StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘u dobroj vjeri‘

Sastanak liječnika i Plenkovića trajao je tri sata: ‘Kad se toliko razgovara, očito se ima o čemu, dogovorili smo se‘

Piše Hina/JL
11. travnja 2023. - 11:47

NOVO: 

"Nastavili smo konstruktivni dijalog, prošli smo sve teme. Koeficijenti su u završenoj fazi dogovora, ali dali smo si rok do 28. travnja kao zadnjeg datuma da uredba stupi na snagu", rekao je Vili Beroš, a prenosi N1

"Kad je riječ o ugovornim obavezama nakon specijalizacije, moramo izbalansirati javni interes i mogućnost liječnika da odabere svoj put. Zato ćemo ipak liberalizirati ugovorne obveze, a pravnim aktima riješiti postojeće stanje", dodao je.

"Dogovorili smo se da ćemo revidirati postojeći plan mjera zdravstvene zaštite do 1. listopada. Pitanje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, ni ja ni Vlada nemamo dvojbe, paralelno ćemo raditi na izradi oba zakonska prijedloga, uključujući onaj o plaćama u javnim službama.

Liječnici su ipak temeljni nosioci zdravstvenog sustava. Mislim da sve što smo govorili, na tragu je rješenja osim što smo danas dodatno definirali da ćemo pristupiti izmjenama ugovornih obveza za prijevremeni prekid radnog odnosa nakon specijalizacije", rekao je Beroš.

O prekovremenim radnim satima rekao je da će se još riješiti.

Dr. Renata Čulinović Čaić nakon sastanka je rekla: "Kad se toliko razgovara, očito se ima o čemu. Bitno je bilo pokazati da sve što želimo je posvetiti se pacijentu i raditi posao koji smo studirali. Da se ne ponavljam, ta naša četiri zahtjeva koji su bili presudni (koeficijenti - definiran je rok; vremensko kadrovski normativi; robovlasnički ugovori - pokrenut će se revizija tih ugovora; i Zakon o radno-pravnom statusu liječnika) su dogovorena."

"Skupština je jednoglasno dnijela odluku, ako će trebati pokretati aktivnosti oko štrajka, tu odluku imamo", naglasila je i dodala da će odluku o pokretanju štrajka donijeti Glavni odbor.

"S obzirom na to da je ovo bio konstruktivan razgovor, na meni je dogovoreno iznijeti Odboru koji će dati odluku treba li ili ne ići u štrajk", objasnila je i dodala da će se odluka razmtrati brzo.

"Otkad sam postao ministar, a odmah je došla korona, mi konstruktivno razgovaramo", istaknuo je potom Beroš dodajući da su još brojna pitanja otvorena.

"Zadovoljna sam sastankom", rekla je Nataša Ban-Toskić dodajući: "Premijer je konačno iz prve ruke čuo probleme. Premijer nam je u društvu najbližih suradnika nešto obećao, zadovoljna sam, a vrijeme će pokazati je li to bio dobar osjećaj."

"Glavni odbor sindikata će odlučiti o štrajku nakon što iznesemo što je sve bilo na sastanku", pojasnila je još jednom Čulinović Čaić.

"Ne vidim postojanje političkog razloga za štrajk", rekao je na to Beroš.

RANIJE:

Jutarnji list doznaje da je nakon tri sata pregovora pao dogovor između Vlade i predstavnika liječnika. Odlučeno je da se ne ide u štrajk. Uskoro se očekuju izjave nakon kojih bi trebalo biti poznato više detalja.

Predstavnici liječnika i premijer Andrej Plenković trebali bi uskoro dati izjave za medije u kojima će se otkriti što je točno dogovoreno na sastanku.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović- Čaić izjavila je u utorak, dolezeći na razgovore o zahtjevima liječnika s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, kako su liječničke udruge prihvatile poziv na koji su dugo čekali te dolaze razgovarati u dobroj vjeri.

"Mislili smo da će to biti i prije, mislim da je Vlada shvatila da su nam ciljevi zajednički i da svi moramo brzo i efikasno djelovati u cilju očuvanja zdravstvenog sustava u korist pacijenata i građana”, kazala je Čulinović-Čaić prije sastanka u Banskim dvorima.

Dodala je također da će odluka Skupštine HLS-a o štrajku liječnika biti poznata tijekom sastanka, da je prebrojavanje glasova pri kraju i da će nakon sastanka izvijestiti o rezultatima.

image
Goran Mehkek/Cropix

Ranije su iz HLS-a poručili da se sindikalne akcije mogu zaustaviti ako Vlada u međuvremenu udovolji njihovim zahtjevima.
Sastanak s premijerom Plenkovićem inicirale su liječničke udruge nezadovoljne razgovorima s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Traže usklađivanje platnih koeficijenata, donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika, donošenje vremensko-kadrovskih normativa i ukidanje "robovlasničkih" ugovora za specijalizante i žele  definirane datume. 

Na sastanak u Banskim dvorima s predstavnicima liječnika stigao je i ministra zdravstva Vili Beroš koji je zbog toga otkazao posjet Općoj bolnici Varaždin gdje se otvara novi objekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.
 

27. travanj 2024 22:16