StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSituacija eskalira

Rusija je ušla u Donjeck i Lugansk, a Putin već šalje dodatne tenkove i trupe. Ukrajinske institucije su pod velikim cyber napadom: ‘Ovo je nova razina udara‘

Piše PSD, JL, Hina
23. veljače 2022. - 18:35

18:05 SAD je Generalnoj skupštini UN-a objasnio da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla raseliti čak pet milijuna ljudi.

- Ako Rusija nastavi ovim putem, mogla bi - prema našim procjenama - stvoriti novu izbjegličku krizu, jednu od najvećih s kojima se svijet danas suočava, kaže američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield, donosi Slobodna Dalmacija.

image
Linda Thomas-Greenfield 
Timothy A. Clary7AFP

17:45 Njemačka energetska tvrtka Uniper priopćila je u srijedu da procjenjuje hoće li zbog obustave certificiranja plinovoda Sjeverni tok 2 u Njemačkoj morati umanjiti vrijednost ulaganja u taj projekt.

Uniper, član konzorcija Sjeverni tok 2, priopćio je bi zbog eskalacije ukrajinske krize Sjeverni tok 2 "mogao biti dodatno odgođen ili trpjeti druge posljedice".

Kompanija je već u više navrata upozoravala da će možda morati umanjiti vrijednost ulaganja u plinovod ako neće moći biti dovršen. 

Na čelu je konzorcija ruski plinski div Gazprom, a u njegovom su sastavu, uz Uniper, i austrijski OMV, francuski Engie, njemačka Wintershall Dea i multinacionalna tvrtka Shell sa sjedištem. Svaka tvrtka uložila je u izgradnju plinovoda po 950 milijuna eura.

Berlin je u utorak zaustavio postupak izdavanja certifikata Sjevernom toku 2, koji bi udvostručio isporuke ruskog plina u Njemačku, nakon što je Moskva službeno priznala neovisnost dvije odmetnute regije u istočnoj Ukrajini s većinskim ruskim stanovništvom.

Kancelar Olaf Scholz obustavio je certifikaciju plinovoda vrijednog 9,5 milijardi eura, rekavši da zbog najnovijih događaja ministarstvo gospodarstva mora donijeti novu procjenu o sigurnosti opskrbe energijom.

"Procjenjujemo utjecaj jučerašnje odluke na naša potraživanja prema Nord Streamu 2, uključujući potencijalne implikacije u vidu umanjenja vrijednosti", rekao je predsjednik Uprave Unipera Klaus-Dieter Maubach nakon predstavljanja poslovnih rezultata.

Uniper trenutno ne razmatra pravne korake u vezi s obustavom u nadi da će plinovod na kraju biti certificiran na temelju diplomatskog rješenja ukrajinsko-ruske krize, rekao je Maubach.

Austrijski OMV u utorak je priopćio da trenutačno ne vidi potrebe za otpisom ulaganja u Sjeverni tok 2.

17:40 Ukrajinski centar za strateške komunikacije, koji je dio vlade, potvrdio je za ukrajinski servis BBC da se događa još jedan veliki cyber-napad, manje od tjedan dana otkako su web stranice posljednji put bile meta sličnog napada. 

- Nismo vidjeli ovakvo nešto što bi sve podiglo na potpuno drugu razinu, rekao je dužnosnik za BBC.

17:09 - Ruske trupe ušle su u odmetnute ukrajinske regije Lugansk i Donjeck, a koje je Moskva priznala kao "neovisne države", poručio je latvijski premijer, a prenosi CNN.

- Prema informacijama koje su mi predočene, Putin šalje dodatne trupe i tenkove u okupirane teritorije Donbasa, rekao je za CNN premijer Latvije Arturs Krišjānis Kariņš koji je dodao da je to "prema svakoj definiciji ulazak na suvereni teritorij druge države".

16:47 - Više ukrajinskih institucija je pod cyber napadom, objavile su tamošnje vlasti. Napadnute su, između ostalog, web stranice ministarstava zdravstva, vanjskih poslova i veterana.

15:52 - Rusija je počela s evakuacijom diplomatskog osoblja sa svih pozicija u Ukrajini 'iz sigurnosnih razloga', izvijestila je novinska agencija TASS.

Ruska ambasada u Kijevu i generalni konzulat u Odessi skinuli su u srijedu ruske zastave.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je nakon što je Rusija počela evakuirati diplomate iz Kijeva kako zahtijeva promptne sigurnosne garancije od Zapada i Moskve da neće doći do invazije.

U obraćanju medijima nakon sastanka s predsjednicima Poljske i Litve kazao je kako Ukrajina treba sigurnosnu garanciju - jasnu, specifičnu i hitnu.

- Vjerujem da Rusija mora biti među zemljama koje će dati sigurnosne garancije - kazao je i ponovio kako je ponudio Putinu sastanak kako bi spriječili izbijanje sukoba na istoku Europe.

15:32 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan kazao je kako Turska ne prepoznaje korake protiv ukrajinskog teritorijalnog integriteta nakon što je Rusija priznala dvije odmetnute republike na istoku Ukrajine.

Turska, inače NATO članica koja graniči s Ukrajinom i Rusijom, ima dobre veze obje zemlje i protivi se sankcijama. Umjesto toga, ponudila je da bude posrednik u krizi i upozorila protiv vojnog sukoba.

