StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsigurni u prometu

Revolucija hrvatske firme: u svoja vozila ugradili alkotest, oni koji ‘napušu‘ promile vožnju mogu samo sanjati. Evo kako to izgleda u praksi

Piše PSD
20. prosinca 2022. - 10:23

Vozila poznate koprivničke kompanije imaju ugrađen sustav Alcoloc koji vozačima onemogućava da pokrenu motor ako su pod utjecajem alkohola, piše Danica

Kako doznaju, koprivnička pivovara Carlsberg prva je u Hrvatskoj prije nekoliko godina uvela taj sustav u svoje službene automobile, a do danas Alcoloc je ugrađen u čak 99 posto njihovih vozila.

U Carlsbergu tumče kako taj sustav zapravo funkcionira u praksi.

“Pri sjedanju u automobil potrebno je puhati u test dok on ne prestane davati zvučni signal. Nakon nekoliko sekundi, u slučaju da je količina alkohola u dozvoljenim granicama, sustav omogućuje paljenje automobila.

U slučaju da količina prelazi granicu, sustav blokira automobil na 15 minuta i nakon tog vremena dozvoljava ponovni pokušaj. Ako ni tada vozač ne prolazi test, sustav automobil blokira na 30 minuta.

Nakon što je automobil uspješno pokrenut, svako sljedeće pokretanje vozila nakon što je bilo ugašeno, ako je unutar 120 minuta, prolazi bez alkotesta, ali istekom dva sata vozač opet mora dokazati da nije pod utjecajem alkohola”, kažu u koprivničkome Carlsbergu.

Napominju kako polaze od svojih zaposlenika s ciljem da oni budu najbolji ambasadori odgovorne konzumacije i da poruku o štetnom utjecaju prekomjerne konzumacije alkohola šire potrošačima, poslovnim partnerima i široj zajednici.

Carlsberg Croatia iz Koprivnice je bio prva tvrtka u Hrvatskoj koja je u svoja vozila ugradila alkotest, tzv. Alcoloc. Hrvatska je bila u prva dva Carlsbergova tržišta u Europi u kojima je sustav testiran, a do danas je ugrađen u 99 posto njihovih vozila.

27. travanj 2024 09:26