustavile kliničke testove u prosincu nakon što je kod jedne osobe koja je primila to cjepivo nastupila oduzetost ruku. Ipak, kasnije je odluka povučena. Sinofarm cjepivo se daje u dve doze u roku od 28 dana, a navodno se pokazalo da je uspešno pokrenula imunološki odgovor kod 99 posto pacijenata i to bez ikakvih ozbiljnih neželjenih efekata.

CoronaVac, odnosno Sinovac cjepivo, počelo se testirati prošlo ljeto i to u Brazilu, Indoneziji, Bangladešu i Turskoj. Za sada proizvođač nema podataka o učinkovitosti, ali iz Brazila stižu vijesti da je djelotvorno 50 posto, iz Indonezije da je to ipak nešto više - oko 65 posto.

Kod cjepiva s imenom Ad5-nCoV ili Convidecia, koje je tvrtka CanSino Biologics razvila u suradnji s Institutom za biotehnologiju iz Pekinga, radi se o tzv. „vektorskom" cjepivu na bazi adenovirusa (tip 5). To znači da „transportni" virus „prenosi" određene proteine SARS-CoV-2 do ljudskih stanica i potiče imunološku reakciju. Sličnim postupkom spravljeno je i AstraZenecino cjepivo. Studije u okviru treće faze su počele u Pakistanu, Rusiji, Meksiku i Čileu.

U Kini se ovo cjepivo, doznaje DW, koristi od lipnja 2020. godine i njime su procijepljeni pripadnici vojske. Proizvođač još uvijek nije objavio podatke o njegovoj učinkovitosti. Zbog primanja jedne doze i jednostavnog skladištenja cjepivo CanSino moglo bi biti povoljnija opcija za brojne zemlje, tvrde stručnjaci.

Kako piše Bug.hr, Sinovac Biotech je 13. siječnja 2021. izvijestio da njegovo cjepivo ima 50,38 posto učinkovitosti u kasnim fazama kliničkih ispitivanja u Brazilu.

Klinička ispitivanja u različitim istraživačkim laboratorijama Sinovaca pokazuju dramatično različite stope učinkovitosti: u Indoneziji je lokalno ispitivanje pokazalo učinkovitost od 65 posto, a Turska je u prosincu 2020. izvijestila o 91,25 posto, tvrde novinari Bug.hr. Još jedno ispitivanje u Brazilu, koje je vodio lokalni partner, Institut Butantan, izvijestilo je prošli tjedan o postotku efikasnosti od 78 posto u blagim slučajevima, dok je 100 posto protiv teških i umjerenih infekcija, donosi Slobodna Dalmacija.

28. travanj 2024 02:21