StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKI GRAĐEVINSKI ZAHVAT CAVTATSKE TVRTKE

S vrha tornja pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg skinuta šest tona teška bakrena kupola

Piše dv/jl
13. siječnja 2023. - 18:36

Radovi na Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevom trgu u središtu Zagreba su u punom jeku, a izvodi ih cavtatska tvrtka Texo Molior. Upravo danas obavljen je važan dio projekta s pomoću velikog krana skinuta je bakrena kupola. Nakon skidanja tornjeva s bazilike u Palmotićevoj ulici, to je drugi takav pothvat u Zagrebu izveden u sklopu obnove nakon potresa.

image

otresa nagnut prema istoku.
 

Marko Todorov/Cropix

Danas su s crkve skinute kapa zvonika i zvona zbog nadolazeće restauracije zvonika, a kraj radova očekuje se sredinom petog mjeseca. Unutrašnjost je u potpunosti sanirana te se Bogoslužja redovito održavaju.

- Unutra je sve sanirano i osposobljeno, predstoje nam radovi na krovu i zvoniku koji je zaštićen. Ako nas vrijeme posluži, nadamo se završetku radova do Uskrsa, no realnija procjena za završetak radova je sredina svibnja, rekao je protojerej-stavrofor, zagrebački arhijerejski namjesnik i starješina hrama otac Duško Spasojević.

Dodao je da se u unutrašnjosti crkve i dalje nalaze zaštitne skele koje će biti uklonjene tek nakon što završi oslikavanje za koje će zasigurno trebati duže vrijeme.

image
Marko Todorov/Cropix

U potresu koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb, na udaru se našla i katedrala Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske Pravoslavne Crkve. Oštećeni su svodovi hrama i zvonik, a ugrožena je i statika konstrukcije. Konzervatorski zavod u Zagrebu još je 5. svibnja 2020. izdao mjere zaštite za obnovu hrama zbog čega su odmah postavljene zaštitne skele koje su omogućile nesmetano vršenje bogosluženja.

image
Marko Todorov/Cropix

Crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu teško je stradala i u potresu 1880. godine, tako da je ovo drugi put od njenog postojanja da prolazi obnovu. Radovi su se pojačali u veljači prošle godine, a situaciju je dodatno otežalo što je hram Preobraženja Gospodnjeg zaštićeno kulturno dobro zbog kojeg su morali pronaći pouzdane majstore. Žbukanje je također bilo podložno odobrenju konzervatora da bi se osigurala ista granulacija i materijal kojim se radilo i ranije.

Podsjećamo, Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, u skladu s Pravilima o provedbi postupaka nabava za neobveznike Zakona o javnoj nabavi donijela je odluku i  za izvoditelja radova izabrala  tvrtke Texo Molior iz Cavtata i Neir d.o.o. iz Splita prema ponudi u visini od 31.737.514,09 kuna s PDV-om.

image
Marko Todorov/Cropix

 

28. travanj 2024 17:54