StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJEDNOM U 36 GODINA

RIJEDAK ASTRONOMSKI SPEKTAKL Superkrvavi plavi Mjesec i pomrčina

Piše DV
31. siječnja 2018. - 23:09

Vrlo rijedak astronomski događaj nazvan superkrvavi plavi mjesec nakon 36 godina mogao se večeras vidjeti s nekih dijelova naše planete, nažalost, ne i iz Hrvatske. Rijedak astronomski događaj - 'superkrvavi plavi Mjesec' spoj je triju neobičnih lunarnih pojava - supermjeseca, plavog Mjeseca i potpune pomrčine Mjeseca, a u njemu su uživali stanovnici Sjeverne Amerike, Bliskog istoka, Rusije i Australije.

Supermjesec tako nazivaju jer je trenutno Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti, pa izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji nego inače. Plavi je nazvan jer je to drugi puni mjesec u jednom kalendarskom mjesecu, a ni pomrčina, upravo zbog dvije opisane pojave nije sasvim obična potpuna pomrčina. Dok je trajala pomrčina Mjesec je otišao u sjenu Zemlje, a bijeli krug oko njega kojeg nazivaju disk postupno se pretvarao u narančasti ili crveni, zbog čega su mu dali naziv 'krvavi'. 

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje i pomrčinu te sve ljepote ove neobične pojave prenosila je i američka svemirska agencija NASA uživo. Trajalo je sat i 16 minuta, a posljednji se put dogodilo 30. prosinca 1982. kad je bilo vidljivo u Europi, Africi i zapadnoj Aziji.

28. travanj 2024 17:51