StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDVOSMJENSKI RAD FINANCIRAN IZ EU FONDA

SAMO ONI KOJI TO BUDU TRAŽILI Vrtići će od jeseni moći raditi do 21 sat

Piše DV
9. veljače 2018. - 19:59

Oni vrtići u Hrvatskoj koji to budu htjeli, od jeseni će raditi u dvije smjene, s time da bi popodnevna smjena počinjala već u 11 odnosno 13 sati i trajala sve do 21 sat. Projekt je to triju ministarstava - rada i mirovinskog sustava, znanosti i obrazovanja te demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, kojim bi trebali zaposliti dodatnih 700 odgajatelja i dodatnog osoblja u vrtićima, a financirat će se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda s oko 300 milijuna kuna, donosi Index.

Ministarstvo rada razmatralo je odnose poslovnih i privatnih života žena i muškaraca, pa su se, tvrde, odlučili na tu demografsku mjeru kako bi radno vrijeme vrtića uskladili s radnim vremenima brojnih roditelja. U tijeku je razrada natječajna dokumentacija, a natječaj se očekuje otvoriti u ožujku na koji će se moći javiti općine i gradovi u partnerstvu s vrtićima u kojima postoji potreba za popodnevnu smjenu.

"Svi detalji oko dvosmjenskog rada vrtića se još utvrđuju, u tijeku su razgovori sa strukom, a dijete u vrtiću neovisno o dvosmjenskom radu neće moći provesti više od deset sati sukladno pedagoškom standardu. Dodatno osoblje u vrtićima trebalo bi biti zaposleno s početkom nove pedagoške godine", navode u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

"Nije poželjno da dijete bude duže od 10 sati bez roditelja. Iskreno razmišljam je li uvođenje druge smjene jedini način za pomoć roditeljima. Trebalo bi se roditeljima djece vrtićke dobi, barem jednom od roditelja, omogućiti rad u prvoj smjeni. Djeca danas predugo borave u institucijama. Iako će se odgajatelji prilagoditi tome, ne vidim da su to dostatna sredstva i da se mogu osigurati prostori za rad u drugoj smjeni", zaključili su.
 

28. travanj 2024 12:54