U telefonskom pozivu Erdogan je Putinu kazao kako vojni konflikt u regiji ne bi bio na korist nikome te je ponudio svoju pomoć u pronalaženju rješenja putem dijaloga.

15:23 - Govoreći o sankcijama, zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo kazao je za CNBC da se SAD sprema na povlačenje tehnologije i resursa iz Rusije ako Putin nastavi s daljnjim akcijama protiv Ukrajine.

- Putin treba razmotriti želi li rast ruskog gospodarstva. Ako izabere napasti Ukrajinu, mi ćemo mu to oduzeti. Odsjeći ćemo ga od zapadne tehnologije koja je ključna za napredak njegove vojske, odsjeći ćemo ga od zapadnih financijskih resursa koji će biti kritični za rast njegove ekonomije, ali i za njegovo bogaćenje - istaknuo je.

Reuters izvještava da bi Bidenova administracija Rusiji mogla oduzeti ogroman dio niske i visokotehnološke robe američke i strane proizvodnje, od komercijalne elektronike i računala do poluvodiča i dijelova za zrakoplove.

14:45 Rusko veleposlanstvo u Kijevu započelo je s evakuacijom svog osoblja. To je potvrdila i ruska agencija TASS. Glasnogovornica Maria Zakharova kazala je kako je bilo više napada na ruske diplomatske misije diljem Ukrajine i agresivnih ispada protiv ruskih diplomata. 

image
Ruske snage na putu za Donjeck
 
afp
image
Rusi transportiraju vozila i opremu prema Ukrajini
Stringer


14:35 Čelnik britanskih laburista Keir Starmer pozvao je vladu Ujedinjenog Kraljevstva da preispita dozvolu za emitiranje ruske televizije Russia Today. Starmer je tu mrežu nazvao "osobnim propagandnim alatom" Vladimira Putina i zapitao se treba li joj dopustiti nastavak emitiranja u Velikoj Britaniji.



14:30 "Ukrajina zaslužuje status kandidata za Europsku uniju, a Poljska i Litva će je podržati u tom cilju", poručili su predsjednici tih dviju zemalja u zajedničkoj deklaraciji koju su upravo predstavili s ukrajinskim predsjednikom. Reuters prenosi izjavu koju su u Kijevu potpisali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, poljski predsjednik Andrzej Duda i litavski predsjednik Gitanas Nausėda: "Naglašavamo da, s obzirom na značajan napredak u provedbi Sporazuma o pridruživanju i unutarnjim reformama, kao i trenutne sigurnosne izazove, Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u EU, a Litva i Poljska će podržati Ukrajinu u postizanju tog cilja.” Zajednička deklaracija poziva međunarodnu zajednicu na "brzo uvođenje" "čvrstih" sankcija Rusiji, uključujući mjere usmjerene na plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke.

image
Nauseda, Zelenski i Duda danas u Kijevu
Sergei Supinsky/AFP


14:20 Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo iznio je detaljnju najavu sankcija Rusiji. "Sankcije koje smo uveli bile su značajne za akcije koje su imale utjecaj na Rusiju na više načina", rekao je Adeyemo tijekom kratkog nastupa na MSNBC-u. Američki predsjednik Joe Biden u utorak je iznio, kako je rekao, "prvu tranšu" američkih sankcija protiv Rusije, uključujući dvije velike financijske institucije, ruski državni dug i rusku elitu i članove njihovih obitelji.  “Banke na koje smo krenuli bile su ključne za sposobnost Vladimira Putina da projicira moć unutar Rusije. To je novac koji se koristio za plaćanje stvari unutar zemlje. Druga banka bila je ključna za njihovu obrambenu industriju i njihovu sposobnost da projiciraju moć izvan Rusije. Isključili smo te banke iz američkog financijskog sustava, a danas je njihova imovina zamrznuta zbog akcija koje smo poduzeli”, rekao je Adeyemo. Kazao je i ovo: “Odsjekli smo ruske elite. Te su elite bliske Kremlju i bliske Putinu. A realnost je da Vladimir Putin dobiva veliki dio svog bogatstva uzimajući novac od ovih elita i od ruskog gospodarstva. Dakle, odsjecanjem tih pojedinaca i njihove djece, mi smo prekinuli mogućnost Putinu da koristi njihove resurse kako bi unaprijedio svoj životni stil.. Akcija koju smo poduzeli za smanjenje državnog duga znači da će s vremenom ruska ekonomija ostati bez resursa potrebnih za projiciranje moći unutar regije i diljem svijeta.”



14:10  Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je da Putin više ne prihvaća neovisnost Ukrajine prema međunarodnom pravu, prenosi AFP.
- Predsjednik Putin je u svom govoru na neki način negirao Ukrajinu kao suverenu zemlju - rekao je Le Drian novinarima nakon razgovora s njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock u Berlinu.
Le Drian je rekao da Putinova odluka da prizna dvije odcijepljene regije u Ukrajini odiše pokušajem da se 'ponovno izmisli povijest'.Na pitanje o vjerojatnosti potpune ruske invazije, Le Drian je rekao da je s 140.000 ruskih vojnika na ukrajinskim granicama 'sve moguće, uključujući i najgore'.

