StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMučna usporedba

Sad je konačno jasno, Mariupolj je ukrajinski Vukovar. Stravičnu istinu razotkrio je sam ratni zločinac Šljivančanin, a samo je jedna razlika u pričama o dva grada mučenika

Piše jadran kapor/sd
21. ožujka 2022. - 15:29

Sad je konačno jasno, Mariupolj je ukrajinski Vukovar.

Opsada Vukovara trajala je 87 dana i završila masakrom hrvatskih branitelja i egzodusom stanovništva, brutalnim ratnim zločinom kakvog se već može naslutiti i u Mariupolju gdje ruske snage civile s osvojenih prigradskih naselja odvoze u logore, tuku, maltretiraju i ubijaju na ulici, piše Slobodna Dalmacija.

S vojnog stajališta, Srbi su mogli zaobići Vukovar, odsjeći njegove branitelje i nastaviti u dubinu hrvatskog teritorija, a Rusi kod Mariupolja upravo ponavljaju istu matricu ne vodeći računa, ne samo o civilnim žrtvama, nego ni o tome kolika će biti udarna moć njihovih vlastitih snaga na kraju krvave bitke za Mariupolj.

image
AFP

Kao što je Vukovar bio strateški važan kao najveća luka na Dunavu, Mariupolj je najveće industrijsko središte i najdublja luka na obali Azovskog mora.

Opsada Vukovara trajala je 87 dana, a preostalih 300.000 stanovnika Mariupolja već 25. dan ne izlazi iz skloništa. Neprijatelj gađa škole i kazališta koje se koriste kao skloništa, bolnice.... Čak su i vojni sastavi koji su opsjedali Vukovar i ovaj koji danas ulicu po ulicu ulazi u Mariupolj veoma slični.

Vukovar je bio okružen s 30.000 pripadnika takozvane JNA, Teritorijalne obrane i dragovoljačkih odreda. Mariupolj se s istoka brani od Mješovite 8. gardijske armije (sudjelovala u bitkama za Staljingrad i Berlin, a kasnije bila dio okupacijskih snaga u DDR-u), 150. motorizirane diviziun, Nacionalne garde izravno podčinjene Kremlju, te paravojnih postrojbi takozvane Donjetske narodne republike.

image
AFP

Konačno zauzimanje Mariupolja omogućilo bi spajanje koridora između Luhanska i Donjecka. Analogno povezivanu SAO Krajine i SAO Istočne Slavonije, Rusima bi konačno osvajanje Mariupolja omogućilo spajanje triju cjelina; "SAO" Donjecke i Luganske Narodne Republike s područjem Krima kojeg su Rusi osvojili i anektirali 2014. godine.

Iako je s moralnog stajališta skandalozno što su srpski mediji pozvali dvojicu svojih nacionalnih heroja, pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca Veselina Šljivančanina i Vladimira Lazarevića da komentiraju rat u Ukrajini, paralela koju su nehotice povukli između srpske agresije na susjedne zemlje, te između svojih i ruskih generala sasvim je očita.

Veselin Šljivančanin, kojeg je Međunarodni sud za ratne zločine osudio na 10 godina zatvora zbog zločina u Vukovaru, izjavio je za TV Kurir kako je kvalificiran govoriti "o tome kako se osvajaju naseljena mjesta":

image
Marja Illic/AFP

- Verujem da je jedini cilj da se unište vojni ciljevi i oni elementi koji mogu predstavljati opasnost za Rusiju i njene građane i sve one ljude ruskog porijekla. Naseljeno mjesto je opasno za svaku vojsku. Mogli biste poravnati taj grad i sravniti sve civile i onda ušetatie. Najgori su su snajperisti, minska polja i utvrđene zgrade i to se ne zauzima lako i jednostavno - rekao je srpski ratni zločinac Veselin Šljivančanin.

Guverner mariupoljske regije Pavlo Kirilenko rekao je za Al Jazeeru da su se tijekom vikenda borbe vode u svakoj ulici.

Parlamentarni zastupnik Dmitar Gurin za BBC je u ponedjeljak rekao:

- Rusi ne otvaraju humanitarne koridore, ne dopuštaju ulazak humanitarnih konvoja u grad i sad jasno vidimo da je ruski cilj izazvati glad da bi ostvarili svoje ciljeve u pregovorima, a ako grad ne kapitulira - a neće kapitulirati - neće dopustiti da ljdui izađu iz Mariupolja.

image
AFP

Broj poginulih civila koji su se sklonili u mariupoljsko kazalište, koje je bilo vidljivo označeno da se u njemu nalaze civili, još uvijek nije poznat. Informacije iz Mariupolja stižu u sve većim vremenskim razmacima.

Prema onome što su gradske vlasti komunicirale proteklih dana, broj civilnih žrtava odavno je četverocifren, a Rusi i dalje vode rat protiv "nacista", kao što je Šljivančanin za vrijeme opsade i kasnije na Ovčari i drugim stratištima ratovao protiv "ustaša".

Jedina razlika između Vukovara i Mariupolja, osim geografskih koordinata jest u tome što je Šljivančanin pravomoćno osuđen, a njegov "vožd" Slobodan Milošević umro u zatvoru Haaškog tribunala, dok je ruski vožd još u fazi održavanja svog "Mitinga istine".

27. travanj 2024 21:03