StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKA AKCIJA USKOKA

Otkrili smo lokaciju na kojoj se pretraživalo stambene i poslovne prostore, ali i još puno detalja oko uhićenog dubrovačkog kuhara!

Piše Ahmet Kalajdžić
28. listopada 2021. - 13:05
U ulici Gabra Rajčevića  u Dubrovniku USKOK-ovi istražitelji pretraživali su stambene i poslovne prostore uhićenog dubrovačkog kuhara

Nakon jučerašnje opsežne akcije USKOK-a i PNUSKOK-a tijekom koje je širom Hrvatske, posebno na zagrebačkom i splitskom te području Pule i Dubrovnika, angažirano 180 policijskih službenika te uhićeno 40 osumnjičenih osoba, pomalo cure detalji kriminalističkog istraživanja kaznenih djela utaje poreza i pranja novca. Iza svega, doznajemo, stoje "tri velike ribe" koje su i organizatori zločinačkog udruživanja, unutar kojeg je uz pomoć tzv. 'kružnih' prevara izvlačio nemali iznos PDV-a.

image
U ulici Gabra Rajčevića  u Dubrovniku USKOK-ovi istražitelji pretraživali su stambene i poslovne prostore uhićenog dubrovačkog kuhara

Financijski stručnjaci navode kako ukupni iznos štete koju je pretrpio Državni proračun RH iznosi čak 50 milijuna kuna. Da bi bolje dobili predodžbu o kakvoj je šteti riječ, treba reći kako je to iznos za kojeg bi država mogla za stradalnike od katastrofalnog potresa na Baniji kupiti 670  potpuno opremljenih stambenih  kontejnera!

Većina tvrtki poduzetnika uključenih u te prevare tek nedavno je osnovana, pa dio još aktivnih tvrtki Dubrovčanina M.R. (31) čije su stambene i poslovne prostore u koordiniranoj akciji tijekom srijede 27. listopada, s pripadnicima PNUSKOK-a i USKOK-a pretražili policijski službenici PU dubrovačko- neretvanske. Premda bi se kod ovako opsežnih akcija moglo očekivati da je svaki sudionik "krupna riba koja leži na parama", ipak je riječ o osobi za koju su se, kako smo to jučer prvi pisali, policijski službenici nemalo iznenadili kad su doznali tko je vlasnik poslovnih prostora koji se povezuju s njim, a koje bi trebali detaljno pretražiti u ulici Gabra Rajčevića, na predjelu Montovjerne.

image
U ulici Gabra Rajčevića  u Dubrovniku USKOK-ovi istražitelji pretraživali su stambene i poslovne prostore uhićenog dubrovačkog kuhara

Međutim, riječ je o osobi koja je po zanimanju kuhar koji je, istina, već ranije evidentitran u policijskoj digitalnoj kartoteci, ali ne zbog tzv. krupnog gospodarskog kriminaliteta, nego uglavnom zbog sitnih prevara i krađa te naročito drskog ponašanja . Ali, uvidom u dostupnu evidenciju Sudskog registra Ministarstva pravosuđa RH doznajemo kako se M.R. povezuje s jednim brisanim i tri još aktivna trgovačka, odnosno društva s ograničenom odgovornošću, uglavnom za trgovinu i usluge, a kojima je jedini osnivač ili član uprave. Jednu je tvrtku,u kojoj se još vodi kao direktor, osnovao u veljači 2020. u Splitu, ali ju je, kako doznajemo, već prodao, a u sudskim spisima se kao novi vlasnik navodi državljanin Sjeverne Makedonije A.R. iz Skopja.

Prema dostupnim podacima, sustav prevara odvijao se na način da su osobe koje su "mozak operacije" širom Hrvavtske, ali uglavnom u metropoli te na jadranskoj obali, pronalazile zainteresirane poduzetnike koji su željeli zaraditi nešto "na brzaka". Međutim, nije se ništa konkretno prodavalo nego se, pučki rečeno, uglavnom "prelijevalo iz šupljeg u prazno". Putovali su samo dokumenti o navodno pruženim uslugama ili prodanoj robi, ali ne i roba. Kako smo neslužbeno doznali, uglavnom je polazište slanja te dokumentacije bilo u nekoj od zemalja Mediterana, gdje se, kako su to u dijelu medija pojasnili pojedini porezni stručnjaci, ta roba uglavnom još uvijek nalazi ili je pak već prodana "na crno". No, europska tvrtka iz koje je krenuo lanac prevara, često je vrlo brzo ugašena iako je dokumentacija, nakon brzog fakturiranja, nastavljala putovati od tvrtke do tvrtke koje su si uzimale proviziju ili bi na kraju dobile očekivani udio u profitu kada bi vlasnik, odnosno direktor zadnje tvrtke konačno temeljem fiktivno ostvarenpog prometa, zatražio potporu od Državnog proračuna. U međuvremenu je već ugašeno i nekoliko tvrtki- posrednika, ali nema dvojbi da bi u konačnici i njihovi vlasnici dobili dio golemog financijskog kolača.

image
Na pregledniku poreznih dužnika u srijedu je na 290. mjestu uhićeni dubrovački kuhar dugovao državi 42.675,23 kune i uz njegov status bio je upisan veliki crveni uskličnik
Screenshot

Uvidom u popis dužnika Porezne uprave za područje naše županije jučer se na poziciji 290. nalazio naš mladi sugrađanin. No, jedino je uz njegove poslovne podatke, među kojima je i iznos poreznog duga od 42.675,23 kune nalazio krupni crveni uskličnik. Međutim, novi uvid, samo dan nakon njegova uhićenja, pokazuje da je osoba koja se nalazila na 291. mjestu sada zauzela 290. mjesto, odnosno jučerašnju poziciju dubrovačkog kuhara. Inače za njega se po Dubrovniku priča da je prevario dio sugrađana koji ga, zbog činjenice da je riječ o relativno malim iznosima ispod 2.000 kuna, policiji nisu ni prijavili,.

image
Na pregledniku poreznih dužnika već u četvrtak, nakon njegova uhićenja nestalo je ime i dug uhićenog dubrovačkog kuhara
Screenshot
01. svibanj 2024 23:24