14:00  "Ne mogu reći da je došlo do velike domoljubne reakcije kao 2014., kada je Rusija anektirala Krim. Pretpostavljam da su ljudi još uvijek prilično zbunjeni što će odluka o davanju neovisnosti tzv. narodnim republikama značiti za Rusiju i što će se dogoditi u smislu sankcija", javlja za BBC iz Rusije Sergej Gorjaško.

13:50 Ako Rusija ipak odluči pokrenuti invaziju na Ukrajinu, mnogi stručnjaci vjeruju da će joj prethoditi masivni virtualni napad: hakiranje i druge cyber operacije osmišljene da poremete ukrajinsku vladu i ključnu nacionalnu infrastrukturu, javlja Paul Adams, dopisnik BBC-a iz Kijeva. "Sredinom siječnja cyber napad je ciljao 70 web-adresa središnje i lokalne uprave. Pojavila se poruka koja upozorava Ukrajince da se 'pripreme na najgore'. Prošli tjedan distribuirani napad uskraćivanja usluge (DDoS) pogodio je ukrajinske banke i Ministarstvo obrane. Ukrajinski dužnosnik za kibernetičku sigurnost nazvao je to najvećim napadom te vrste u povijesti zemlje. No, posljednjih dana nema novih velikih napada tog tipa", javlja Adams.

13:15 Denis Pušilin, čelnik teritorija pod kontrolom Rusije u Donjecku, rekao je da neće narediti napad na ukrajinske položaje na prvoj crti bojišnice, ali i da ne isključuje "vojno rješenje" za proširenje granica svoje regije. Pojavljujući se uz čelnika ruske vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, Pušilin je rekao da separatisti koje podržava Rusija još nisu u fazi "vojnog rješenja za širenje na granice regije". On je rekao: "Neprijateljske snage u svakom trenutku mogu krenuti u ofenzivu". Andrej Turčak, čelnik stranke Jedinstvena Rusija, rekao je da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uskoro održati službene sastanke s diplomatima iz dviju regija, koje je priznalo tek nekoliko država na čelu s Rusijom.

12:45 
Ukrajina je proglasila izvanredno stanje od 30 dana zbog vojnih napetosti s Rusijom na istočnoj granici, objavio je  Oleksij Danilov, tajnik državnog vijeća za nacionalnu sigurnost. To znači da se može uvesti policijski sat i narediti građanima da ostanu kod kuće. Ukrajinski parlament je također u srijedu u prvom čitanju glasao za zakon koji Ukrajincima omogućuje da nose oružje u samoobrani. "Usvajanje ovoga zakona je u interesu države i društva", rekao je jedan od autora zakona, dodajući da je on potreban zbog "postojećih prijetnji i opasnosti za građane Ukrajine".

12:40 Očekuje se da će ruski ministar obrane Sergej Šojgu, glavni zapovjednici ruskih zračnih snaga i Crnomorske flote, vodeći državni "propagandisti", kao i 351 zastupnik Dume biti meta sankcija EU-a. Mjere, koje moraju potpisati ministri vanjskih poslova EU-a, ići će i dalje od onih koje su najavile SAD - i znatno dalje od sankcija Borisa Johnsona Rusiji. Ako bude odobren, EU će uvesti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za 23 osobe, tri banke i ozloglašenu internetsku 'tvornicu trolova' u Sankt Peterburgu. Čelnici EU-a nagovijestili su da bi daljnje sankcije mogle uslijediti u narednim danima.

Što donose europske sankcije protiv Rusije za manje od dva sata: na udaru su i banke, zastupnici Dume i pojedinci ‘zaslužni‘ za komadanje Ukrajine​

12:30 Društvenim mrežama počela je kružiti 'nova karta Ukrajine' koju je objavila ruska državna televizija. Naime, Putinov govor popratili su grafičkim prikazom 'darovanih' teritorija Ukrajini. Žutom bojom na karti označena je Ukrajina, a ostali dijelovi su 'teritorijali darovi' ruskih careva, Staljina, Lenjina i Hruščova.



12:20 Podršku Ukrajincima iskazuju i poznate osobe, kao recimo američka reperica i glumica Cardi B.



12:10 Slovenski premijer Janez Janša boravit će u četvrtak i petak u posjetu Ukrajini, potvrdio je u srijedu ured predsjednika slovenske vlade navodeći da premijer želi time izraziti slovensku potporu europskoj perspektivi Ukrajine i potvrditi privrženost načelima teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta.   Prilikom "radnog posjeta" Janša će se sastati s predsjednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom, a razgovarat će i s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Cilj posjeta je "iskazati potporu europskoj i euroatlantskoj perspektivi Ukrajine, te potvrditi privrženost Slovenije politici teritorijalne cjelovitosti i suverenosti Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica", navedeno je u priopćenju u najavi posjeta koji će, kako se navodi, biti i prilika za jačanje i produbljenje bilateralnih odnosa Slovenije i Ukrajine. Zadnjih dana Slovenija je izašla i s inicijativom da se Ukrajini omogući brzo uključenje u Europsku uniju, odnosno da joj se dade jasnija europska perspektiva.

12:00 Ben Wallace, bivši časnik škotske garde koji obnaša dužnost ministra obrane Ujedinjenog kraljevstva, rekao je da je Putin "potpuno poludio" i usporedio ga s carem Nikolom I. za Krimskog rata. Wallace je rekao da je njegova stara pukovnija 1853. zadala udarac caru na Krimu što, kako je kazao, "uvijek možemo ponoviti". I dodao: "Car Nikolaj I. napravio je istu grešku kao i Putin... nije imao prijatelje, saveznike...".

