StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEW YORK, NEW YORK...

Ravnateljica Gimnazije očitovala se Ministarstvu: ‘Putovanje privremeno financirano iz sredstava škole‘

Piše Silvia Rudinović Foto: DV/CROPIX
19. veljače 2020. - 10:30
Nakon što se Dubrovačko-neretvanska županija jučer na naš novinarski upit očitovala o putovanju ravnateljice Gimnazije Dubrovnik Katarine Tolja u New York, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja stigao je odgovor koji na čitavu priču baca posve novo svjetlo. Naime, nakon otkrića portala Index.hr o studijskom putovanju u organizaciji Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, otvorena su mnogobrojna pitanja, prije svega o financiranju takvog stručnog usavršavanja.

image
Gimnazija Dubrovnik 


Ured župana Nikole Dobroslavića, s obzirom da je Županija osnivač Gimnazije Dubrovnik, jučer je odgovorio: “Dubrovačko-neretvanska županija nije zaprimila zahtjev Gimnazije Dubrovnik za financiranje stručnog usavršavanja ili bilo kakvog drugog puta u SAD za ravnateljicu Katarinu Tolj. Put na koji se referirate u upitu nije bio tema dnevnog reda na Školskom odboru koji mora dati odobrenje za svaki veći iznos koji se izdvaja iz školskih sredstava. Prema informacijama s kojima raspolažemo ravnateljica je u New York pošla za vrijeme svog godišnjeg odmora, a troškove puta snosi sama“.

Nakon što je u medijima objavljena informacija o ovom putovanju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje ravnateljâ koji su bili na popisu za odlazak u New York, pa tako i ravnateljice dubrovačke Gimnazije.

- Ravnateljica se očitovala kako za putovanje koristi dane godišnjeg odmora, te da je putovanje privremeno financirano iz sredstava škole te da trošak isplate dnevnica nije planiran. Ministarstvo je, nastavno na to, zatražilo dodatne informacije vezane uz financiranje putovanja – odgovor je ureda za informiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Branko Bazdan, predsjednik Školskog odbora Gimnazije Dubrovnik, kaže kako članovi tog tijela nisu znali za spomenuto putovanje, iako su se, kako kaže, sastali petnaestak dana prije.

image
Branko Bazdan, 
Tonči Plazibat/Hanza media


- Na Školskom odboru o tome nismo razgovarali. Školski odbor bi trebao biti obaviješten i dati suglasnost za izvanredne troškove. U međuvremenu sam kontaktirao ravnateljicu koja jest bila na bolovanju, potom otišla na put i rekla je kako će ga platiti sama – kaže Bazdan.

Na odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja kaže kako može samo odgovoriti da o tome ne zna ništa niti je o tome bilo govora na Školskom odboru. Odbor će se sastati redovno kao i inače, a naravno, kaže Bazdan, da će ravnateljici biti postavljeno pitanje o okolnostima putovanja.
27. travanj 2024 09:29