StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVAČKI SUSRET NA VRHU

| SASTANAK PLENKOVIĆ-POMPEO Hrvatska očekuje skoro ukidanje viza za SAD, a američka strana odluku Vlade RH o odabiru borbenih zrakoplova

Piše DML
2. listopada 2020. - 16:02
Američki državni tajnik Michael Pompeo susreo se u Dubrovniku s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Nakon sastanka izjavu je najprije dao premijer Andrej Plenković, rekavši da smo saveznici sa SAD- u u okviru NATO-a te da naše veze sežu u povijest, budući da hrvatski iseljenici već godinama žive i rade u SAD.

- Proteklih godina radili smo na preduvjetima za ukidanje viza državljanima RH koji žele poslovno ili privatno putovati u Sjedinjene Američke Države. Vjerujemo da će ova godina biti ta kad će se postotak odbijenih zahtjeva za vizom pasti na manje od 3 posto, što je preduvjet za ukidanje viznog režima. Nadam se i da će američko državno tajništvo to uvidjeti te bi Hrvatima za nekoliko mjeseci mogli ukinuti vize – istaknuo je Plenković te spomenuo i dvostruko oporezivanje, o kojem se još vode bilateralni pregovori.

image
Božo Radić


- Trenutačno je 150 milijuna dolara u našoj trgovinskoj razmjeni, što je brojka koja bi se mogla i povećati. Nažalost, Covid -19 utjecao je na gospodarstvo, a posebno na posjet američkih turista Hrvatskoj i Dubrovniku. No, naše dvije zemlje uspješno su surađivale i po pitanju suzbijanja pandemije. Nadajmo se pronalasku lijeka i cjepiva, kako bi Dubrovnik imao puno više od jednog leta prema Philadelphiji. Hrvatska će, osim toga, od siječnja 2021. imati i svoj terminal za ukapljeni prirodni plin. Time smo stavljeni na energetsku kartu Europe – rekao je predsjednik Vlade RH.

- Razgovarali smo i o međunarodnim temama, dotaknuli smo se odnosa EU i SAD-a i transatlantskih odnosa. Također smo govorili i o našim pogledima na susjedstvo uoči 25. obljetnice Daytonskog sporazuma, te predstojećih izbora u BiH. Dotakli smo se i odnosa između država Europske unije ali i nabavke vojnih zrakoplova, što je proces koji traje. Kad se sve evaluira, donijet će se odluka – rekao je premijer o aktualnoj temi kupnje borbenih zrakoplova.
Hrvatska, podsjetimo, planira kupnju 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nude novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

image
Božo Radić


U obraćanju medijima američki državni tajnik Michael Pompeo zahvalio je premijeru što je doletio iz Bruxellesa da bi se susreo s njim i naglasio:

- Čast mi je biti ovdje. Ministar Grlić Radman mi je pokazao ovaj predivni grad. Nije čudo što sve više Amerikanaca posjećuje Dubrovnik – rekao je uvodno najviši dužnosnik američke administracije koji dolazi u Hrvatsku otkad je Donald Trump 2016. pobijedio na predsjedničkim izborima.

- Niz važnih sastanaka održan je tijekom predsjedanja Hrvatske  Europskom unijom. Suglasili smo se kako gospodarske veze vaše zemlje i SAD-a moraju jačati, kao i proces otvaranja biznisa. Naša dva tima na tome marljivo rade, ustvrdio je Pompeo, te spomenuo projekt LNG terminala za ukapljeni plin na Krku koji, kako je istaknuo, sa zadovoljstvom očekuju.

Spomenuo se Pompeo i onoga što najviše zanima građane RH, a to je ukidanje viza za hrvatske građane, rekavši da američka administracija radi i na tom zahtjevu.

image
CROPIX


Na temu Kine i njezina utjecaja kroz tehnologiju u Europi, ocijenio je:

- Razgovarali smo kako usvajanje američke obrambene tehnologije može ojačati našu povezanost. Uvijek kad dođemo u Europu, na mjesta za koja znamo  da dijele iste vrijednosti o poštenoj tržišnoj utakmici, na što isto računamo, kad gledamo kinesku komunističku partiju kako dolazi ovamo i da se tretira na različit način od europske ili američke kompanije, to ne pomaže, to odvraća ljude da ulažu kapital u Hrvatsku - istaknuo je Pompeo i dodao kako misli da je kineska ekonomska politika predatorska.

Na pitanje novinara, osvrnuo se Pompeo i na stanje u zemljama Zapadnog Balkana, rekavši da su vrlo uključeni u pitanja Kosova i Srbije. Što se tiče BiH, potvrdio je:

- Mi ćemo investirati svoje diplomatske kapacitete kako bsmo postigli dobre stvari za Hrvatsku i Europu. U američkom interesu je unaprijediti svoju vlastitu sigurnost i vašu povezanost sa Zapadom. Upotrijebit ćemo svoja diplomatska i ekonomska sredstva da bismo to 'pogurali' - izjavio je šef diplomacije SAD-a i dotaknuo se aktualnog pitanja kupoprodaje zrakoplkova F-16 Hrvatskoj. 
- Ponosim se američkim proizvodima koje nudimo. Pojavili smo se kako bismo postigli dobre sigurnosne i ekonomske rezultate, ponudit ćemo i dobre financijske uvjete, a Vlada RH će u konačnici odlučiti. Svaka vlada donosi vlastite odluke, posebno taktičke prirode, no rezultati će uvijek bolji kad surađujemo - uvjeren je Pompeo.

image
Božo Radić/CROPIX


Na temu Kine koja ekonomski osvaja Europu, Plenković je dodao kako se u samo godinu dana pet ili šest puta susretao sa kineskim premijerom, što se inače događa kroz 25 do 30 godina.

Predsjednik Vlade RH je poželio brz oporavak predsjedniku Donaldu Trumpu i prvoj dami Melaniji Trump nakon što je jutros na Twitteru predsjednik objavio da je pozitivan na koronu.
28. travanj 2024 01:31