11:45 Kina je optužila SAD za stvaranje "straha i panike" zbog krize u Ukrajini. Pozvala je i na pregovore kako bi se smanjile napetosti koje brzo rastu, prenosi AP. Smatra se da ishod ukrajinske krize može imati posljedice za Kinu zbog njezine prijetnje invazijom na Tajvan, bliskog saveznika SAD-a, i njenog graničnog spora s Indijom te potraživanja u južnokineskom i istočnokineskom moru.

11:30 Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu zatražilo je od parlamenta da uvede izvanredno stanje u cijeloj Ukrajini, osim u oblastima Luganska i Donjecka - područja na koja polaže pravo Rusija - gdje je ono već na snazi ​​dugi niz godina.
Vijeće se sastalo nakon što je Rusija u ponedjeljak počela premještati trupe preko granice. Aleksej Danilov, tajnik Vijeća, rekao je novinarima nakon sastanka da je izvanredno stanje omogućilo vladi da uvede dodatne kontrole, uključujući ograničenja kretanja i policijski sat. Međutim, trenutno se ne očekuje uvođenje policijskog sata.

11:20 Ukrajina je pozvala prvih 36.000 vojnih pričuvnika. Zemlja ima gotovo pola milijuna veterana s ratnim iskustvom na istoku, tako da potencijalno još uvijek ima veliki broj boraca koje bi mogla mobilizirati.



11:10 Iako na račun EU često stižu optužbe o tromosti, paket sankcija je već gotovo finiširan i potvrđen. Iako još nije pao konačni potpis, čuje se da su prijedlozi tijekom izrade uključivali zaustavljanje institucija EU-a u posuđivanju ili kupovanju vrijednosnih papira od ruske države, kao i potpuno zamrzavanje imovine određenih banaka koje pomažu ruskim operacijama. Također, tu je i zabrana putovanja u EU za 351 člana ruske državne Dume koji su podržali priznanje dviju otcijepljenih regija. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell sinoć je komentirao da za neke "sada više neće biti kupovanja u Milanu, zabave u Saint-Tropezu ili dijamanata u Antwerpenu". Taj je "tvit", koji je u nekim krugovima kritiziran jer ne odgovara ozbiljnosti situacije, u međuvremenu obrisan. 



10:50 Njemačka može zadovoljiti svoje energetske potrebe bez ruskog plina, rekao je njezin ministar gospodarstva u srijedu, dan nakon što je vlada odlučila zaustaviti odobravanje kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2. Upitan na javnom radiju može li najveće europsko gospodarstvo bez isporuka prirodnog plina iz Rusije, trenutno njenog najvećeg dobavljača, Robert Habeck je odgovorio: "Da, može". Potpuno odvajanje od ruskog plina otvorilo bi veliku rupu na tržištu, koja bi u prvom redu "podigla cijene", rekao je Habeck iz stranke Zelenih. Međutim, njemačke potrebe za električnom energijom mogle bi se "kompenzirati" drugim izvorima energije i dobavljačima, uključujući ubrzani poticaj obnovljivih izvora, rekao je. Cjevovod Sjeverni tok 2, koji je dovršen, ali nikada nije odobren od strane regulatora, trebao je povećati ovisnost Njemačke o Rusiji do čak 70 posto njezinih ukupnih isporuka plina. Projekt su do aktualne krize dosljedno podržavale dosadašnja kancelarka Angela Merkel, kao i njezin nasljednik Scholz.

10:40 Ukrajinska kriza bit će tema i današnje Opće skupštine UN-a, poslijepodne po našem vremenu, u New Yorku. Skupština će raspravljati o "situaciji na privremeno okupiranim teritorijima Ukrajine". To je plenarna sjednica, što znači da svi članovi mogu nazočiti. Očekuje se da će Rusija braniti svoju odluku te iskoristiti svjetku pozornicu da potakne na priznanje i što više drugih zemalja. S velikom se pozornošću očekuje i kako će se ponašati predstavnik Kine. Jučer je kineski veleposlanik u UN-u pozvao "sve strane" da izbjegnu "poticanje napetosti" u Ukrajini, ali nije osudio rusko priznanje pokrajina. 



10:30 Ukrajinski parlament odobrio je uvođenje sankcija protiv 351 Rusa, uključujući zakonodavce koji su podržali priznavanje neovisnosti teritorija pod kontrolom separatista i korištenje ruskih trupa u istočnoj Ukrajini. Sankcije ograničavaju gotovo sve moguće vrste aktivnosti, posebice zabranu ulaska u Ukrajinu, zabranjuju i pristup imovini, kapitalu, imovini, licencama za poslovanje.



10:25 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba zatražio je od Zapada da pojača sankcije Rusiji, uz poruku: "Udari više. Udari jako. Udari sada".



10:20 Papa Franjo pozvao je političke čelnike na savjest, prenosi Reuters. Papa je u srijedu rekao da je prijetnja ratom u Ukrajini izazvala "veliku bol" u njegovom srcu i pozvao političare da pred Bogom ozbiljno ispitaju savjest o svojim postupcima. Govoreći sumornim tonom na kraju svoje tjedne opće audijencije, Franjo je pozvao čelnike da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi prouzročili daljnje patnje ljudi i proglasio Čistu srijedu - 2. ožujka - međunarodnim danom posta i molitve.

