StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetheroji podmorja

Ronioci otkrili detalje uništavanja mine u Rijeci: Da je eksplodirala u luci, bio bi potres od sedam po Richteru

Piše PSD.
22. ožujka 2023. - 14:53

Akcija uništavanja podvodne mine u Rijeci digla je na noge cijeli grad na Rječini, ali i dobar dio Hrvatske. Vrlo temeljite pripreme cijele akcije, od evakuacije brodova iz luke i stanovništva iz prve zone, smanjenoga kretanja u drugoj, pronalaženja nužnog smještaja u sportskoj dvorani, pripravnosti hitne pomoći možda su se dijelu javnosti činile pretjeranima, ali srećom sve je prošlo u najboljem redu.

Maja Brkljača iz RTL Danas.hr. posjetila je ronioce u bazi nakon akcije i otkrila kako je sve izgledalo.

Zamka je bila u jednom od upaljača i dizanju naprave s tla.

image

Izvlačenje mine na otvoreno more

Damir Škomrlj/Cropix

"Zato što je hidrostatski upaljač, kod promjene od pet metara dubine može doći do opaljenja. S obzirom na to da je mina bila na 18 metara dubine, ona je mogla tri i pol puta odraditi", otkriva opasnosti koje su vrebale Ivica Erlić, vođa specijalističke grupe u ATJ Lučko, izvještava Danas.hr., prenosi Ri portal.

Nakon što je osigurana plutala pola sata na određenoj dubini u luci, zakačena je za brod koji ju je odvukao na mjesto detonacije na pučinu. Ronioci su ponovno zaronili, stavili na nju eksploziv i aktivirali ga. Da je mina koja sadrži 750 kilograma eksploziva eksplodirala u luci, promijenila bi lice Rijeke.

image

U Dvorani mladosti osiguran je smješatj za preseljene građane

Damir Škomrlj/Cropix

"Došli smo do izračuna da bi u slučaju eksplozije došlo do podrhtavanja tla na području luke jačinom većom od sedam stupnjeva po Richteru", otkriva Tihomir Bošnjak, zapovjednik ronilačkog tima u ATJ Lučko.

"Samo jedan primjer da navedem – s bocom s kojom sam bio, inače na toj dubini ronim sat vremena. A ja sam je ovdje potrošio za 25 minuta. Toliko je bilo naporno i stresno. Kad smo poslije došli na večeru, osjećali smo se kao da smo dobili na lutriji ", zaključio je Erlić, izvještava Danas.hr., prenosi Ri portal.

To su prvi objavljeni detalji nakon uspješne akcije razminiranja u riječkoj luci. Vjerojatno će ih biti još, kako se i očekuje od zahvata koji je mobilizirao cijelu Rijeku i dobar dio države.

image

Policija je i večer prije osiguravala područje mine

Damir Škomrlj/Cropix
25. travanj 2024 19:21