StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEVEROISTOK BRAZILA

Regiju našeg dubrovačkog Brazilca Emersona pogodile su katastrofalne poplave, otkrio nam je situaciju: ‘Žao mi je strašno mojih sunarodnjaka, mnogi su izgubili sve što su imali...‘

Piše Gabrijela Bijelić
28. prosinca 2021. - 11:45

Svijet ovih dana sa zabrinutošću prati stanje u Brazilu. U poplavama izazvanim jakim kišama koje ne prestaju od studenog, na sjeveroistoku zemlje dosad je poginulo 18 osoba.

image
Manuella Luana/AFP

Najpogođenija je regija Bahia koja broji oko 15 milijuna stanovnika, zavičaj našeg sugrađanina, reportera Dubrovačke televizije Emersona De Souze Cruza. Emersona smo pitali je li se i dom njegove obitelji našao na udaru povodanja kakav se ne pamti u novijoj povijesti Brazila.

- Žao mi je strašno mojih sunarodnjaka, velika je to tuga, mnogi su izgubili sve što su imali, ali moja familija nije ugrožena. Bahia je jako velika regija, a moji su na sigurnom. Poplave su daleko od nas. Molim Boga da tako i ostane – kazao nam je Emerson koji je svakodnevno u kontaktu s familijom.

Njegovi žive u regiji u kojoj je poplavama izravno ugroženo skoro pola milijuna ljudi. Njih najmanje 16 tisuća u nepogodi je izgubilo domove, a 19 tisuća stradalnika je moralo napustiti potopljene domove. Brazilski mediji javljaju kako su čak 72 grada u Bahiji proglasila izvanredno stanje zbog poplava i bujica.

image
Camila Souza/AFP

Emersonova rodna regija bila je u središtu pozornosti i proljetos, kad je u ožujku, u jeku pojave tzv. brazilskog soja, par tjedana bila nacionalni rekorder po broju zaraženih od covida-19.

23. svibanj 2024 12:58