10:15 Punih 36 sati nakon što je Vladimir Putin naredio ruskim "mirovnjacima" odlazak u dva proruska separatistička područja, Donjeck i Lugansk, još uvijek nema jasnih dokaza da su oni tamo i stigli, javlja Paul Adams, BBC-jev dopisnik iz Ukrajine. "Ruske snage su ulazile i izlazile iz oba područja tijekom osam godina rata, ali od ponedjeljka nema jasnih izvješća o značajnijoj promjeni na terenu. Nastavlja se nagli porast granatiranja duž "crte dodira" koja dijeli teritorij pod kontrolom separatista od teritorija pod kontrolom ukrajinske vlade, ali se ništa nije promijenilo. Pa je li već počeo novi, veći rat? Predznaci nisu dobri. Čini se da se diplomatske avenije zatvaraju. Retorika iz Moskve je otvoreno neprijateljska. Satelitske slike pokazuju kako se ruske snage približavaju granicama ove zemlje. Ukrajinska vlada priprema pričuvni sastav. No, je li Putin još donio odluku o pokretanju najgoreg rata u Europi od 1945.? Nitko ne zna", kaže BBC-jev novinar.



10:10 Japan će uvesti sankcije Rusiji i pojedincima povezanim s ukrajinskim regijama koje kontroliraju prokremljanski separatisti. Japan oštro osuđuje ruske postupke koji "narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kršeći međunarodno pravo", rekao je premijer Fumio Kishida novinarima. Japanske sankcije uključuju zabranu izdavanja viza pojedincima povezanim s "takozvanim dvjema republikama", kao i zamrzavanje njihove imovine i zabranu trgovine s regijama. Također će biti zabrana izdavanja i trgovine ruskim državnim obveznicama u Japanu. Kishida je rekao da su, ako se situacija pogorša, moguće i daljnje sankcije.

10:05 Ukrajina je pozvala svoje državljane da smjesta napuste Rusiju! "Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje građanima Ukrajine da se suzdrže od bilo kakvih putovanja u Rusku Federaciju, a onima koji su u ovoj zemlji da odmah napuste njen teritorij", stoji u priopćenju. U njemu se navodi da "intenziviranje ruske agresije na Ukrajinu" znači da neće moći ponuditi konzularnu pomoć Ukrajincima u Rusiji. Taj bi potez mogao utjecati na oko tri milijuna ukrajinskih državljana za koje se procjenjuje da žive "s one strane" granice.



10:00 Tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu prema Europi u srijedu je porastao, ali količine plina još uvijek su tek na polovici ugovornih obveza Gazproma prema Ukrajini, pokazuju podaci ukrajinskog operatora plinskog sustava. Protok plina kroz stanice koje mjere dostavu iz Rusije u ponedjeljak je iznosio je 50,7 milijuna kubnih metara naspram 47,7 milijuna kubika dan ranije, navodi se na web stranici operatera ukrajinskog plinskog transportnog sustava. Prijave za tranzit na tim točkama za utorak govorile su o mogućem blagom povećanju za 100 tisuća kubičnih metara - do 50,8 milijuna, a za danas je rezerviran kapacitet od 61 milijuna kubika

Tranzit plina iz Rusije kroz Ukrajinu naglo je pao u siječnju, u prosjeku na polovinu ugovorenih 109 milijuna kubičnih metara dnevno. Od kraja siječnja ruski plinski koncern Gazprom je povećao  isporuke, ali ih onda opet postupno smanjivao, a potom se potpuno spustio na siječanjsku razinu. Rusija i dalje ne rezervira kapacitete plinovoda Yamal-Europa, jednog od glavnih pravaca za isporuku plina u Europu. Taj plinovod trenutno radi u "obrnutom režimu" - fizički tok plina ide iz Njemačke u Poljsku, a ne obrnutim, glavnim tokom.



9:50 Ukrajina je počela novačiti pripadnike svojih pričuvnih obrambenih snaga u dobi od 18 do 60 godina u vojsku, nakon dekreta predsjednika Volodimira Zelenskog. Maksimalni rok službe bit će godinu dana, a novaci s posebnim vještinama, poput mehaničara, bit će raspoređeni u specijalističke jedinice. Dužnosnici su dodali da bi se ljudi koji ignoriraju poziv mogli suočiti s "kaznenom odgovornošću". Stručnjaci procjenjuju da oko 900.000 ljudi služi u rezervnim obrambenim snagama Ukrajine.

