StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Energetski vampiri‘

Ruski hakeri pokušali napasti ‘ukrajinski HEP‘ i velik dio države ostaviti bez struje, to su pokušavali i prije početka rata

Piše dv
14. travnja 2022. - 07:30

Ukrajinski CERT-UA tim tvrdi da je uspio spriječiti ruske hakere da dobiju pristup kompjuterima povezanim s podstanicama i izbrišu sve podatke na njima. Da su Rusi ostvarili namjere, infrastruktura neimenovanog distributera električne energije bila bi ugašena. Riječ je o kompaniji koja osigurava električnu energiju u gusto naseljenom dijelu Ukrajine.

Rusija je i ranije optuživana za hakerske napade na ukrajinsku električnu infrastrukturu, no oni nisu bili uspješni od početka invazije u veljači ove godine. Podsjećanja radi, neki stanovnici Kijeva su 2014. i 2015. godine ostali bez električne energije zbog napada hakerske grupe Sandworm, krila ruske GRU vojno-obavještajne agencije, piše Klix.ba, a prenosi Slobodna Dalmacija.

image

Kompanija ESET utvrdila je da iza najnovijeg napada stoji grupa Sandworm, krila ruske GRU vojno-obavještajne agencije

AFP

Kompanija ESET, specijalizirana za sigurnost na internetu, pomaže ukrajinskoj obrani, a ustanovljeno je da upravo Sandworm stoji iza najnovijeg napada. Navodno je korištena nova verzija malwarea Industroyer, koji je korišten i za gašenje električne mreže u Ukrajini krajem 2015. godine.

Ovaj put je ukrajinskoj obrani od hakerskog napada pomogao Microsoft, kao i kompanija ESET, a napad je u konačnici odbijen. Ipak, hakeri su dobili pristup određenim sistemima te su uzrokovali ometanje rada jednog postrojenja, no napad je onemogućen prije nego što je stanovništvo ostalo bez električne energije, piše Klix.ba.

image

Ovaj put je ukrajinskoj obrani od hakerskog napada pomogao i Microsoft

Josep Lago/AFP
01. svibanj 2024 13:21