9:45 Bivši britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt kaže da britanska vlada mora poduzeti mjere koje ruski predsjednik Vladimir Putin "ne očekuje". "Moramo ići dalje, vrlo je važno ići u korak s našim saveznicima u ovakvoj situaciji. Ali ono što moramo imati na umu jest da je Putin i predvidio i ove i daljnje sankcije - i odbacio ih. Ako želimo izbjeći zaostajanje dva koraka u diplomatskoj šahovskoj partiji, moramo napraviti neke stvari koje on ne očekuje. Najvažnije je provesti sankcije – ekonomske i financijske sankcije – koje su dovoljno teške i traju dovoljno dugo da smanje sposobnost ruske države da financira rusku vojsku"



9:30 Učinak sankcija protiv Rusije koje su SAD, EU i Britanija objavili u utorak i koje se odnose na ruske banke i njihovo poslovanje u inozemstvu vjerojatno će biti minimalan, piše britanska agencija Reuters. Zapadne vlade za sada čuvaju u rezervi puno veće pakete sankcija za slučaj eskalacije krize. To znači da ruski bankari ili njihovi zapadni kolege koji su izloženi toj zemlji neće gubiti puno sna. Doista, američke banke ne očekuju da će globalne sankcije imati veliki utjecaj na poslovanje američkih banaka ili izazvati rast rizika, s obzirom na to da su zajmodavci malo izloženi ruskom gospodarstvu, rekla su trojica bankara upoznatih s razmišljanjem industrije.



9:20 Liz Truss, britanska ministrica vanjskih poslova, rekla je kako ne vjeruje da će se finale Lige prvaka moći odigrati u St. Petersburgu te da ona, da je na mjestu nogometaša, ne bi išla tamo.



9:05 EU prolazi kroz svoje formalne procedure za uvođenje prve tranše sankcija Rusiji nakon političkog dogovora u utorak i provjere zakonitosti teksta. Veleposlanici članica će odobriti tekst i pokrenuti takozvani “pisani postupak”, koji ministrima vanjskih poslova daje rok do 15 sati danas da daju formalno odobrenje na daljinu bez potrebe za daljnjim sastankom. Diplomatski izvor je rekao: "Očekujte još neke rasprave o širem paketu sankcija do kraja tjedna."

image
Nestašica vode u okolici Luganska - za njih je rat počeo
Anatolii Stepanov


8:55 Ruski veleposlanik u SAD-u odgovorio je na prijetnje uvođenja američkih sankcija Rusiji sugerirajući da bi taj potez naštetio globalnim financijskim i energetskim tržištima, kao i običnim građanima.

- Sankcije neće riješiti ništa u vezi s Rusijom. Teško je zamisliti da itko u Washingtonu računa na to da će Rusija preispitati svoj vanjskopolitički smjer pod prijetnjom ograničenja. Ne sjećam se niti jednog dana kada je naša zemlja živjela bez ikakvih ograničenja zapadnog svijeta. Naučili smo raditi u takvim uvjetima. I ne samo preživjeti, već i razvijati našu državu. Nema sumnje da će sankcije uvedene protiv nas naštetiti globalnim financijskim i energetskim tržištima. Sjedinjene Države neće biti izostavljene, obični građani će osjetiti sve posljedice rasta cijena - napisao je veleposlanik Anatolij Antonov.

image
Život u pograničnoj zoni, okolica Luganska - agonija koja bi mogla potrajati
Anatolii Stepanov

8:50 Australski premijer Scott Morrison kaže da će ta zemlja Rusiji odrediti niz sankcija i da će "pojačati" odgovor ako se vojna akcija u Ukrajini nastavi. Također je optužio Rusiju da se ponaša "kao nasilnici". Sankcije i zabrane putovanja ciljat će na osam članova Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, dok će postojeće sankcije koje su na snazi ​​zbog agresije u prošlosti biti proširene. Na meti su bile i ruske banke. Morrison je poručio: "Australci se uvijek suprotstavljaju nasilnicima, a mi ćemo se suprotstaviti Rusiji"

8:40 U posljednjem nizu sankcija na posljednje poteze Moskve, posebno bi mogla odjeknuti ona koja kaže da će Britanija zaustaviti Rusiju u prodaji državnog duga, nakon što je Putin rasporedio vojne snage u dvije otcijepljene regije istočne Ukrajine, izjavila je jutros britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss. Također je poručila da će, ako Putin krene dalje i naredi potpunu invaziju na Ukrajinu, sankcije biti još oštrije.



8:35 I dok sa svih strana stižu vijesti o sankcijama Rusiji, kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da se protivi mjerama i da ne vjeruje da su sankcije najbolji način za rješavanje problema, prenosi Reuters. Kina se nada da sve uključene strane mogu pokušati riješiti svoja pitanja kroz dijalog i ostati mirne i suzdržane, rekla je glasnogovornica ministarstva Hua Chunying novinarima u Pekingu.

8:30 Novinarka Olga Tokariuk objavila je nekoliko fotografija s prosvjeda Ukrajinaca u Mariupolu, u jugoistočnoj Ukrajini, koju proruski separatisti također vide kao svoju. "Ovi ljudi neće poželjeti dobrodošlicu ruskim vojnicima!", poručila je.



8:20 Južna Koreja nakon razgovora sa Sjedinjenim Državama također razmišlja o nametanju sankcija Rusiji. Ipak, ne razmatraju slanje vojne pomoći. I dok se mnoge zapadne nacije prijete uvođenjem sankcija Rusiji, kinesko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako se protivi mjerama i ne vjeruje da su sankcije najbolji način da se problemi riješe, javlja Reuters.

8:20 Ukrajinska vojska izvijestila je kako je u posljednja 24 sata u napadu proruskih separatista ubijen jedan njihov vojnik, a šestero ih je ranjeno. Kazali su kako su zabilježili 96 incidenata granatiranja od strane separatista, od kojih je 81 bilo uz korištenje teške artiljerije, minobacača i Grad sustava.

8:15 U video obraćanju povodom ruskog Dana branitelja domovine Vladimir Putin je rekao da je Moskva i dalje spremna na “diplomatska rješenja” sa Zapadom po pitanju Ukrajine, no i da oko interesa Rusije i sigurnosti njenih građana nema pregovora, prenosi BBC.

Ponovio je da je uvijek za “iskreni dijalog”, a pohvalio je i spremnost ruskih vojnih snaga dodavši da je siguran da mogu obraniti nacionalne interese.

Ruske vojne snage i dalje se nalaze blizu ukrajinske granice. Satelitske snimke u posljednja 24 sata pokazale su novo raspoređivanje vojnika na zapadu Rusije i više od 100 vozila u Bjelorusiji kod granice s Ukrajinom.

7:45 Maxar Technologies, američka tehnološka firma, objavio je nekoliko novih satelitskih snimki na kojima se, kako kažu, vidi novo raspoređivanje vojnika i opreme u zapadnoj Rusiji te preko 100 vozila u Bjelorusiji. Sve blizu ukrajinske granice. Rusija i Bjelorusija posljednjih dana izvode velike vježbe na bjeloruskom tlu.

image
Transporteri na gomili - zapadna Rusija, jedva 40 km od Ukrajine
-


7:30  Bijela kuća je poručila da sastanak predsjednika Bidena i Putina neće biti održan, kao što se to planiralo ranije.

7:25 Američki državni tajnik Antony Blinken kazao je u utorak da je otkazao susret, zakazan za četvrtak, s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom nakon što je Moskva priznala dvije separatističke regije u Ukrajini kao neovisne države.Blinken je kazao da je pristao na susret s Lavrovom samo ako Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

“Sada kada vidimo da invazija počinje i da je Rusija jasno dala do znanja da odbacuje diplomaciju, nema smisla održati taj sastanak u ovom trenutku”, rekao je Blinken novinarima nakon sastanka s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom u Washingtonu .

“Konzultirao sam se s našim saveznicima i partnerima. Svi su se složili”, dodao je Blinken.

Američki državni tajnik kazao je da je poslao Lavrovu u utorak pismo kojim ga je obavijestio da otkazuje sastanak. Također je istaknuo da će SAD i saveznici uvesti oštrije sankcije Rusiji ako ona pojača agresiju protiv Ukrajine.

image
Rusko gomilanje snaga i opreme na nekih 20 kilometara od Ukrajine
-
 

image
Zapadna Rusija - satelitska snimka
-

7:20 Vlada Novog Zelanda pozvala je ruskog ambasadora Georgija Zueva da se u srijedu sastane sa svojim visokim diplomatskim dužnosnicima koji se zauzimaju da se kriza u Ukrajini koju je izazvala Rusija riješi diplomacijom, javlja The Associated Press.

Ministrica vanjskih poslova Novog Zelanda Nanaia Mahuta trenutno nije u zemlji, ali je rekla da je Zuev pozvan na sastanak kako bi mu se reklo da je Novi Zeland protiv nedavnih ruskih poteza te da osuđuje "početak ruskog prodora u Ukrajinu".

Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Novog Zelanda potvrdilo je The Associated Pressu da se održao sastanak novozelandskih diplomata i Zueva, ali nije otkrilo o čemu se sve govorilo na sastanku.

image
Kuća kao meta ruskih separatista u naselju Muratovo, u okolici Luganska
Anatolii Stepanov

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov rekao je da će gospodarske sankcije koje je SAD nametnuo Rusiji naštetiti globalnim financijskih i energetskim tržištima te običnim građanima, piše CNN.

"Ne sjećam se dana kada je naša zemlja živjela bez nekih sankcija koje joj je nametnuo Zapad. Naučili smo raditi u tim uvjetima. I to ne samo preživljavati već se i razvijati", rekao je Antonov.

"Nema sumnje da će sankcije koje su nam nametnute naštetiti globalna financijska i energetska tržišta. Posljedica neće biti pošteđen ni SAD, gdje će građani osjetiti posljedice rastućih cijena", dodao je ruski ambasador u SAD-u.

"Što se Moskve tiče, nove američke sankcije neće riješiti ništa. Rusija se naučila raditi i razvijati pod sankcijama", zaključio je Antonov.

Biden objavio sankcije kojima će kazniti Rusiju: ‘Ovo je početak invazije. Šaljemo američke snage na Baltik‘, Putin uspostavio diplomatske odnose s republikama Donjeck i Lugansk

Da nismo to uživo gledali devedesetih, vjerojatno ne bismo vjerovali da je takvo što moguće. Geopolitički stručnjak: Ovo bi mogao biti Putinov idući korak

Tehnološka tvrtka Maxar objavila nekoliko satelitskih snimaka na kojima se može vidjeti da Rusija na zapadnom dijelu zemlje te na jugu Bjelorusije razmješta nove vojne jedinice i opremu, piše BBC.

BBC navodi da je na jug Bjelorusije pristiglo više od 100 novih vozila.

image
Satellite image Š2022 Maxar Technologies/AFP
image
Satellite image Š2022 Maxar Technologies/AFP

Podsjetimo, Rusija i Bjelorusija posljednjih dana u Bjelorusiji provode veće vojne vježbe.

Indija za sada nije otvoreno kritizirala rusko priznavanje Donjecka i Luganska te poteze koji su prethodili priznanju odmetnutih ukrajinskih regija, ali je inzistirala da se situacija na istoku Ukrajine treba "smiriti" diplomatskim putevima, piše BBC.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija svakako bi htjele da Indija zauzme čvršći stav po tom pitanju, no Delhi za sada to ne može napraviti.

Naime, Indija najviše opreme za obranu zemlje nabavlja upravo od Rusije, a zemlja i poznata po tome da ne bira strane u sukobima, čak i kada ju se pritišće da to napravi.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Japan i Australija objavili su u srijedu da uvode gospodarske sankcije Rusiji zbog priznanja samoproglašenih republika na istoku Ukrajine, nakon što su ranije istu odluku donijele Velika Britanija, Europska unija, SAD i Kanada.

Japanske sankcije uključuju zabranu izdavanja ruskih obveznica u Japanu i zamrzavanje imovine određenih pojedinaca, kao i ograničavanje putovanja u Japan, rekao je japanski premijer Fumio Kishida.

"Postupci Rusije vrlo jasno nanose štetu suverenitetu Ukrajine i protivni su međunarodnom pravu. Još jednom kritiziramo ove poteze i snažno pozivamo Rusiju da se vrati diplomatskim razgovorima", rekao je. "Situacija je i dalje prilično napeta i nastavit ćemo je pomno pratiti."

Kishida je napomenuo da će detalji sankcija biti objavljeni u narednim danima.

Japanski je premijer istaknuo da Japan ima dovoljne zalihe nafte i ukapljenog plina pa kratkoročno neće biti značajnog utjecaja na opsrbu energijom. Japan je gotovo desetinu ukapljenog plina 2021. kupio od Rusije, kao i 12 posto termalnog ugljena.

Australija će pak odmah početi uvoditi sankcije ruskim državljanima za koje vjeruje da su odgovorni za postupke te zemlje protiv Ukrajine, rekao je premijer Scott Morrison novinarima u srijedu.

"Australci se uvijek suprotstavljaju nasilnicima. Suprotstavit ćemo se Rusiji zajedno sa svim našim partnerima", poručio je Morrison, dodavši da očekuje i dodatne sankcije Rusiji te da je ovo "tek početak procesa".

Kanadski premijer Justin Trudeau predstavio je u utorak prvi krug gospodarskih sankcija Rusiji dan nakon što je Moskva priznala dvije samoproglašene proruske republike na istoku Ukrajine.

Trudeau je rekao da će njegova vlada zabraniti Kanađanima bilo kakvo poslovanje s "Luganskom Narodnom Republikom" i "Donjeckom Narodnom Republikom" te kupovinu ruskih državnih obveznica.

Kanada također uvodi sankcije članovima ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje separatističkih republika, kazao je Trudeau. Kanadski premijer objavio je i da se uvode dodatne sankcije dvjema ruskim bankama te da će biti zabranjeno svako poslovanje s njima. Istovremeno, Trudeau je autorizirao slanje dodatnih postrojbi u istočnu Europu.

"Danas također odobravam raspoređivanje do 460 pripadnika kanadskih oružanih snaga u sklopu operacije Reassurance. To uključuje slanje dodatnih vojnika u Latviju, kao i raspoređivanje dodatne fregate i pomorskog patrolnog zrakoplova", rekao je.

Trudeau je slanje ruskih vojnika "mirotvoraca" koje je naredio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin nazvao "jasnim narušavanjem suvereniteta Ukrajine".

"Nemojte se zavaravati. Ovo je daljnja invazija suverene države i apsolutno je neprihvatljiva", istaknuo je Trudeau, dodajući da "nije prekasno" za rusko traženje diplomatskog rješenja.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u utorak da ruske postrojbe u istočnoj Ukrajini ne mogu biti "mirotvorci".

"Kada postrojbe jedne zemlje uđu na teritorij druge zemlje bez njezina pristanka one nisu nepristrane mirovne snage. To uopće nisu mirovne snage", rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a.

Glavni tajnik UN-a također je kazao da je Rusija narušila teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine priznanjem dvaju samoproglašenih država - "Donjecke Narodne Republike" i "Luganske Narodne Republike".

Putin je ubrzo naredio slanje ruskih postrojbi na teritorij pod kontrolom proruskih separatista kako bi "održavali mir". Kasnije je kazao novinarima kako nije rekao da će ruske postrojbe odmah biti tamo raspoređene.

Guterres je rekao da je "zabrinut zbog perverzije koncepta održavanja mira".

Putin je prošloga tjedna poručio kako Rusija smatra da se provodi "genocid" nad Rusima u istočnoj Ukrajini. Glavni tajnik UN-a odbacio je Putinovu tvrdnju.

Američke sankcije protiv Rusije snažne su ako je riječ o "prvom potezu" SAD-a, ocijenio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

"Sankcije koje je predsjednik Biden danas najavio izgledaju snažno ako ih smatramo prvim potezom", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova u intervjuu za Fox News u utorak.

Dodao je da Ukrajina ne traži američke vojnike na terenu za rješavanje krize, ali je dobila obećanje od američkih dužnosnika da će joj biti isporučeno još oružja.

28. travanj 2024 11:04